A'dan Z'ye: Hayat Eve Sığar uygulamasının tüm detayları

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz gün yayınlanan Hayat Eve Sığar uygulaması, koronavirüs hakkında bilgilendirme; yönlendirme ve riskleri azaltma görevlerini üstleniyor.

Hem Android hem de iOS için paylaşılan uygulama, bilgilerin haricinde riskli bölgelere ilişkin ayrıntılar da sunuyor.

Ayrıca bölgedeki eczane, hastane ya da sağlık kuruluşları da harita üzerinden görülebiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen Hayat Eve Sığar mobil uygulaması, koronavirüs hakkında bilgilendirme; yönlendirme ve riskleri en aza indirme konusunda önemli bir görev üstleniyor.

Hayat Eve Sığar mobil uygulaması Google Play istatistiklerine göre şu anda 1 milyondan fazla indirilmiş durumda.

Hem Android hem de iOS için yayında

Birkaç gün önce hem Google Play hem de App Store üzerinden Android ve iOS kullanıcılarına açılan mobil uygulama, telefon numarasıyla doğrulama mekanizmasıyla çalışıyor. Ayrıca sorulan sorulara eksiksiz yanı verildiğinde gereken yönergeleri de oluşturuyor. Elbette bu yönergeler (Sağlık Bakanlığı'nın da belirtmiş olduğu gibi) tam anlamıyla sonuç ya da kesinlik içermiyor, yalnızca tavsiye niteliği taşıyor.

Harita üzerinden kapsamlı bilgi sunuyor

Hayat Eve Sığar uygulamasında en çok merak edilen kısım Risk Bölgeleri.

Aynı zamanda harita üzerinden eczane, market zinciri, metro ya da duraklar da görülebiliyor. Sosyal izolasyon gereği evden çıkmayan milyonlarca kişinin merak ettiği en önemli unsurlardan biri ise risk seviyesi. Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden bu risk haritasına da erişilebiliyor. Bulunduğunuz bölgeye ilişkin risk seviyeleri özellikle belirtiliyor. Ailem bölümü üzerinden merak edilen ve takip etmek istediğiniz kişileri ekleyerek uygulama üzerinden konumlarını görebilir ve bulundukları bölgeye ilişkin risk seviyelerini de öğrenebilirsiniz. Genel bir bakış açısı sağladıktan sonra uygulamanın ayrıntılarına geçebiliriz.

Sorular üzerinden öneriler sunan yönlendirme sistemi devreye giriyor.

Uygulamada ilk olarak yönergeleri takip etmenizi sağlayan bir ekran karşınıza çıkıyor.

Uygulamayı kurup telefon numarasıyla doğrulama işlemini gerçekleştirdiğinizde her açışınızda karşınıza 'Merhaba, bugün kendinizi nasıl hissediyorsunuz?' başlığı geliyor. Buradaki seçenekler üzerinden soruyu yanıtlayarak az önce de bahsetmiş olduğumuz 'yönlendirme' kısmına ilk girişi yapabilirsiniz. Böylece yaş, sağlık sektörü çalışanı olup olmadığınız, hastalıklarınız gibi sorularla adımlar devam ediyor.

Sol menüde Sağlık Bakanlığı, E-Nabız, Koronavirüs Bilgi, Korona Önlem, Alo 182 MHRS ve BilgilendirmeMetni gibi ayrıntılara yer veriliyor. Buradan Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmuş olan önlem uygulamasına erişebilir ve diğer ayrıntıları görüntüleyebilirsiniz.

Risk haritasına nasıl ulaşırım?

Uygulamanın ana ekranında alt kısımda toplamda dört menü yer alıyor. Menüler arasında ilk sırada 'Sağlık Durumu' var. Burası aslında az önce de bahsettiğimiz yönergelerin olduğu kısım.

Uygulamada en çok merak edilen ayrıntı, risk bölgeleri. Risk bölgeleri de harita üzerinden anlık olarak takip edilebiliyor.

İkinci kısımda ise Yoğunluk yer alıyor. Yoğunluk haritası üzerinden bulunduğunuz bölgeye dair kapsamlı bilgilere erişebilirsiniz. Bu seçeneğe tıkladığınız anda alt kısımda enfekte yoğunluğuna ilişkin bir açıklama da geliyor. Ancak isterseniz üst kısımdan 'Evde İzolasyon', 'Riskli', 'Enfekte' ya da 'Ailem' seçimlerini de yapabilir. Yoğunluk haritasının en alt kısımda ise Türkiye'deki toplam vaka, toplam vefat, bugünkü test sayısı, bugünkü vaka sayısı, bugünkü vefat sayısı gibi ayrıntılı bilgiler geliyor.

Üçüncü menüde aile üyelerinizi buraya dahil edebilir; konumlarını takip edebilir ve bulundukları bölgelere ilişkin risk haritalarını görüntüleyebilirsiniz.

Son olarak Hesabım kısmından da uygulamaya kayıt olan kişiye ilişkin bilgiler ve ayarlar görülebiliyor.