8 maddede Osmanlı korsanları

HABER MASASI
Abone Ol

Dünya haritasını çizen denizci Piri Reis’in korsan olduğunu biliyor muydunuz?

Korsan denilince aklınıza ne geliyor? Bir gözü kapalı tahta bacağı olan başkalarının mallarını yağmalayan çirkin insanlar topluluğu mu? Çok uzun bir süre korsanları filmlerde, dizilerde ve birçok kitle iletişim araçlarında bu şekilde gördük. Fakat Osmanlı İmparatorluğu'nda durumlar biraz daha farklıydı. Osmanlı'da varlığını sürdüren ve büyük önem verilen korsanları 8 maddede sizler için listeledik.
1. Osmanlı İmparatorluğu’nda korsanlık illegal şekilde başkalarının malını ve canını kast edenler demek değildir.
2. Osmanlı’da korsanlık deniz komandosu sınıfına verilen isimdir. En büyük üsleri Cezayir'de olan bu örgüt birçok Osmanlı amiralini yetiştirmiştir.
3. Osmanlı korsanları birkaç tane Avrupa dili konuşurlardı.
4. Korsanların amacı devlete karşı gelerek yağma yapmak değil aksine devlet çıkarları için düşmanla savaşmaktır.
Osmanlı'da bulunan korsanlar devletin çıkarlarını korumakla görevlidir.
5. 1- Bu dönemde “korsan” dediklerimizin o dönemdeki isimleri farklıdır. Şu anda illegal işler yaparak insanları öldüren, gemileri yağmalayanlara verilen isim olan “korsan” yerine o dönemde Osmanlı Devleti’nde derya haramisi, deniz haydudu” gibi isimler kullanılırdı.
6. Korsanlıktan yetişmemiş denizciler büyük denizci kategorisine giremezler. Korsanlığı o dönemin üniversitesi gibi düşünebiliriz. Denizde iyi bir asker olabilmek için iyi eğitim ve tecrübe sahibi gerekiyordu ki bunun yolu da korsan olmaktan geçerdi.
7. Denizdeki en tehlikeli görevler korsanlara verilirdi
O dönem denizdeki en tehlikeli görevler korsanlara verilirdi. Bunun nedeni korsanların hayatları pahasına görevi yerine getirme sorumluluğuna sahip olmalarıydı.

8. Birçok kaptan-ı derya Osmanlı korsanlarından seçilmiştir. Örneğin Barbaros Hayrettin ve Kılıç Ali Paşa gibi ünlü denizciler eski korsanlardır.