AB ülkeleri ve Trump arasındaki ticaret savaşında son perde: Amerika'daki kot firmaları zorda

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

AB ülkeleri ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki 'Ek gümrük vergiler savaşı' ticaret yapan küçük ölçekli firmaları büyük zararlara uğratıyor. Kot pantolon tasarımcısı Victor Lytvinenko, küresel ticaret savaşının 10 yıldır faaliyet gösteren şirketine verdiği zararı böyle anlatıyor.

AB ve ABD arasındaki 'Ek gümrük vergiler' ticaret yapan küçük ölçekli firmalara büyük zararlara uğratıyor. Kot pantolon tasarımcısı Victor Lytvinenko, küresel ticaret savaşının 10 yıldır faaliyet gösteren şirketine verdiği zararı anlatıyor.

10 binlerce dolarlık siparişler iptal ediliyor

Lytvinenko, ABD Başkanı Donald Trump'ın AB ülkelerine ocak ayında uygulamaya koyduğu çelik ve alüminyum ek vergilerine karşılık, AB ülkelerinin de karşı atağa geçerek ek gümrük vergi getirdiğini belirterek, İskoçya'daki bir müşterisinin on binlerce dolar değerindeki siparişi iptal ettiğini söyledi.

  • Trump'ın ek gümrük vergilerine yanıt olarak Avrupa Birliği, Haziran ayında Amerikan yapımı kot pantolon üzerine yüzde 25'lik ek bir vergi getirmişti.

Victor Lytvinenko

2008 yılında eşi Sarah Yarborough ile birlikte Raleigh Denim Workshop'u kuran Lytvinenko, bu durumun 10 yıllık şirketini zor duruma düşürdüğünü söylüyor.

Kot endüstrisi zor durumda

Geçtiğimiz yıl, en büyük kot fabrikalarından ikisi kapandı. Cone Denim'in Kuzey Carolina'daki Greensboro'daki tesisi, birçok firmanın ABD'de büyük ölçekli son moda kot kumaşı yaptığı biliniyor fakat, Kaliforniya’nın asgari ücretindeki artışlar, Los Angeles’taki bazı konfeksiyon fabrikalarının kapanması veya farklı yere taşınmasına ek olarak, ek gümrük vergisinin uygulanması sektörün iyice çalkantılı bir yıl geçirmesine sebep oldu.

Raleigh Denim Workshop

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Trump, 9 Mart'ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamış, AB'ye bu vergilerden 1 Haziran'a kadar geçici muafiyet tanımıştı. AB, ABD'nin yakın müttefiki olduğunu ve ulusal güvenlik tehdidi olmadığını gerekçe göstererek ABD'nin gümrük vergilerinden daimi bir biçimde muaf tutulma çağrısında bulunmuştu.

Taraflar arasında yapılan müzakereler sonucu AB, ABD'yi kararından vazgeçirememişti.

  • ABD'nin devreye aldığı ilave gümrük vergileri konusunda dengeleyici tedbirler alan AB, 22 Haziran'dan itibaren ABD'den ithal edilen mısır, barbunya, pirinç, mısır gevreği, fıstık ezmesi, yaban mersini, portakal suyu, viski, puro, sigara, tütün, ruj, kot pantolon, nevresim, ayakkabı, lavabo, merdiven, vantilatör, motosiklet, yat, tekne, tüp ve çelik gibi yüzlerce farklı ürüne yüzde 25 gümrük vergisi yürürlüğe koydu.

AB'nin kararının ardından ABD Başkanı Trump, Avrupa'dan ithal edilen tüm araçlara yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu.

ABD'nin 'tek tip' eyaleti sinir bozdu: 'Herkes beyaz bu değişmeli'
Gündem