ABD Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarından ne kadar zarar ediyor?

SALİH CUMA AYDIN
Abone Ol

İran destekli Husilerin Kızıldeniz'de füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları sebebiyle ABD milyonlarca dolar zarar ediyor.

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in işgal altındaki Gazze'ye yönelik ölümcül saldırılarına karşılık olarak Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı olduğunu ifade ettiği ticari gemilere saldırılar gerçekleştiriyor.

Bu çerçevede Husiler, Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırıları 31 Ekim 2023'ten bu yana sürdürüyor.

Joe Biden başkanlığındaki ABD ise küresel ticaretin kesilmemesi ve ticari akışa devam edilmesi amacıyla Husilere karşı Kızıldeniz'de askeri varlığını yoğunlaştırdı.

Politico'nun haberine göre, ABD ordusu Kasım 2023 tarihinden bu yana Yemen'de Husi kontrollü bölgelere 800 füze ve 7 hava saldırısı operasyonu yürüttü.

Öte yandan ABD, Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırmak için ateşlediği füze ve fırlattığı insansız hava araçlarını bölgeye konuşlandırdığı savaş gemileri vasıtasıyla düşürüyor.

İngiltere, Fransa, Hollanda ve Japonya da ABD ile birlikte Husilerin saldırılarına karşı mücadele veriyor.

Peki Husi saldırılarının ABD'ye maliyeti ne?

ABD Kongre üyeleri, Kızıldeniz'de Husilere karşı savunmanın ortaya çıkardığı maliyetler konusunda endişeli.

Temsilciler Meclisi'nin Silahlı Hizmetler Komitesine başkanlık eden Mike Waltz, Kızıldeniz'deki durum hakkında "İran'ın vekili olan bir avuç terörist için on milyarlarca dolar harcıyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu Kızıldeniz'de Husi hedeflerini tanesi 2 milyon dolardan fazla maliyette olan 135 Tomahawk seyir füzesi ile vurdu.

ABD donanmasına ait gemiler ayrıca Husilerin İHA'larını imha etmek için füze başına maliyeti 2 milyon ila 4 milyon dolar arasında değişen 155 füze ateşledi.

Ancak ABD'nin Kızıldeniz'de aylarca süren operasyonlarına karşılık Husiler bölgedeki ticari gemilere yönelik saldırılarına devam ediyor.

Husiler hatta İsrail'in başkenti Tel Aviv'i vurmayı başarabildi. Söz konusu saldırı sonucunda 1 İsrailli ölmüştü.

İran destekli Husilerin Kızıldeniz'deki saldırı faaliyetleri sebebiyle ABD milyonlarca dolar zarara uğruyor.