ABD'de çocuk istismarcılarına karşı yasa çıktı: Hapishaneden çıkmadan önce hadım edilecekler

HABER MASASI
Abone Ol

ABD'nin 9 eyaletinde halihazırda uygulanan ve 13 yaşından küçük çocuklara cinsel tacizden hüküm giyen kişilerin, serbest bırakılmadan 1 ay önce kimyasal hadım edilmesini öngören yasa tasarısı Alabama eyaletinde de onaylanarak hayata geçirildi.

ABD'nin Alabama eyaletinde, 13 yaşından küçük çocuklara cinsel tacizden hüküm giyen kişilerin, serbest bırakılmadan 1 ay önce kimyasal hadım edilmesini öngören yasa tasarısı onaylandı.

Tahliyeden 1 ay önce hadım edilecekler

Alabama Valisi Kay Ivey, 13 yaşından küçük çocuklara cinsel taciz suçlamasıyla mahkum edilen kişilerin tahliye edilmeden 1 ay önce kimyasal hadım edilmesini öngören yasa tasarısını imzaladı.

Söz konusu kanun, artık tedavinin gerekli olmadığını öngören ikinci bir mahkeme kararına kadar cinsel tacizle suçlanan kişilerin kimyasal hadım ilaçları almaya devam etmesini öngörüyor.

Kimyasal kastrasyon, şahsa iğneyle enjekte edilebiliyor.

Masrafları da mahkum ödeyecek

Kanuna göre, kimyasal hadım masraflarını da mahkum edilen kişi ödemek zorunda.

Vali Ivey, kanunla ilgili "Bu yasa tasarısı, Alabama'daki çocukların korunmasına yönelik bir adım." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de hadım teklifi

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, çocuk istismarının önüne geçmek için alınacak tedbirler arasında kimyasal hadımın da olabileceği açıklamasında bulunmuştu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül

Resmi Gazete'de yayımlanmıştı

Kimyasal Hadım yönetmeliği geçtiğimiz yıllarda yürürlüğe girmişti. Resmi Gazete'de "Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik" başlığı altında yayımlanan kimyasal hadım yöntemi konusunda çeşitli düzenlemeler yapıldı.

İlaçla ya da ilaçsız olarak cinsel dürtünün azaltılmasına ya da denetimine yönelik tedaviler ile cinsel isteğin azalmasını ya da yok edilmesini sağlayan yöntem olarak tanımlaman tedaviye ilişkin dönemin Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Düzenleme kimyasal kastrasyon öngörüyor. TCK'daki en ağır ceza bu suçu işleyene verilecek. Takdir indirimine dokunmama kararı aldık" demişti.

İlaç, enjekte edilebildiği gibi tablet olarak da verilebiliyor.

Kimyasal hadım nedir ve hangi ülkelerde uygulanıyor?

Kişinin cinsel dürtülerini ortadan kaldırmak ya da bir kişinin bu eylemi gerçekleştirmesini tıbbi olarak imkansız kılmak için uygulanan kimyasal kastrasyon, şahsa iğneyle enjekte edilebiliyor ya da tablet olarak verilebiliyor.

Ancak kimi uzmanlara göre, kimyasal hadım ilaçlarının verilmesinin durdurulduğu zaman kişinin cinsel fonksiyonları ve dürtüleri yeniden aktif hale gelebiliyor.

Çocuklara yönelik tecavüz ve cinsel suçlar Arjantin, Estonya, Yeni Zelanda, Rusya, Moldova, İsveç, İsrail, Danimarka, Avustralya, Kanada, Polonya ile Güney Kore ve ABD'nin bazı eyaletlerinde kimyasal kastrasyon yöntemiyle cezalandırılıyor.

Çocuk tacizcilerine kimyasal hadım!
Gündem

Çocuk istismarında 'hadım'dan sonra 'elektronik kelepçe'
Gündem