AB ülkeleri vatandaşlık satarak 10 yılda 25 milyar euro gelir elde etti
Avrupa Birliği (AB) üçüncü ülkelerin zenginlerine para karşılığı vatandaşlık satıyor. AB ülkeleri, son 10 yılda 6 bin kişiye vatandaşlık, 100 bin kişiye oturma izni vererek 25 milyar euro gelir elde etti. ‘En çok hangi ülkelerden vatandaşlık alındı?, AB vatandaşlığına en çok rağbet edenler kim?’ sorularını cevaplandırdık.
AB ülkeleri son 10 yıl içinde yüksek miktarda para karşılığı 6 bin kişiye vatandaşlık, yaklaşık 100 bin kişiye ise oturum izni verdi.
AB devletleri, 'Altın Vize / Altın Pasaport' olarak adlandırılan sistem sayesinde son 10 yılda 25 milyar euro gelir elde etti.
En çok tercih edilen ülkeler hangileri?
Taşınmaz mülk satışı veya yerel bir şirkete yatırım karşılığı gerçekleşen Altın Vize (ikamet) / Altın Pasaport (vatandaşlık) sisteminden faydalanma imkanı vererek en çok tercih edilen ülkeler sırasıyla İspanya, Macaristan, Letonya, Portekiz, Birleşik Krallık, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Malta oldu.
Vatandaşlık hakkı veren ülkeler ne kadar gelir elde etti?
Yasal zeminli sistem sayesinde İspanya’nın yılda yaklaşık 1 milyar euro gelir elde ettiği belirtiliyor.
- Transparency International adlı yolsuzlukla mücadele konusunda referans sivil toplum kuruluşuna göre İspanya’yı sırasıyla Kıbrıs Rum Kesimi (914 milyon), Portekiz (670 milyon) ve Birleşik Krallık (498 milyon), Macaristan (434 milyon), Yunanistan (250 milyon), Malta (205 milyon) ve Letonya (180 milyon) izliyor.
- Kıbrıs Rum Kesimi'nin 2013 yılından bu yana "Kıbrıs Cumhuriyeti" pasaportu pazarlayarak 4 milyar 800 milyon euro gelir kaydettiği belirtiliyor.
Vatandaşlığa-oturma iznine en çok rağbet edenler Çinliler ve Ruslar
İstatistiklere göre para karşılığı AB vatandaşlığı veya AB’de oturum izni alanların başında Çinliler ve Ruslar geliyor. Son 5 yılda yaklaşık 7 bin 200 Çinli para karşılığı İspanya’dan ya vatandaşlık ya da oturum aldı.
İstatistikler Yunanistan’ın 308, Portekiz’in 236, Macaristan’ın da 74 Türk uyrukluya para karşılığı vatandaşlık veya oturum izni verdiğini gösteriyor.
AB ülkelerinden oturum izni alanlar arasında Amerikalılar da bulunuyor
AB'den para karşılığı vatandaşlık veya oturum izni alanlar arasında ABD vatandaşları da var.
Ortalama 900 bin euro
Bir AB ülkesinde para karşılığı vatandaşlık veya oturum almanın bedeli de ülkeden ülkeye değişiyor. Bu alanda AB ortalaması yaklaşık 900 bin euro.
Yunanistan ve Letonya’da 250 bin euro karşılığında oturum izni elde edilebiliyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi pasaportunun bedeli ise yaklaşık 2 milyon euro. Avusturya’da ise duruma göre kimi zaman 10 milyon euro ödemek gerekiyor.
Avrupa Parlamentosu'ndan Malta'ya tepki var
AB üyesi olduğu 2004 yılından bu yana başta Rus uyruklular olmak üzere çok sayıda üçüncü ülke vatandaşına saydam olmayan şartlarda vatandaşlık veya oturum hakkı tanıdığı belirtilen Malta hakkında ise yeterli veri mevcut değil.
AP geçen yıl aldığı bir kararda Malta’dan bu konuda kendisini “AB değerleriyle uyumlu hale getirmesini” istemişti.
Avrupa Birliği ‘Altın Zive’ pazarından endişeli
Altın Vize’nin en önemli pazarı haline gelen AB ise kurum olarak durumdan endişeli. Bu endişe büyük ölçüde para aklama ve terör risklerinden kaynaklanıyor.
AP ve Avrupa Komisyonu, her ne kadar yasal çerçevede yapılıyor olsa da, Altın Vize uygulamasının birçok AB ülkesinde saydam koşullarda gerçekleşmediği görüşünde.