Yakın tarihin en büyük katliamlarından biri olan ve dokuz bine yakın Müslümanın dünyanın gözleri önünde öldürüldüğü Srebrenitsa soykırımının üzerinden 23 yıl geçti.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük katliam olan Srebrenitsa soykırımı adım adım geldi. Dönemin en güçlü lideri Josip Broz Tito’nun 1980 yılında hayatını kaybetmesinin ardından çöküntü dönemine giren Yugoslavya, dünyadaki bağımsızlık hareketlerinden etkilenerek büyük bir değişim yaşadı. Bünyesindeki federe devletleri tek başına ‘bir tutan’ güçlü lider Tito’nun hayatını kaybetmesiyle Yugoslavya’yı oluşturan özerk devletlerde etnik ve ekonomik çatışma baş gösterdi. Yugoslavya’yı kendi kontrollerinde tutmaya çalışan Sırpların sert müdahaleleri yıllarca süren gerilim ortamını kanlı bir savaş arenasına çevirdi.
Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla birlikte gelen Soğuk Savaş döneminin sona ermesi Yugoslavya’nın da dağılmasına neden oldu. Yugoslavya’nın bir parçası olan Bosna Hersek tıpkı Hırvatistan ve Slovenya gibi bağımsızlık için referandum yapmaya karar verdi. Sırp güçleri, 1992’den 1995 yılına kadar 'Avrupa’nın ortasında Avrupalıların bakışları altında' katliamlarını ara vermeden sürdürdü.
5 gün içerisinde 8.372 Boşnak’ı öldürdü, yüzlerce kadın ve küçük yaştaki kız çocuğuna tecavüz edildi. Sadece bir günde 20 binden fazla kişi Srebrenitsa’dan sürgün edildi.