Afganistan'da son durum: 5 kişi hayatını kaybetti
Taliban güçlerinin Afganistan'da yönetimi devralmasıyla birlikte ülkenin uluslararası havaalanı Kabil Havalimanı'nda izdiham oluştu. Bu izdihamda en az 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ancak tanıklar, Kabil sokaklarının sessiz olduğunu aktardı. Taliban'ın kız çocuklarının okula gitmesi ve kadınların çalışmasına izin verileceği yönündeki açıklamaları ve 'izole bir iktidar olmak istemiyoruz' söylemleri örgütün uluslararası meşruiyet zemini oluşturmak istediğini gösteriyor. Siyasi Bürodan bir sözcü Taliban'ın yeniden örgütlendiğini kaydetti.
Taliban'ın başkent Kabil'i ele geçirmesinin ardından sokakların sakin olduğu kaydedildi.
Ancak havalimanında büyük bir kaos ve panik ortamı mevcut. Bu şartlar altında birçok ülke vatandaşlarını ve diplomatlarını tahliye etmeye çalışıyor.
Afganistan'dan tanıkların aktardıklarına göre, tahliye sürecinde izdiham yaşanan Kabil Havalimanı'nda en az 5 kişi hayatını kaybetti.
ABD askerlerinin, sivillerin piste girmesini engellemek için havaya ateş açtıkları bildirildi.
Taliban Siyasi Büro Sözcüsü Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, Taliban'ın izole bir şekilde iktidarda kalmak istemediğinin altını çizerek kurulacak hükümetin detaylarının yakın zamanda belli olacağını söyledi.
- Öte yandan Taliban'ın kız çocuklarının okula gitmesi ve kadınların çalışmasına izin verileceği açıklaması dikkati çekmiş ve örgütün uluslararası meşruiyet aradığını gözler önüne sermişti.
Taliban yeniden örgütleniyor
Reuters'a konuşan bir Taliban üyesi örgütün vilayetlerde yeniden örgütlendiğini ve hükümet kurulması için ülkedeki bütün yabancı unsurların ülkeyi terk etmesini beklediklerini ifade etti.
İsmi açıklanmayan kişi, Taliban'ın üyelerine Afgan halkının günlük aktivitelerini yerine getirmelerine izin verme ve hiçbir sivili korkutmama emri verdiğini belirtti.
Dünya ne diyor?
İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Londra yönetimi NATO aracılığıyla Afganistan'a gidip savaşmama kararı aldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova yönetiminin Taliban'ı tanımak için acele etmeyeceğini bildirdi.
100 kadar personeli tahliye etme kararı alan Rusya Büyükelçiliği Salı günü Taliban temsilcileriyle görüşecek.
Çin ise, Taliban ile 'dostane ilişkiler' kurmaya açık olduklarını ve Afgan halkının kendi yönetimini tayin etmesine saygı duyduklarını bildirdi.
Ne olmuştu?
ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.
Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.
Sosyal Medya: Afganistan'da neler oluyor?
Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.
Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahalleleri almaya başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı.
Cumhurbaşkanı Eşref Gani akşam saatlerine doğru ülkeyi terk etti.
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil'den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıkladı.
Taliban, Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan açıklamada bulunarak başkent ve ülkeye hakim olduğunu ilan etti.