Almanlar, ülkelerinde ırkçılığın arttığının farkında

YASEMİN ŞEVVAL ÇAĞLAYAN
Abone Ol

Yapılan bir araştırmaya göre Almanların çoğunluğunun, ülkelerinde ırkçılığın büyük bir problem olduğunu düşündüğü ortaya çıktı. Öte yandan ülkede her yıl göçmenlere ve sığınmacılara yüzlerce saldırı düzenleniyor. Bazı saldırılar NSU terör örgütü tarafından gerçekleştirilen katliamlara dönüşüyor.

Almanya'nın başkenti Berlin merkezli Infratest-Dimap isimli araştırma şirketi, Alman vatandaşlarının 'sosyal konularla' ilgisini ölçmek için bir anket düzenledi.

Yapılan araştırmaya göre, Almanların çoğunluğunun ülkede 'ırkçılığı' büyük bir problem olarak gördüğü ortaya çıktı. Öte yandan ülkenin yüzde 35'i ise ırkçılığı ya 'küçük bir problem' olarak görüyor ya da bir problem olarak olarak görmüyor.

Bu konuda diğer bir dikkati çekici sonuç ise, aşırı sağcı, Almanya İçin Alternatif Partisi destekçilerinin sadece yüzde 37'si ırkçılığı problem olarak görmesi.

  • Sol partilerin destekçilerinin yüzde 77'si ırkçılığı problem olarak bulurken bu oran Merkel'in partisi olan Muhafazakarlardayüzde 59'a, liberal bir parti olan Hür Demokratik Parti taraftarlarında yüzde 57'e düşüyor.

'Polis teşkilatı ırkçı'

Araştırma aynı zamanda Almanların yüzde 80'inin polis teşkilatı içerisindeki ırkçılığın olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.

  • Ankete göre, polis teşkilatındaki ırkçılığı büyük bir sorun olarak niteleyenlerin oranı yüzde 26, küçük bir sorun olarak görenlerin oranı ise yüzde 49.

Ankete katılanların yüzde 5’i ise ırkçılığı çok büyük bir sorun olarak görürken, yüzde 13 ise herhangi bir sorun görmediklerini belirtti. Yüzde 7'lik kesim ise polis teşkilatında ırkçılığa yönelik "bilmiyorum" veya "herhangi bir fikrim yok" şeklinde görüş belirtti.

Almanlar yine de polise güveniyor

Alman polis teşkilatındaki 'ırkçılık' algısının yüksek bir orana sahip olmasına rağmen, bu durum polise olan güvene yansımadı.

Polise olan güvenin yüzde 82 olduğu ankette katılımcıların yüzde 15'i polise az güvendiklerini belirtirken, yüzde 2'lik kesim ise polise hiç güvenmediklerini ifade etti. Yüzde 1'lik kesim ise fikrinin olmadığını belirtti.

Almanya'da ırkçılık

ABD’nin ırkçılık geçmişi
ABD son zamanlarda yaşanan ırkçı olaylarla gündeme gelmeye başladı. George Floyd'un polis şiddetiyle hayatını kaybettiği gün başka bir eyalette beyaz bir kadın siyah bir adamı aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle, 'Polisi arayıp bir Afro Amerikalı tarafından hayatımın tehlike altıda olduğunu söyleyeceğim' sözleriyle tehdit etti. Yaşananlar ışığında GZT olarak biz de ABD'nin ırkçılık geçmişine göz attık.

George Floyd olayları sonrası Almanya'da yapılan başka bir araştırma ise ülkede var olan ırkçılığın yükselişte olduğunu gösteriyor. Irkçılık her gün yaşanan sıradan bir olay gibi ortaya çıkabilirken yabancı düşmanlığıyla da birleşerek şiddet içeren sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin, Almanya'da özellikle Türkleri hedef alan NSU terör örgütü (Nasyonel Sosyalist Yeraltı) katliamlara imza atıyor.

  • 9 Haziran 2004'te Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, ardından kitlesel ölümler planlayarak Türklerin yoğun yaşadığı Köln'deki Keup Caddesi'nde çivili bomba patlatan ve 6'sı ağır 22 kişinin yaralanmasına neden olan NSU terör örgütünün açtığı yara hala kapanmadı.

NSU, genelde Türk, Yunan ve Kürt göçmenleri hedef alıyor

NSU'nun katliamlarını konuşmak için 2004 yılına gitmeye gerek yok. 19 Şubat 2020'de ülkenin Hanau şehrinde, ırkçı Tobias Rathjen'in düzenlediği terör saldırısında Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtoviç, Ferhat Ünvar, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Paun, Sid Nesar Hashemi ve Fatih Saraçoğlu hayatını kaybetti. Polis, Tobias Rathjen'in evine baskın düzenlemiş ve ırkçı katilin cesedini bodrum katında bulmuştu.

2019 verileri de iyi değil

Aşırı Sağcı, Irkçı ve Antisemitizm Şiddet Mağdurları Danışma Merkezleri Birliği (VBRG) Başkanı Judith Porath, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, Saksonya, Thüringen, Saksonya-Anhalt, Brandenburg, Berlin, Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerindeki aşırı sağ ve ırkçı şiddete ilişkin 2019 verilerini açıkladı.

Porath, bu eyaletlerde yaşayan halkın ülke nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturduğuna işaret ederek "2019’da bu 8 eyalette aşırı sağcılar tarafından gerçekleştirilen 1347 şiddet olayı kayıtlara geçti" dedi.

  • İçişleri Bakanlığının verilerine göre 2019'da sığınmacılara yönelik 1620, sığınmacı yurtlarına karşı da 128 saldırı yapıldı.

Aktivist Mallory'nin konuşması kelimeleri kifayetsiz bıraktı
ABD'li siyahi aktivist ve insan hakları savunucusu Tamika D. Mallory'nin de arasında bulunduğu kanaat önderleri ABD'nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde Floyd'un ölümü üzerine basın toplantısı düzenledi. Malloryn'nin konuşması milyonları etkisi altına aldı, 'Şiddet ve yağmalamayı sizden öğrendik' sözleri defalarca paylaşıldı.

ABD'nin ırkçılık karnesi
Lügat