Almanya'da Covid-19 ölüm oranı neden çok düşük?

YASEMİN ŞEVVAL ÇAĞLAYAN
Abone Ol

Covid-19 salgını her ülkede kendine has farklılıklarla baş gösterdi. İtalya gibi ülkeler yüksek ölüm oranlarıyla mücadele ederken Almanya oldukça düşük ölüm oranıyla dikkati çekiyor.

Covid-19 salgınında birçok ülkeden farklı bir strateji izliyor. Ancak Almanya'daki ölüm oranının neden çarpıcı bir biçimde düşük olduğu uzmanların hala fikir birliğine varamadığı bir konu. GZT olarak olası senaryoyu sizin için derledik.

Elimizde hangi veriler var?

Dünya'daki Covid-19 hastalarının yüzde 4'ten fazlası hayatını kaybetti (yaklaşık 19 bin hasta).

Geçtiğimiz hafta, 9 binden fazla vaka tespit edildi. Güney Kore (1,33), İsviçre (1,36) ve Almanya (0,42) ise diğer ülkelere göre oldukça düşük ölüm oranlarına sahip.

İsviçre'deki durumu açıklamak için henüz yeterli veri yok.

Güney Kore'deki hastaların çoğunluğunun genç vakalardan oluştuğunu biliyoruz, bu da Güney Kore'deki düşük ölüm oranını açıklıyor.

  • Bilindiği gibi, Covid-19 yaşlı hastalarda ve kronik rahatsızlığı olanlarda daha fazla ölüm oranına sahip.

Almanya Sağlık Bakanlığı'ndan çağrı: Korona partilerine son verin
Jurnal.ist

Almanya'ya dair

Almanya'daki vakalar çoğunlukla orta yaşlı hastalardan oluşuyor. Bu, Almanya'daki düşük ölüm oranını açıklar nitelikte bir bilgi değil.

Fransa, İspanya ve ABD'deki vakaların yaş ortalaması ile Almanya'daki vakaların yaş ortalaması birbirine çok yakın. Fakat Almanya'da Covid-19 kaynaklı ölüm oranı çok düşük.

Almanya'nın durumunu açıklayan olası senaryoları şöyle sıralamak mümkün:

1. Agresif test stratejisi

Almanya çok fazla test yaptığı için (15 Mart verisine göre 167 bin kişiye test yapıldı), hastaneye gelme gereği duymayan Covid-19 hastalarını bile tespit ediyor. Böylelikle, vakaların kayda değer bir kısmı kendi kendine iyileşebilecek hastaları kapsıyor.

  • Almanya'nın test yapma stratejisini izlemeyen ülkelerde durumu ciddi olmayan birçok Covid-19 hastası, test yaptırmadığı için resmi rakamlara eklenmiyor. Bu hastalardan, Covid-19'a yakalandığını bilmeden iyilemiş olabiliyor.

Alman yetkililer, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde durumu ciddi olan hastalardan oluşan büyük bir dalganın gelmesinden ve ölüm oranlarının çarpıcı şekilde yükselmesinden endişe ediyor.

Almanya'da koronavirüs nedeniyle ezan sesi yükseldi
Almanya'nın Duisburg kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Duisburg Merkez Camisi'nde koronavirüs nedeniyle ezan dışarıdan duyulacak şekilde okundu. Almanya'nın genelinde ezanlar yasaklardan dolayı cami içerisinde okunuyor. Koronavirüsten dolayı camilerde namaz kılmaya ara verildiği için bugün akşam ezanının okunmasına izin verildi. Duisburg Merkez Camisi akşam namazı ezanını dışarıdan duyulacak şekilde hoparlörlerden okudu.

2. Almanya'nın hasta profili

Financial Times, Almanya'nın yaşlı vakalarının kronik hastalığı olmadığına işaret ediyor.

Verilen bilgiye göre, Almanya'ya yüksek Covid-19 oranını getirenler, bahar tatilini kayağa giderek değerlendiren yaşlılar. Bu spekülasyona göre de yaşlılar kayağa gidebiliyorsa, kronik hastalıkları yok ve bağışıklıkları güçlü demektir. Bu yüzden de Almanya'nın Covid-19 kaynaklı ölüm oranı oldukça az.

Bunun bir spekülasyon olduğu ve bilimsel verilere dayanmadığını unutulmamalı.

Almanya Başbakanı Merkel'in karantina günleri başladı
Dün kendisini karantinaya aldığını açıklayan Merkel'in evinin önünde bugün medya mensuplarının görüntü ve fotoğraf çektikleri görüldü. Merkel'e cuma günü koruyucu amaçla zatürre aşısı yapan doktorun koronavirüs testinin pozitif çıkması sonrası Şansölye kendisini karantinaya aldığını açıklamıştı.

3. Almanya'nın teknik donanımı

Almanya ABD ve diğer Avrupa ülkelerine nazaran oldukça gelişmiş sağlık hizmetlerine sahip. Ülkede şu anda tamamı solunum cihazlarıyla desteklenmiş 25 bin yataklı yoğun bakım ünitesi bulunuyor. Alman hükümeti yaptığı açıklamada, ülkedeki hastanelerin ağır bir yükle karşı karşıyaya kalmaması için, mevcut yatak sayısının önümüzdeki haftalarda iki katına çıkarılacağını duyurdu.

  • Fransa'nın yoğun bakım üniteleri sadece 7 bin, İtalya'nın ise 5 bin yatak kapasiteli.
  • Ülkelerin kendine has özelliklerini tespit ederken dikkatli olmakta fayda var. Mesela, ülkeler arasındaki sağlık hizmetleri şartlarını karşılaştırmak bazen zor olabiliyor. Eldeki verilen genelde aralıklı oluyor, her periyoda ait veriye ulaşmak zor oluyor. Bu sebeple ülkelerin sağlık hizmetlerine dair veriler yanıltıcı olabiliyor.

Bazı Alman yetkililer, ülkenin Covid-19 ölüm oranı hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu belirtiyor. Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothan Wieler ise uzun dönemde ülkedeki ölüm oranının çarpıcı bir şekilde değişmeyeceğini öne sürüyor. 23 Mart'ta yaptığı açıklamada Wieler, "Veriler gösteriyor ki Almanya'daki üssel artış eğilimi düzleşmeye başlamış durumda. Fakat bu trendi ancak çarşamba günü tasdik edebileceğim." demişti. Wieler'in bugün yeniden bir açıklama yapması bekleniyor.

Almanya'da salgının seyri değişiyor: Robert Koch Enstitüsünden açıklama
Jurnal.ist

6 milyon maske Almanya’ya ulaşamadan kayboldu
Jurnal.ist

Merkel kendisini karantiya aldırdı
Jurnal.ist