Aman oyunuz geçersiz sayılmasın: Okumadan sandıklara gitmeyelim

İstisnasız her seçimde oy pusulalarının nasıl kullanılacağı açıklanır, kılavuzlar yayınlanır, tıpkı bayram namazlarında imamların kürsülerde "Nasıl kılınır bayram namazı?" açıklaması gibi. Biz de sizler için oy pusulasını ve geçerli/geçersiz oy durumlarını derledik. İşte oy kullanırken dikkat edilecek o hususlar…
Yarın gerçekleştirilecek olan Anayasa Değişikliği Referandumu'nda hepimiz vatandaşlık görevimizi yerine getirmek için oy kullanmaya gideceğiz.
Oy kullanmaya giderken yanımızda kimlik numarası bulunan kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi fotoğraflı resmi belgelerden birinin bulunması gerekiyor.
Sandık kurulu görevlisi, kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı isteyecek.
İşte bu aşamadan sonra oy verme işleminde dikkat edilecek hususlar…

Zarflar ve oy pusulalarında herhangi bir sorun yoksa beyaz üzerine “Evet”, kahverengi üzerine “Hayır” ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası ve "Tercih" mührü alınarak oy kullanmak üzere kapalı oy verme yerine gidilir.
Oy pusulasında diğer alana taşmamak kaydıyla aynı alana birden fazla tercih mührü basılabilir.
Basılan tercih mührünün oy kullanılacak alanda nereye basıldığının önemi yok, yazının üstü sağı, solu fark etmez
Tercih mührünü ortaya bastığınız an, geçmiş olsun oyunuz geçersiz sayılacak.
iki tarafa da damga basmak oyunuzu elbette geçersiz kılar.