Analiz: Google Play'in 10'uncu yılında 10 istatistiksel bilgi

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Google Play'in hayata geçirilmesi üzerinden tam olarak 10 yıl geçti. Bu süreçte farklı yeniliklerle karşımıza çıkan Google Play, aslında App Store karşısında birçok avantaja sahip. İşte karşınızda Google Play hakkında bilinmeyen 10 gerçek bilgi!

Android mobil işletim sisteminin uygulama mağazası Google Play, dün (22 Ekim) itibariyle 10'uncu yılını geride bıraktı. Aradan geçen süreçte bir dizi güncellemeyle yepyeni özellikler kazanan mobil uygulama, şu anda kullanıcıların ilgisini çekebilecek farklı detaylar barındırıyor. Yeterli mi; elbette değil. Google, bu noktada yeni güncellemelerle servisi daha iyi hale getirmeye devam ediyor.

İlk kez 22 Ekim 2008'de piyasaya sürülen Google Play, ilk kez HTC Dream ve T-Mobile G1 gibi Android telefonlarda kendini gösterdi. Android uygulama marketi, bugün yaklaşık 2.6 milyon uygulamaya kıyasla 'mikroskobik' bir sayı olan 13 uygulamayla piyasaya çıktı.

Yapay zekâ destekli Android 9 Pie yayınlandı!
Teknoloji

Uygulama mağazası, 2012 yılına gelindiğinde Google Müzik ve Google Kitap ile birleşerek daha büyük hale geldi. Elbette yıllar geçtikçe Google Play'in görünümünde ve kullanıcı deneyiminde de çeşitli değişiklikler oldu. Ancak mağazanın ana işlevi on yıl önceki Android Market ile hayata geçirildi.

Google Play'in 10'uncu doğum gününü kutlamak için 'dünyanın en büyük uygulama mağazası' hakkında bilinmeyen ilginç gerçekleri bir araya getirdik.

Android Go: Google'ın yeni işletim sistemi hakkında bilinen her şey
Teknoloji

1- Google Play, App Store'u indirmelerde ikiye katlıyor
Google Play, indirme sayısı bakımından App Store'a önemli bir fark atıyor. Bu senenin rakamları henüz belli olmasa da geçen sene indirilme oranları değerlendirildiğinde iOS %30 seviyesinde kalırken Android bu noktada %70 ile önemli bir noktada yer alıyor.

Google Play, birçok farklı noktadan - haklı olarak -Apple'ın uygulama mağazası olan App Store ile kıyaslanıyor. Uygulama indirme sayılarına bakıldığında Google Play, App Store'u tam olarak ikiye katlıyor.

Geçen sene Google Play'de indirilen uygulama oranı %70 seviyesindeyken App Store ise %30'da kaldı.

Bu eğilim devam ederse büyük olasılıkla 2018'de dünya çapındaki indirme sayısı App Store'u çok daha fazla oranda geride bırakacak gibi görünüyor.

2- App Store, Google Play'den iki kat daha fazla para kazanıyor
Diğer bir unsur ise indirilen uygulamalar üzerinden marketlerin kazancı. Bu noktada iOS'un ezici bir üstünlüğü var. Yani aslında indirme rakamı Google Play'de çok fazla olsa da kazanç iOS tarafında çok daha yüksek.

Android kullanıcıları, iOS kullanıcılarından iki kat daha fazla uygulama indiriyor olsalar da iPhone ve iPad kullanıcıları hiç şüphesiz çok daha fazla para harcıyor.

Yine geçen senenin istatistiklerine bakıldığında oran açık bir şekilde dikkat çekiyor. Henüz 2018 rakamlarını bilmiyoruz. Ancak Google Play'in çok büyük oranda artması söz konusu değil.

3- ABD'deki kullanıcıların telefonlarında ortalama 102 uygulama kurulu ama her ay yalnızca 37 tanesini açıyor

Kullanıcıların büyük bir bölümü çok fazla uygulama yüklüyor ama bunların yalnızca bir kısmını aktif olarak kullanıyor.

Dünyanın her yerinden insanlar çok sayıda uygulama indirmeye meyilli olsa da hepsini gerçekten kullanmıyor. Aslında Avustralya, Güney Kore, Japonya, İngiltere, Brezilya, Hindistan ve daha çok birçok farklı ülkedeki Android kullanıcısı düzenli olarak 33 ile 40 arasında uygulama kullanıyor.

Yani aslında Androidkullanıcıları özetle indirilen uygulamaların yarısından daha azını kullandığı söylenebilir.

4- Asya-Pasifik ülkeleri, Amerika kıtası ülkelerine oranla neredeyse iki kat daha fazla uygulama harcıyor

Ülkelere bağlı olarak gelirler de farklılık gösteriyor elbette. Evet; ülkeler için nüfus yoğunluğu mobil alanda büyük fark oluşturuyor. Ancak nüfus yoğunluğuna bağlı olarak uygulamalara harcanan tutar otomatik olarak artmıyor.

Geçen sene, Amerika'da yaşayan insanlar Google Play'de uygulama ve hizmetler için toplamda 6.2 milyar dolar harcadılar. Bu çok gibi görünebilir. Ancak Asya Pasifik'te yaşayan insanların (Çin, Japonya, Kore, Hindistan, Avustralya vs) neredeyse yaklaşık 11.2 milyar dolar.

5- Android oyunları, 'indirmelerin' %41'ini oluşturur ama tüketici harcamalarının %88'lik bölümü oyunlardan ibaret

Tüketici harcamalarının büyük bir bölümünü aslında Android tarafındaki oyunlar oluşturuyor.

Google Play'deki milyonlarca uygulamanın içinden oyunların indirmeleri %41'lik dilimi oluşturuyor. Ancak buna karşılık olarak tüketici harcamalarının %88'lik dilimi oyun harcamalarından oluşuyor.

6- Japonya, geçtiğimiz altı yılda ABD'yi önemli ölçüde geride bıraktı

Japonya, uygulama marketlerinde son altı yılda ABD'ye oranla çok daha fazla harcama yaptı.

Amerika'da yaklaşık 326 milyon insan, Japonya'da ise 127 milyon insan yaşıyor. Bu da aslında Japonya'nın ABD karşısında %39'luk bir nüfus yoğunluğuna sahip olduğu anlamına geliyor.

Buna rağmen Japonlar, uygulama marketlerinde ABDvatandaşlarından daha fazla para harcıyor. Ocak 2012 ve Ağustos 2018 arasındaki değerlendirmede Japonya'nın ABD karşısında 5.8 milyar dolar daha fazla para harcadığı belirtiliyor.

7- Çok küçük bir uygulama yüzdesi çok para kazanıyor

Şu anda Google Play'de toplamda 2.6 millyon uygulama var. Ancak bunların küçük bir kısmı aslında gelir pastasının çok büyük bölümünü oluşturuyor.

Daha önce belirtildiği gibi bugün Google Play'de yaklaşık 2.6 milyon uygulama var. Bu uygulamaları bazıları tabir-i caizse para basıyor. Ancak ne yazık ki çoğu geliştirici aslında Google Play'den para kazanamıyor.

Aslında geçen sene yalnızca 1697 uygulama, Google Play Store'dan 1 milyon dolardan fazla para kazandı. Ek olarak sadece 330 uygulama Play Store'dan 10 milyondan daha fazla para kazandı. Bu da aslında toplam uygulamaların yaklaşık %0.00013'ü anlamına geliyor.

8- Tinder ne kadar kazanıyor?

Tinder, aslında Android ekosistemi söz konusu olduğunda Netflix'ten daha fazla para kazanıyor.

Bu noktada en fazla merak edilenler de uygulama bazlı servislerin ne kadar kazandığı oluyor. Google Play'dennakit kazanan uygulamalardan bahsederken akla ilk olarak Tinder geliyor. Tinder, Ocak 2012 - Ağustos 2018 arasında Netflix, Pandora ya da HBO'dan daha fazla para kazandı.

Tekrar edelim; Tinder, Google Play'de Netflix'ten daha fazla para kazanıyor.

Bu sıralamalar yalnızca Google Play'i kapsıyor ve uygulama içi abonelik sistemi dikkate alınıyor. Tinder, abonelik sistemiyle ödeme aldığı için bu noktada abone sayısı büyük önem taşıyor.

9- Tüm zamanların indirilen uygulamaları arasında en popüler dört seçenek Facebook'a ait

Android tarafında tüm zamanların en fazla indirilen uygulamalarının ilk dördünde Facebook ekosistemi yer alıyor.

Google Play'de indirilen 'tüm zamanların en iyi on uygulaması' arasında ilk dört seçenek Facebook'a ait. Bunlar Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp ve Instagram.

10- İki yıl önceye kadar Google Play'de en çok indirilen uygulamalar arasında bir el feneri uygulaması yer alıyordu

El feneri uygulamaları iki yıl önceye kadar Google Play'de en listesinde yer alıyordu.

Yıllar boyunca Android içinde varsayılan bir el feneri uygulaması yer almadı. Dolayısıyla bu süreçte birçok kişi ekran ışığını fener olarak kullanmak zorunda kaldı. Tabii bunu fırsat bilen geliştiriciler, kamera flaşını aktif etmeyi ve sürekli olarak açık tutmayı sağlayan uygulamalar geliştirdiler.

Haliyle bu uygulamalar da karanlık ortamlarda çok işe yaradı. Hatta iki sene önceye kadar Google Play'de en çok indirilen uygulamalar arasında fener uygulamaları da yer alıyordu. Ardından mobil işletim sistemi içine varsayılan olarak dahil edilen bu özellik, fener uygulamalarının ortadan kalkmasına sebep oldu.

Akıllı telefon fotoğrafçılığı: Android için en iyi 15 kamera uygulaması!
Teknoloji