ABD korkusu nedeniyle Çin'in ihracatı düşüyor

TUNCAY GÜNEŞ
Abone Ol

Dünyanın en büyük ihracatçısı Çin, küresel talebin sürekli olarak zayıf seyretmesi ve ABD ile olası bir ticaret savaşının endişeleri yüzünden bu yıl daha fazla zorluk ve belirsizlikle karşı karşıya bulunuyor.

Çin, 2009 yılından bu yana son yıldaki en büyük ihracat düşüşüyle karşı karşıya kaldı. 2016 yılına yönelik Çin'in ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yıllık % 7,7 düşüşle ikinci kez düşüş kaydetti. İthalat yüzde 5,5 düştü. Ülke, 510 milyar dolarlık ticaret fazlasına sahipti. Yuan açısından, 2016 ihracatı % 2 düşerken ithalat % 0,6 oranında yükseldi.

Ülke geçen yıl rekor miktarda ham petrol, demir, bakır ve soya fasulyesi ithal etti ve büyük miktarda kömür aldı. Çin'in gümrük ajansı, özellikle ABD Başkan Vekili Donald Trump ve diğer önemli siyasi değişikliklerin ardından koruma önlemleri nedeniyle Çin ihracatının büyümesini sınırlarsa dış ticaretin bu yıl iyileşmesinin zor olacağını belirtti.

Yetkililere göre “Anti-küreselleşme eğilimi giderek daha belirgin hale geliyor ve Çin, bu eğilimin en büyük kurbanı"

Seçim kampanyası sırasında Trump; Pekin'e, Çin ihracatının ABD yapımı mallara kıyasla avantaj sağlama yöntemi olarak Çin para birimi yuanı kullanarak para manipülasyonu yaptığı konusunda ülkeyi suçlayan tavrı ve Çin ithalatında yüzde 45'e varan vergi uygulama tehditleri gün geçtikçe Çin'i endişelendiriyor. Analistler, Trump, 20 Ocak'ta göreve başlamasından sonra yaptığı kampanya vaatleriyle bunu takibe alırsa durumun daha da netlik kazanacağını söylüyor.

Bank of America Merrill Lynch'a göre, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin arasındaki ticaret gerginliğinin artması bu yıl küresel ekonominin en büyük tehdit unsurlarından biri olarak yer alıyor.
0.
Öte yandan; ABD hükümetinin Pekin'in alüminyum endüstrisine yaptığı sübvansiyonlar konusunda Çin'e karşı Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ile resmi bir şikayet etmesi bekleniyor.

Wall Street Journal kaynaklarına göre, Çin'in üreticilere kesintisiz kömür ve elektrik sağlayarak alüminyum üretimine sübvansiyon sağladığını yönünde. Bu tür teşvikler, Çin kapasitesine katkıda bulunuyor ve Amerikan işçilerini ve şirketlerini zarara uğratıyor.
0.
2016 Ekim ayında ABD'li birkaç senatör, alüminyum ticareti uygulamaları nedeniyle Çin'e karşı bir dava açılması talebinde bulundu. Son yıllarda alüminyum üretim kapasitesini hızla genişleten Çin, dünya alüminyumunun yarısından fazlasını üretiyor.

Pekin, aşırı ihracat nedeniyle küresel çelik ve alüminyum pazarlarını manipüle ettiği konusunda ABD ve AB üreticileri tarafından düzenli olarak suçlanıyor.

ABD Jeolojik Araştırma İstatistikleri, Çin'in 2015 yılında dünya üretiminin yüzde 55'ini oluşturduğunu, on yıl önce bu oranın yüzde 24'te olduğunu gösteriyor. Geçen yıl ABD, küresel üretimin sadece yüzde 2.7'sini oluşturdu. Son 16 yılda ise ABD'de faaliyet gösteren alüminyum ereticileri 23'ten 5'e indirildi.
0.
Çin, dünya çeliklerinin neredeyse yarısını üretiyor ve anti-damping tarifelerinde milyonlarca dolar tasarruf edebilecek pazar ekonomisi statüsü için uğraş veriyor. Çelik üreticileri ise, Çin'in aşırı alüminyum ve çelik ihracı yoluyla küresel pazarı bozduğundan şikayetçi durumda. Bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek.