Açıköğretim sınavlarının hazırlanma sürecinde 3 hafta 'hapis'

HABER MASASI
Abone Ol

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencisi 3 milyonu aşkın kişi 26-27 Mayıs’ta son sınavlarına girerken, 2.7 milyon kitapçığın basıldığı sınavın sorularının hazırlanma sürecinde 105 kişinin üç hafta boyunca ‘hapis’ hayatı yaşadığı belirtiliyor.

Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde 3 milyon 200 bin kayıtlı öğrenci var. Öğrencileri arasında ev kadını da var, emekli de, milletvekili de.

Yaklaşık 2 milyonu pasif yani kaydını yenilemeyip eğitime ara verenlerden oluşuyor. Bunlar, istediğinde devam edebiliyor. Çünkü atılma yok. Açıköğretimliler 26-27 Mayıs’ta bu yılki son sınavlarına girerken sınav kitapçıklarını nasıl hazırlandığına dair ayrıntılar ortaya çıktı.

Kitapçıklar şifreli harici bellekle matbaaya veriliyor

Sınavlar için tüm üniversitelerin hocalarından soru talep ediliyor. 5 binin üzerinde soru hazırlayan bile oluyor. Sorular kapalı zarfta CD’yle teslim ediliyor. Açık zarflar imha ediliyor.

2.7 milyon kitapçığın basıldığı sınavın soruları hazırlanırken 105 kişi üç hafta ‘hapis’ hayatı yaşıyor.

Bunları fakültenin 8’inci katındaki ‘Test Araştırma Birimi (TAB)’ yürütüyor. TAB’da YÖKDİL, çeşitli bankaların ve bakanlıkların sınavları da hazırlanıyor. 60 kişinin çalıştığı TAB’a görevli haricinde kimse giremiyor. Giriş, çıkışlar kartla. Kitapçıkları, birim müdürü ve iki yardımcısı şifreli harici bellekle matbaaya teslim ediyor.

Sınavdan üç hafta önce 105 kişilik ekip kampa giriyor

Matbaa da kampusta. 286 güvenlik kamerası 24 saat çalışıyor. Eskiden doberman köpeklerin nöbet tuttuğunu öğreniyoruz. Binada yatakhane, yemekhane, duş gibi bir insanın yaşaması için gerekli alanlar bulunuyor. Çünkü sınavlardan üç hafta önce 105 kişilik ekip kampa giriyor. Bunlar, üniversitede çalışan işçi ve memurlar.

Telefon yasak olduğundan doğum ve ölüm haberini müdür veriyor

Telefon, bilgisayar ve ailelerle görüşmenin yasak olduğu belirtiliyor. Görevliler yanlarına sadece kıyafet alabiliyorlar. Dinlenme saatinde televizyon izliyorlar. İçeridekilere doğum ya da ölüm haberini birim müdürü veriyor. Acil durumda hastaneye güvenlik ekibiyle götürülüyorlar. Özel bir odada kimseyle görüşmeden tedavi ediliyorlar. Vefat halinde birinci derece yakınlar dışında kimse çıkamıyor, cenazeye gidemiyor.

2014’ten beri görevli Basımevi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Akyalçın, şu şekilde konuşuyor:

  • "Personelin üstü X-ray’de aranıyor. Alkole, uyuşturucuya varana kadar detaylı araştırmadan geçiriyoruz. Soruların basımı ve cevap kağıdıyla eşleştirip kutularla sevkiyatından sorumluyuz. Farklı gruplara ait 680 çeşit toplamda 2.7 milyon soru kitapçığı hazırlanıyor. 21 bin 200 kutuda birleştiriliyor ve 3 binden fazla salonda sınav yapılıyor. ÖSYM’nin bir yılda yaptığı sınavın üç katını düzenliyoruz."