82 milyonun beyin fırtınası: '2019'da ülkem için bir fikrim var' projesi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi Başkanlığı, Türkiye'de yaşayan 82 milyon insanın arkadaş sohbetlerinde, kantinlerde ve kahvelerde konuştuğu, ülkesi için beyin fırtınası yaptığı projelerin tamamını dinleyecekleri bir platform oluşturuldu. Vatandaşların projelerini ve fikirlerini doğrudan dikkate alabilecek 'Ülkem için bir fikrim var' projesinin detaylarını Fahrettin Altun açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaptığı yazılı açıklamada projenin; milletin aklına, duygusuna, vicdanına, samimiyetine, ferasetine ve ülkenin ilerleyişine yapacağı katkıya olan inancın sonucu ortaya çıktığını belirtti.
''82 milyonun beyin fırtınası yaptığı bir 2019 yılı olacak''
Türkiye'nin son yıllarda karşı karşıya kaldığı her sınamada, koşulsuz en büyük desteği veren Türk milletini, şimdi ülke için düşünmeye davet ettiklerini vurgulayan Altun, "Çünkü biliyoruz ki en güzel fikirler, aile ve arkadaş sohbetlerinde zikrediliyor, lise ve üniversite kantinlerinde konuşuluyor, çocukların temiz ve berrak zihinlerinden geçiyor. Ben, 2019'u, 82 milyonun ülkemiz için beyin fırtınası yaptığı ve fikirlerini devletimizin birimleri ile doğrudan paylaşabildiği bir yıl olarak hayal ediyorum" ifadelerini kullandı.
Altun, bu amaçla ülkenin her köşesinden doğrudan kendilerine ulaşılabilmesi için yenilenen web siteleri ’iletisim.gov.tr’ üzerinden oluşturdukları ’Ülkem için bir fikrim var’ platformunu 28 Ocak’ta faaliyete geçirdiklerini vurguladı.
''1 haftada her yaştan vatandaştan binlerce proje önerisi geldi''
28 Ocak'ta hayata geçirilen projenin 1 hafta içinde her yaşta vatandaş tarafından kullanıldığını belirten FahrettinAltun, projelerin gerçekten ufukaçıcı ve değerlendirmeye müsait olduğunu söyledi.
- "Çeşitliliğin görülebilmesi için gelen fikirlerden birkaç örnek vermek istiyorum. Yaya geçidi kullanım kültürünün oluşmasına yönelik yaya geçitlerine mavi trafik lambası konulması, ülkemiz için bir devlet arması tasarlanması, hasta ve sağlık personelinde olumsuz algı oluşturduğu için hastane yerine şifahane isminin kullanılması, hem trafiğin akışını bozmayacak hem de çöp konteynırlarından yayılacak kimyasal kokuları engelleyecek akıllı çöp kamyonları tasarımı ve kullanımı, sokak hayvanları için hazine arazilerinde yaşam alanları oluşturması ve şehir merkezlerine yaprak dökmeyen ağaçları dikilerek yaprakların rögar kapaklarını tıkamasını engellemesi gibi yüzlerce fikirden bahsediyoruz. Sevindirici olansa her yaştan önerilerin geliyor olması. Örneğin devlet arması önerisi 16 yaşında bir gencimize ait. Şu ana dek gelen fikirlere baktığımızda yaş aralığının 16-69 şeklinde gerçekleştiğini ve Türkiye'nin her bölgesinden geldiğini görüyoruz."
Projenizin fikrinizi doldurduğunuz bir form ile internet üzerinden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına iletebilirsiniz.
''Daha önce kullanılan talep ve şikayet uygulamalarından farklı''
Fahrettin Altun, proje fikirlerinin değerlendirilme sürecinden bahsederken, daha önce geliştirilen vatandaş taleplerini değerlendirme uygulamalarından farklı olduğunu, bu projenin doğrudan İletişim Başkanlığı görevlileri tarafından incelendiğini ve değerlendirildiğini, kısa zaman sonra da vatandaşların önerdiği projeleri hayata geçirildiğinde aradaki farkın anlaşılacağını söyledi.