"Alerjim var" tedirginliği bu cihazla tarih olacak
Herhangi bir ürüne alerjisi olan kişilerin çektiği sıkıntılar inanılmaz boyutlara ulaşabiliyor. Herhangi bir gıdada alerjen madde olup olmadığı şüphesini ortadan kaldırmayı amaçlayan yeni cihaz ise alerji problemi yaşayanları mutlu etti...
Alerjen maddeler, doğal ya da kimyasal olarak alerji problemi yaşayan kişiler üzerinde etki oluşturarak çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. Harvard Tıp Fakültesi'nde görev yapan bilim insanları, yüksek seviyede alerji sorunu yaşayan kişiler için gıdalardaki alerjenleri tespit edebilen taşınabilir cihaz geliştirme aşamasında...
Geliştirilen alerjen cihazı üç temel kısımdan oluşuyor. Gıdalardan alerjenleri toplamak için kullanılan kısım, bu alerjenleri tanımlayıp çözümleyen elektronik bir analizör ve bu analizörden gelen bilgileri kablosuz olarak görüntüleyebilen bir akıllı telefon uygulaması üzerine inşa edilen cihaz, üç kısmın entegre şekilde çalışmasıyla kullanılabilir oluyor.
Entegre eksojen antijen testi (iEAT) yapabilme kabiliyetindeki cihaz fıstık, fındık, buğday, süt ve yumurta bulunan beş önemli besindeki alerjen seviyesini 10 dakikadan çok daha kısa bir sürede tespit edebiliyor.
Geliştirilen cihaz, bireysel kullanıcıların alerji türlerini tespit ve özelleştirme konusunda muadillerinin çok ötesinde bir hıza sahip.
Cihaz, pestisitler gibi toksik bileşikleri tespit etmek için de kullanılabilir. Büyük laboratuvar ekipmanlarıyla yapılabilen alerji testlerinin böylesine kolay ve pratik bir cihaz üzerinden yapılabilmesi alerji sorunu yaşayan kullanıcılar için ciddi derecede olumlu bir gelişme olarak yorumlandı.
Harvard’da görev yapan bilim insanlarının geliştirdiği cihaz alerji testini hem daha kısa sürede yapabiliyor, hem düşük konsantrasyonları da tespit edebiliyor. Geliştirme çalışmaları devam eden cihazın maliyetinin 40 dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor.