ABD Temsilciler Meclisi’nden Suudi Arabistan’a soğuk duş
ABD Temsilciler Meclisi, ABD'nin Yemen'de Suudi Arabistan'a verdiği askeri desteği kesmesini öngören yasa tasarısını kabul etti. Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda yapılan oylamada söz konusu tasarı, 177 hayır oyuna karşı 248 evet oyu ile onaylandı.
ABD'nin Yemen'de devam eden savaşta Suudi Arabistan'a verdiği askeri desteği kesmesini öngören yasa tasarısı 177 hayır oyuna karşı 248 evet oyu ile Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinde kabul edildi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan'a Yemen savaşında verdiği desteğin kesilmesini öngören tasarının bir sonraki adresi ABD Senatosu olacak. Tasarının Senatoda da yeterli oyu alarak kabul edileceği yönündeki haberler Amerikan medyasına yansırken, Trump'ın Yemen tasarısını reddetmesi bekleniyor.
Tasarıda, Trump yönetiminin, El Kide ile savaşmadıkları sürece Yemen'deki tüm birliklerin ve Suudi Arabistan öncülüğündeki hava saldırılarına verilen desteğin 30 gün içinde bitirilmesi öngörülüyor.
Senatoda da kabul edilmesi halinde Yemen tasarısının, Trump'ın Yemen ve Suudi Arabistan politikasını hedef alan en net adım olacağı ifade ediliyor.
Ne olmuştu?
- ABD yönetiminin Yemen savaşındaki rolünü sona erdirmesini öngören karar tasarısı, ABD'li Senatörler Bernie Sanders, Mike Lee ve Chris Murphy tarafından Senatoya, Ro Khanna, Mark Pocan ve Pramila Jayapal tarafından da Temsilciler Meclisine gönderilmişti.
“Kongre Venezuela’ya askeri operasyonu desteklemeyecek”
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Eliot Engel, Kongre’nin ABD’nin Venezuela’ya olası bir askeri müdahalesini desteklemeyeceğini söyledi.
Komisyonun Venezuela konulu bir oturumunda konuşan Engel şunları kaydetti:
- “Başkan’ın savaş tehditlerinden, Amerikan askeri müdahalesinin bir seçenek olmayı sürdürdüğü yönündeki sinyallerinden kaygı duyuyorum. (Oturuma konuşmacı olarak davet edilen) Tanıklarımıza ve diğer izleyen herkese şunu net söylemek isterim: ABD askeri müdahalesi bir seçenek değil”
Engel ayrıca, Amerika’nın Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA’ya getirdiği yaptırımların Venezuela halkı üzerindeki olası etkileri hakkında uyarılarda bulundu. Washington geçen ay Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun petrol gelirlerine erişimini sınırlamak amacıyla yeni yaptırımlar açıklamıştı.
Temsilciler Meclisi üyesi Engel, “Maduro’yu sıkıştırma ihtiyacını anlıyorum ama Beyaz Saray eğer Maduro gelecek haftalarda iktidardan inmezse bu yaptırımların Venezuela halkı üzerinde yapabileceği potansiyel etkileri düşünmeli” dedi.
"Baskılar er geç Maduro’yu yerinden edecek"
Aynı oturumda konuşan ABD’nin Venezuela özel temsilcisi Elliot Abrams, giderek artan uluslararası baskıların en nihayetinde Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun iktidardan inmesini sağlayacağı görüşünü dile getirdi.
Abrams, Maduro’nun ne zaman iktidardan ineceği konusunda bir tahmin belirtmedi ancak yönetimi içerisinde “kazanın kaynadığını” ve Venezuela liderinin “buna daha fazla dayanamayacağını” savundu.
Abrams, güvenlik güçlerini ayaklanmaya çağırdı
Amerika’nın petrol yaptırımlarının ekonomik yıkıma uğramış vaziyetteki ülkede etkisini hissettirmeye başladığını ve petrol üretiminin yıl sonuna kadar yarı yarıya düşmesine neden olmasının beklendiğini kaydeden Abrams, Venezuela güvenlik güçlerini de Maduro’ya karşı ayaklanmaya çağırdı.
ABD’de Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler Rusya’ya yaptırım hazırlığında
Amerika’da Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler Rusya’ya Amerika seçimlerine müdahale ettiği ve Ukrayna’da saldırgan eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarı sunma hazırlığında.
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Bob Menendez tarafından sunulacak olan tasarı geçtiğimiz yıl iki senatörün destek verdiği; ancak kabul edilmeyen tasarının daha sert bir versiyonu.
Yaptırım tasarısı Rusya'nın enerji sektörünü hedef alacak
Tasarı metnini ele geçiren Reuters haber ajansına göre, tasarının Rusya’nın bankacılık ve enerji sektörünü hedef alması bekleniyor.
Reuters haber ajansı tasarının başka ülkelerin seçimlerine müdahale çabalarını destekleyen Rus bankalarına, Rusya dışındaki sıvılaştırılmış doğalgaz projelerine, Rusya’nın siber sektörüne ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin adına doğrudan ya da dolaylı olarak üstü örtülü ve yasadışı faaliyetlerini kolaylaştıran kişilere yaptırım uygulanmasını öngörüyor.
Tasarının yasalaşma süreci nasıl işleyecek?
Tasarının yasalaşması için Kongre tarafından kabul edilmesi ve sonrasında da Başkan Trump tarafından imzalanması gerekiyor. Başkan Trump bugüne kadar Rusya’ya yönelik yaptırımlara zaman zaman isteksiz de olsa onay verdi.
"Amerika’nın altyapısına yönelik siber saldırıları sonlandırmalı"
Reuters haber ajansına gönderdiği e-mailde Senatör Graham, “Amacımız statükoyu değiştirip Putin’in Rusya’sına yönelik anlamlı yaptırımlar ve önlemler getirmek” diye yazdı. Graham Rusya Devlet Başkanı Putin için şunları kaydetti:
- “Amerika’nın seçim sürecine müdahale etmeyi bırakmalı, Amerika’nın altyapısına yönelik siber saldırıları sonlandırmalı, Ukrayna’dan Rusya’yı çıkarmalı, Suriye’de kaos yaratma çabalarına son vermeli”