Ali Saydam: 'Çevreci seçim kampanyası Türkiye'de bir dönüm noktasıdır'
AK Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla Türkiye'nin ilk çevreci seçim kampanyasını başlattı. GZT olarak AK Parti'nin gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan kampanya yöntemlerini kullanmama kararını Türkiye’nin en önemli halkla ilişkiler ve iletişim uzmanlarından Gazeteci Yazar Ali Saydam'a sorduk.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yeni kampanya yöntemine işaret ederek Türkiye'nin ilk çevreci seçim kampanyasını başlattı.
Erdoğan konuşmasından insanları rahatsız eden gürültü ve görüntü kirliliğine yol açan seçim kampanya sistemini terk ederek modern çağın getirdiği yeni araçları kullanarak partililere ve seçmenlere ulaşacaklarını söylemişti.
İşte o açıklama:
- “Eski tarz kampanya yöntemleri artık şehirlerimizi kirleten, milletimizin de tepkisine yol açan bir hâle geldi.
- AK Parti olarak 31 Mart 2019 seçim döneminden başlayarak gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan propaganda yöntemlerini tamamen terk ediyoruz.
- Çevreye ve insana saygılı bir seçim kampanyası yürütme kararı aldık.
- Sadece parti teşkilatlarının ve seçim koordinasyon merkezlerinin olduğu yerde bayraklarımız, afişlerimiz asılabilir.
- Bunun dışında hiçbir yerde parti teşkilatlarımız bu tür görüntü kirliliğine asla müsaade etmeyecek ve belirlenen saatler dışında da asla otobüs dolaştırmayacak.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklaması vatandaşlar tarafından memnuniyet tarafından karşılandı.
'Seçimlerde asimetrik iletişim sistemi sona erdi'
GZT olarak 80 Darbesinden bu yana tüm seçimlerde kullanılan afişli, bayraklı, seçim otobüslü propaganda sürecinin terk edilmesi kararını İletişim Uzmanı Ali Saydam'a sorarak, bu kararın seçmenler üzerinde nasıl bir etki yaratacağını konuştuk.
GZT'ye çok önemli açıklamalar yapan Saydam, Cumhurbaşkanı'nın yıllardır devam eden bir hakikate parmak basarak 'artık tek yönlü asimetrik bir iletişim dediğimiz bir iletişim ve yaklaşım yönteminin hiçbir etkisi olmadığının altını çizdi' dedi.
Saydam, afişlere dayanan bir iletişim şeklinin pek çok anlamda sorunlu olduğunu belirterek gençliğinde yaşadığı bir örnekle anlattı:
- Bundan 20 yıl önce Ankara - İzmir arasında seyahat ederken yollarda her yerde 'Akçora gömlekleri' afişleri görüyordum.
- Bir gün aradım bu şirketi gömlek siparişi vermek için telefonu açan kişi 'kamyonunuzun markası nedir?' dedi. Şaşırdım. Gömlek almak istediğimi söyledim. Onlarda bana 'biz motorların pistonları için gömlek yapıyoruz' dedi.
Demek ki dağa taşa Akçora gömlekleri yazmanın hiçbir iletişim değeri yoktu!
'Bunlar 20 sene öncesinin yöntemleri'
Ali Saydam, geçmişte yapılan bu propaganda yönteminin artık etkili olmadığını belirterek insanların seçim otobüslerinin çıkardığı gürültüden asılan afişlerin oluşturduğu görüntü ve çevre kirliliğinden toplumun ciddi anlamda rahatsız olduğunu söyledi.
Ayrıca bu propaganda yönteminin seçmenler üzerinde hiçbir etkisi olmadığını ve çevre kirliliğini arttıran bu yöntemlerden vazgeçilmesinin çok önemli bir adım olduğunu belirtti.
'Muhalefet Partileri için iki seçenek var'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı çevre dostu kampanya sürecinde muhalefet partilerinin nasıl tepki vereceklerinin önemli olduğunu söyleyen Saydam, muhalefet partilerinin önündeki iki seçeneği açıkladı:
- İlk seçenek, madem AK Parti sokaklarda olmayacak biz bayrakları çekelim ve eski tarz seçim kampanyasına devam edelim diyebilirler ancak bu onların aleyhlerine bir hamle olur.
- İkinci seçenek ise, onlarda bizde eski kampanya sistemini terk ediyoruz diyebilirler ama ben bunu hiç zannetmiyorum çünkü pazarlama iletişiminde 'me to' dedikleri 'ben de' durumuna düşmek istemezler. Bu sebeple durumları biraz zor gibi yine kendilerini bir çıkmazın içinde buldular diye düşünüyorum.
MHP nasıl bir kampanya süreci izleyecek?
Yerel seçimlerde Cumhur İttifakının devam edeceğini açıklayan MHP'nin de çevreci seçim kampanyası çağrısına duyarsız kalmayacağını belirten Saydam, siyasi partilerin seçmenlerinden ve partililerinden oy almak istiyorlarsa bu yönde adım atmaları gerektiğini söyledi.
'Sokaklarda çalan seçim müzikleri rahatsızlık verici'
Siyasi partilerin kullandığı seçim müziklerinin etkili olduğunun herkes tarafından kabul edildiğini ancak bunun sadece miting alanlarında ve televizyonlarda gösterilmesinin yeterli olduğunu, sokaklarda bangır bangır çalan müziklerin seçmen üzerinde hiçbir etkisi olmadığını aksine insanları daha fazla rahatsız ettiğini sözlerine ekleyen yeni kampanya sisteminin son derece doğru bir adım olduğunu belirtti.
Bu karar Türkiye için dönüm noktası
Ali Saydam sözlerini şöyle tamamladı:
- Türkiye'de ve dünyada insanlara ulaşmak fikirlerini ve projeleri anlatmak için sosyal medya, dijital medya gibi çeşitli yeni araçlar mevcutken hala bayrakla, seçim otobüsü ile oy istemek geçmişte kaldı. Eskiden duvar yazıları vardı, biri gelir kendi partisinin adını yazar diğeri gelir o yazıyı silip kendi yazısını yazardı. Bakın o yöntem nasıl geçmişte kaldıysa artık bu bayraklı seçim otobüslü sistemde geçmişte kalmıştır.
- Bu anlamda alınan karar Türkiye'de bir dönüm noktası olarak tarihe geçmiştir.