Aciller denize girenlerle doldu taştı: Plajlar tehlike saçıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Yazın gelmesiyle havuzlara ve denizlere olan talep arttı. Bu haber ise havuza ya da denize girenleri yakından ilgilendiriyor. Aciller ateş, mide bulantısı, kusma, ishal vakalarıyla dolup taştı. Uzmanlar 'temizliğinden emin olmadığınız sulara girmeyin' uyarısında bulundu.

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte deniz ve havuzlardan bakteri bulaşma riski de arttı. Buna bağlı olarak ise ateş, mide bulantısı, kusma, ishal gibi vakalar yaygın bir şekilde görülmeye başladı.

Aciller bu belirtileri taşıyan kişilerle dolup taşıyor

Denize ya da havuza girdikten bir süre sonra şiddetli şekilde kusma yaşayan kişiler acilleri doldurdu. Uzmanlar bu konuda “Temizliğinden emin olmadığınız denize ve her gün klor kontrolü yapıldığı ilan edilmeyen havuza sakın girmeyin. Faturası ağır olabilir.” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. İsmail Balık konu ile ilgili olarak “Çeşme suyu, havuz ya da deniz suyunda koli basili bulunuyorsa, bu sulara dışkı karıştığı anlamına gelir. Eğer bir sahilde havuz suyunda koli basili varsa bu denize girmek risktir. Plajın bulunduğu yerdeki belediyelerin suyun temizliğini ölçerek, mide ve bağırsak hastalıklarına yol açan etkenler açısından temiz olduğunu göstermesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Havuzların da günlük klor kontrolünün yapılmış olmasına dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Balık “Havuzların kenarında bulunan ve günlük sıcaklık, havuz suyu sıcaklığını belirten ışıklı tabelalarda havuzun klor düzeyi de belirtilmiş olmalıdır. Havuza girerken duş alınması ya da en azından ayakların daha yoğun klorlu bir bölüme sokularak havuza girilmesi ile virüs ve bakterilerle bulaşan hastalıkların havuzlardan yayılması engellenir” açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Yüzme Suyu Takip Sistemi ile vatandaşın korunması, sudaki kirleticilere karşı tehlikenin önlenmesi amacıyla sağlık müdürlükleri aracılığıyla deniz ve göl kıyısında bulunan yerleşimlerde sezon boyunca yüzme suyu kalitesini bakteriyolojik açıdan izliyor. Elde edilen bilgiler ise bakanlığın internet sitesinde yayınlanıyor. Vatandaşların denize girmeden önce yüzme alanları bilgi sistemini mutlaka incelemesi, yüzeceği plajdaki Escherichia Coli (Koli basili) ve İnstentinal Enterekok (Bakteri) miktarını öğrendikten sonra denize girip girmemeye karar vermesi gerektiği tavsiye ediliyor.