ABD-Huawei savaşı kızışıyor: 'Donald Trump açıklama yaptı'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

● Ortaya çıktığı ilk günden bu yana artarak devam eden Huawei-ABD gerginliği, tarafların farklı hamleleriyle bambaşka bir boyut kazandı.

● Sürecin geldiği son noktada Huawei'nin dezavantajlı olduğunu söylemek mümkünken Donald Trump tarafından yapılan son açıklama da bu önermeyi doğruladı.

● Donald Trump, düzenlediği basın toplantısıyla bundan böyle Huawei ile iş yapamayacaklarını açıkladı.

Uzun bir süre boyunca Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Japonya, Yeni Zelanda, Kanada ve Avustralya tarafından 'casusluk' iddialarıyla suçlanan Huawei, bir yerden sonra, casusluk iddialarının belirginleşmesiyle 'ambargolarla' karşılaşmaya başladı. ABD'nin öncülük ettiği 'Huawei'yi ülkemizde istemiyoruz' kampanyası, birçok farklı ülke için geçerli olmuş, Çinli şirket büyük problemlerle karşılaşarak zor günler geçirmişti.

Huawei, HarmonyOS duyurusuyla ABD yaptırımlarına meydan okumaya çalışıyor.

Huawei'nin içerisinde bulunduğu durum, farklı referans noktalarıyla değerlendirildiğinde 'bir firmanın çöküşü' olarak yorumlanabilecek noktaya gelse de şirket, zorlu süreçten kurtulabilmek için farklı reçeteler aramaya devam ediyor. Sürecin başında, ABD Ticaret Bakanlığı'nın, Çinli teknoloji devi Huawei ve bağlı ortaklıklarını ABD'nin ulusal güvenliğine aykırı faaliyetlerde bulunan şirketler listesine alması, Huawei'nin insanlığın yaşam biçimini değiştiren teknolojilerdeki başarısı ve ABD'li şirketlerle olan rekabetini yeniden gündeme getirmişti.

ABD'li şirketler, Huawei'nin 5G hamlelerinden rahatsız olduklarını her fırsatta dile getiriyor.

ABD'de Donald Trump yönetimi, Çinli şirketi ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal etmekle, Amerikalı şirketlerin teknolojilerini ve fikri mülkiyetlerini ele geçirmeye çalışmakla suçlarken, söz konusu suçlamaları kabul etmeyen Huawei, ABD’nin amacının şirketin yükselişini durdurmak olduğunu savunmaktan geri durmamıştı.

Çin'in Silikon Vadisi olarak bilinen Şenzen kentinde 1987’de 21 bin yuan sermaye ile eski bir subay olan Ren Zhengfei tarafından kurulan Huawei, dünyanın en büyük telekomünikasyon ürünleri ve hizmeti sağlayıcısı olmasının yanı sıra en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi konumunda. Akıllı telefon satışlarında ABD'li Apple'ın pazar payını ele geçirmeye devam eden Huawei, dünyada telekomünikasyon sektörünü çok daha üst düzeye taşıyacak 5G teknolojisinde de küresel yarışın en ön sırasında yer alıyor.

Çin, Silikon Vadisi Shenzen'den yükselen inovasyon gücüyle dikkati çekiyor. Birçok ülke, Çin'in teknoloji çalışmalarını yakından takip ediyor.

Huawei'nin 5G çalışmaları dünya 5G standartlarını belirlemeye devam ediyor

Çin'in telekomünikasyon firmalarına yaptırımlar getiren ve ABD'li firmaların kritik iletişim ağlarında Çin malı ekipman kullanmalarını tamamen yasaklayan Trump yönetimi, 'ciddi bir ulusal güvenlik meselesi' olarak gördüğü bu konuda müttefiklerinden de aynı tutumu bekliyor. Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda, dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanı üreticisi olan Huawei'nin 5G ağları ile ilgili ihalelere girmesini yasaklarken, halihazırda 3G ve 4G ağlarında Huawei ile çalışmakta olan Avrupa ülkelerinden de değişik sesler geliyor.

5G çalışmaları, Huawei'nin 'alemet-i farikası' konumunda yer alıyor.

Teknolojik alanda üstünlüğe sahip olmanın; ülkelere, uluslararası rekabette ön plana çıkmayı, küresel düzendeki güç dağılımında avantajlı bir konuma geçmeyi sağladığı günümüzde ABD'nin, Çin'in 5G gibi gelişmiş teknolojilerdeki atılımını kendisine karşı 'varoluşsal bir tehdit' olarak görmesi dikkati çekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Huawei arasındaki gerginlik bu düzlemde ilerlerken 2020 seçimleri için propaganda sürecini başlatan Donald Trump da 'Huawei meselesine' dokunmaktan geri durmuyor. Başkan Trump, 9 Ağustos günü düzenlediği basın toplantısında Amerika Birleşik Devletleri'nin Huawei ile herhangi bir biçimde iş yapamayacağını resmen duyurdu. Trump, ABD şirketlerinin Huawei ile çalışmasına imkan veren lisans sistemini de askıya alacaklarının altını çizdi. Trump, basın toplantısında 'Huawei ile iş yapmayacağız. Bu, bir ticaret anlaşması yapacaksak herhangi bir şey üzerinde anlaşmayacağımız anlamına gelmese de Huawei ile iş yapmayacağız' diyerek net bir tavır sergiledi denebilir.

Huawei, Çin-ABD savaşında 'koz olarak' kullanılıyor

50'yi aşkın ABD merkezli şirket, Huawei'ye uygulanan yaptırım süresi boyunca Huawei ile çalışmak için lisans başvurusunda bulundu. Ticaret Sekreteri Wilbur Ross, bahse konu lisanslarla alakalı kararların 'beklemeye alındığını' resmen bildirdi. Ne Trump ne de yönetimindeki herhangi biri söylememiş olsa da bu yeni kararın, Çin’in ABD’den tarım ürünlerinin alımını durdurmasına cevap olduğu yorumları yapılıyor. Huawei'nin tarımla yakından uzaktan alakası olmamasına rağmen Trump, muhtemelen Huawei yasağını, sürmekte olan Çin-ABD ticaret savaşında koz olarak kullanıyor.

Donald Trump, Huawei konusunda fazlasıyla kararlı.

Mayıs ayında Trump, Huawei’yi ABD’deki tüm şirketlerin Huawei ile çalışmasını önemli ölçüde yasaklayan 'Varlık Listesi'ne koydu. Bu, şirketin artık Qualcomm, Arm ve Google gibi şirketlerle çalışmasını engellemişti. Dolayısıyla Android de kullanamayan Huawei, kendi işletim sistemi HarmonyOS'i resmen duyurmuştu. HarmonyOS'in Huawei'nin beklediği etkiyi oluşturup oluşturamayacağını zaman gösterecek.

Beklenen oldu: Huawei’nin HarmonyOS’i kullanıma hazır
Bilim Teknoloji

Huawei gözdağı vermeye devam ediyor: ‘800 milyon kullanıcı kaybedeceksiniz’
Bilim Teknoloji