ABD gemisi USS Liberty'nin İsrail tarafından vurulması

MEHMED ALİ DEMİRBAŞ
Abone Ol

Arap-İsrail savaşının 4. gününde İsrail, ABD'ye ait USS Liberty gemisini vurdu. Sina açıklarında bulunan geminin bombalanması ardından 34 ABD askeri hayatını kaybetti. İsrail, Mısır gemisi olduğunu belirtip özür diledi. Gerçekten İsrail, geminin ABD'ye ait olduğunu bilmiyor muydu?

Tarihler 8 Haziran 1967 gösteriyordu. Amerika donamasına ait olan USS Liberty adlı zırhlı gemi Altı Gün Savaşı’nı gözlemlemek için Sina açıklarında bulunuyordu.

Savaşın 4. Gününde İsrail, ABD'ye ait USS Liberty gemisini vurdu. Bu saldırıda 34 kişi öldü ve 171 kişi de yaralandı.

İsrail yanlışlıkla vurduğunu, Mısır gemisi zannettiklerini belirtti ve özür diledi.

İsrail’in bu olayın büyük bir hata olduğuna dair iddiası ABD hükümetleri tarafından kabul gördü.

Saldırı gerçekten bir kaza mıydı?

Al Jazeera’nin iddia ettiğini göre olay kaza değildi. İsrail, Amerikan gemisini kasten vurmuştu. İddialarını olay anındaki 2014'de ulaştıkları ses kayıtlarına dayandıran Al Jazeera’nin ulaştığı kayıtlarda şu ifadeler yer alıyor:

  • Saat:14.10’daPilot: Amerikan mı?
  • 2. Pilot: Ne demek Amerikan mı?Kontrol kulesi: Neden bahsediyorsunuz? Yorum yok.
  • Bu konuşmadan sonra İsrail jetleri gemiyi bombalıyor. Jetler çekiliyor ve üç adet İsrail hücumbotu gemiye yaklaşıyor.
  • Saat 14.12’de
  • Pilot: Gemi hangi devlete ait?Kontrol kulesi: Amerika.

Saldırının kaza olmama ihtimalini destekleyen bir diğer şey ise saldırıdan sağ kalanların iddialarıdır. Sağ kalanlar İsrail uçaklarının iddia ettiğinin aksine geminin sancağında Amerikan bayrağı olduğunu belirttiler.

Hasar gören gemi Malta’ya çekilip geniş bir şekilde tadilat edilip bütün mermi izleri ve deliklerin kapatılıp ABD’ye götürülüp medyanın karşısına çıkartılması da soru işaretlerini arttıran bir diğer sebep olmuştur.

Bu olaydan sonra Başkan Johnson İsrail ile ABD’nin karşılıklı istihbarat paylaşımını öngören, bugün de hâlâ yürürlükte olan Stone Ruby Anlaşması'nı imzalaması saldırının kaza olamayabileceğine işaret eden bir diğer bilgidir.