ABD'nin gizli nükleer bomba testleri ortaya çıktı: Görüntüler korkutucu

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

ABD yıllar önce yaptığı nükleer bomba testlerinin videolarını kamuoyunun erişimine açık kıldı. Bu testleri araştırmak isteyen bilim insanları çalışmalarına şimdiden başladılar.

1945-1962 yılları arasında nükleer silahların güç ve potansiyellerini ölçmek için atmosfer üzerinde 200'den fazla nükleer deneme gerçekleştiren Birleşik Devletler bunların bazılarını herkesin erişimine açtı. ABD'nin bu süreçte yaptığı denemelerin her biri yüzlerce farklı açıdan kayda alındı ve bunlardan oluşturulan yaklaşık 10000 film yüksek güvenlikli kasalarda gizlendi.

Bu filmlerin yaklaşık 4200 tanesini erişime açan ABD, filmlerin 750 tanesini ise gizli olarak sınıflandırıp yayınlamama kararı aldı. 60 tanesi Youtube'da yayınlanan videolardan bazıları renkli, bazıları ise siyah beyaz kameralar yardımıyla kayda alınmış. Operasyon Hardtrack, operasyon Plumbbob, Operasyon Teapot farklı kod adlarıyla gerçekleştirilen testler için kameralar mecburen kilometrelerce uzağa yerleştirilmiş.

GÜNÜMÜZDE YASAK
Günümüz dünyasında nükleer deney yapmak yasak olduğundan bu verilerin elde tutulması ve değerlendirilmesi oldukça önemli. Yüksek irtifalı nükleer patlamaların etkileri hakkında halen çok az şey bilindiği için bu videoların halka açılması, etkilerinin bilim insanlarınca araştırılıp değerlendirilmesi açısında büyük önem arz ediyor. Nükleer bomba testlerinin videolarını aşağıda izleyebilirsiniz;