Almanların 'beyaz altını'yla tanışın

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden Almanya’da “beyaz altın” olarak bilinen kuşkonmaz hakkında bilinmeyen tüm detaylar bu haberde.

Ekonomik anlamda önemli bir yere sahip olan kuşkonmaz Almanlar tarafından 'beyaz altın' olarak tanımlanıyor. Kuşkonmazın hasadına sayılı günler kala hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Oldukça zahmetli bir süreç sonunda yetişen kuşkonmaz, eskiden çok pahalı olması sebebiyle yalnızca soylular tarafından tüketiliyordu.

0. Kuşkonmaz yolu
Yol kenarlarında sizi karşılayan reklamlar Almanya’da “kuşkonmaz zamanının” geldiğini size haber verir. Birkaç hafta boyunca insanlar kuşkonmaz kullanarak birçok yemek yaparken, restoranlar da menülerine kuşkonmazla yapılmış özel yemeklerini koyacak. 140 kuşkonmaz çiftliğine ev sahipliği yapan Kuzey Ren-Vesfalya eyaletine “Kuşkonmaz yolu” adı verilmektedir.
0. Gevrek, ince uzun
Müşteriler farklı farklı kalitedeki kuşkonmazları tercih edebiliyor. En pahalı kuşkonmaz 22 cm uzunluğunda, kapalı uçlara sahip ve ince olanlar iken, fiziksel olarak eğri ve hatta kırılmış olanlar ise daha ucuz. Kuşkonmazı yeşil kabuklu alabileceğiniz gibi, hazır soyulmuş beyaz kuşkonmazlar da tercih edebilirsiniz.
0. Hazır kuşkonmaz!
Almanlar yılın sadece birkaç haftasında yemenin mümkün olduğu beyaz kuşkonmazlardan pek bıkacak gibi durmuyor. Nisan ayı ortasında başlayan kuşkonmaz sezonu 24 Haziran’da sona erecek. Süpermarketler, çiftlikler ve yol kenarlarındaki satıcılar sebzeyi uzunluğu ve baş büyüklüğüne göre fiyatlandırırken, 2017 yılında müşteriler bir kilo kuşkonmaz için ortalama 6,70 Euro, yani 33 TL ödedi.
0. Klasik kuşkonmaz tabağı
Kralların sebzesi olan kuşkonmaz, geleneksel olarak erimiş tereyağı ya da bol kremalı Hollanda sosu, haşlanmış patates ve ince dilimlenmiş jambon ile servis ediliyor. Konu kuşkonmaz olunca çorbalardan, tartlara hatta omlete adar birçok seçenek sunuluyor.
0. Kuşkonmaz nedir?
Kuşkonmaz eski zamanlarda pahalı fakat bir o kadar da lezzetli bir yiyecek olarak kabul ediliyordu. Roma tarihçisi Marcus Porcius Cato “De agri cumtura” kitabında bu sebzenin yetiştirilişini anlatırken, Kral 14. Louis’in 17. yüzyılda Paris'teki Versay Sarayı’nda kuşkonmaz yetiştirdiği biliniyor. 1852 yılında Alman şehri Brunswick’te bir konserveci kuşkonmazı konserve haline getirmiş ve böylece yılın 4 mevsimi yenilebilir hale gelmiş kuşkonmaz.
0. Elle toplanıyor
Saplar, toprağın altında kalan derin höyüklerde büyür ve yeşil kuşkonmazların aksine toprağın üstüne çıkmadan yani gün ışığını görmeden hasat edilmeleri gerekir. Zahmetli bir iştir ve hasadın elle yapılması zorunlu.  2017 yılındaki hasatta çoğunluğu Romanyalı ve Polonyalı olan binlerce işçi mevsimlik işçi çalıştı ve sezonda 127 bin 800 ton kuşkonmaz topladılar.
0. Bu da kuşkonmaz kraliçesi!
Nisan ayının gelmesiyle kuşkonmaz yetişen alanlarda her sene yeni bir kraliçe seçiliyor. Çoğunlukla bir çiftçinin kızı olan kraliçe, yeni sezonun bereketini temsil ediyor. Kuzey Ren-Vesfalya eyaletinde kraliçe adaylarının 18 ile 25 yaş arasında olması ve ülke çapındaki kuşkonmaz etkinliklerine katılabilmesi için seyahat engelinin olmaması şartı bulunuyor.
0. Kuşkonmaz müzesi
Bavyera eyaletinde bulunan Schrobenhausen’da bu soylu sebzeye adanmış bir de müze bulunuyor. 1985 yılında 15. yüzyıldan kalma bir kulede açılan sergi 6 yıl içerisinde Avrupa’nın tek kuşkonmaz müzesi haline geldi. Yukarıda görmüş olduğunuz kuşkonmaz tutacağı dahil sergide edebiyattan, tarıma, tarihten sanata kuşkonmaza ilişkin her şeyi bulmak mümkün.