Afrin operasyonu öncesi Rusya'yla temas
Türkiye, hudut güvenliğini sağlamak ve sınır hattını terör örgütlerinden temizlemek amacıyla PKK/PYD işgali altındaki Afrin’e operasyona hazırlanırken, olası harekatı öncesinde üst düzey temaslar devam ediyor. Bu bağlamda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, dün MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la Moskova’ya gitti. Rusya Genelkurmay Başkanı’yla görüşen Akar ve Fidan, olası harekat öncesi son detayları konuştu.
Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik operasyonu için kararlılık vurgusu yapması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Her an başlayabilir" dediği olası Afrin harekatı öncesi Rusya'da kritik bir görüşme gerçekleşti.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan Moskova'da, Rusya Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile görüştü.
Hava sahası talebi
Orgeneral Akar’ın, Rus mevkidaşıyla görüşmesinde olası Afrin operasyonunda Suriye hava sahasını kullanma talebini gündeme getirdiği öğrenildi.
TSK’nın, Özgür Suriye Ordusu’yla (ÖSO) birlikte Afrin’e yapılacak operasyon planlarında hava sahasının kullanılarak bölgedeki terör örgütü PKK/YPG mevzilerinin savaş uçaklarıyla bombalanmasının gerekliliği vurgulanıyor.
Güvenlik kaynakları, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın yapıldığı sahaya göre daha dağlık bir alan olan Afrin bölgesine hava operasyonlarının şart olduğu görüşünde.
Orgeneral Akar ve MİT Müsteşarı Fidan’ın Moskova’da muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde Türk güvenlik birimlerinin gerek yerel kaynaklar, gerekse insansız hava araçları ve diğer teknik donanımlarla Afrin bölgesinde PYD/YPG güçlerinin arazideki hareketlilikleri, bulundukları yerler ve Türkiye’nın sınır güvenliğini tehdit edecek silahlanmalarını içeren istihbarat dosyalarından bilgiler aktardıkları da öğrenildi.
Güvenlik kaynakları, bölgede hendek kazan PYD/YPG’li teröristlerin imhası ve kara birliklerinin rahat ilerleyebilmesi için hava bombardımanı ile arazi temizliği yapılmasının önemine dikkat çektiler.
İdlib de masadaydı
Orgeneral Akar ve Fidan’ın Moskova temaslarında, İdlib’deki çatışmasızlık bölgesinde gözlem noktaları kurma çalışmalarının hızlandırılması da ele alındı. Rusya, şimdiye kadar 3 gözlem kulesi kuran Türkiye’den daha fazla gözlem karakolu kurmasını beklediğini açıklamıştı.
Astana zirvesinde, Türkiye’nin İdlib’de 12 gözlem noktası kurması kararlaştırılmıştı.
Moskova’da görüşülen bir diğer konu da Soçi’de 29 Ocak’ta yapılması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi oldu.
Geçen hafta İstanbul’da toplanan Suriyeli muhalifler arasında, Esed rejiminin İdlib’de sürdürdüğü operasyonlar nedeniyle Soçi’ye katılmama görüşü ağır basmıştı.
Akar ve Fidan, temaslarında muhaliflerin katılımını sağlayabilmek için rejim güçleri operasyonlarının durması gerektiği mesajını verdi. Üst düzey bir kaynak, “İdlib’de sivil halkı ve ılımlı muhalifleri hedef alan operasyonlar devam ettikçe Soçi’ye muhaliflerin katılmasını beklemek hayal olur” dedi.
ABD’den terör örgütü PYD/PKK’ya destek
Öte yandan ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, olası Afrin operasyonuna dair gelen soruya “Türkleri bu yönde bir adımdan kaçınmaya davet ediyoruz. Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumu öncesinde Iraklı Kürtlere söylediğimiz gibi; herkesin gözü topta olmalı. Yani herkes DEAŞ’la mücadeleye odaklanmalı. Dolayısıyla da Türklerin şiddete başvurmak yerine DEAŞ’a odaklanmasını istiyoruz.”