7.7'lik deprem 10 ili vurdu: 2 bin 316 can kaybı

HABER MASASI
Abone Ol

Kahramanmaraş'ta sabah saat 04.17'de 7,7; saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. 10 ilde toplam can kaybı 2.316'ya yükseldi. Yaralı sayısı 13 bin 293, yıkılan bina sayısı ise 6 bin 606. Artçı sarsıntıların sürdüğü bölgede vatandaşlardan hasarlı binalara girmemeleri için uyarılar yapılıyor.

Kahramanmaraş'ta merkez üssü Pazarcık ilçesi olan bir deprem meydana geldi.

Saat 04.17'deki depremin büyüklüğü önce 7,4 olarak duyuruldu. Ancak AFAD ilerleyen saatlerde güncelleme yaparak depremin büyüklüğünün 7,7 olduğunu açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre sarsıntı yerin 7 kilometre altında oldu.

7,7'lik bu depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkezz üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, sarsıntının artçı değil yeni bir deprem olduğunu kaydetti.

Son açıklanan rakamlara göre 10 ilde

2 bin 316 kişi hayatını kaybetti

Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da 2 bin 834 bina yıkıldı.

Deprem felaketine ilişkin son durumu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıkladı.

145 artçı deprem oldu

Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Oktay şunları söyledi:

"Her iki depremde 145 artçı deprem yaşadık; üçü 6'dan daha fazla büyüklüğe sahip. Maraş'ta 234 kayıp, 1700 yaralı, 31 yıkılan bina. Hatay'da 520 kayıp, 700 yaralı, 1278 yıkılan bina. Osmaniye'de 205 kayıp, 1003 yaralı, 101 yıkılan bina. Adıyaman 20 kayıp, 200 yaralı, 600 yıkılan bina. Diyarbakır 46 kayıp, 557 yaralı, 20 yıkılan bina. Şanlıurfa 30 kayıp, 1070 yaralı, 331 yıkılan bina. Kilis'te 13 kayıp, 244 yaralı, 50 yakılan bina. Malatya 106 kayıp, 1941 yaralı, 300 yıkılan bina. Elazığ'da 6 bina yıkıldı. Toplam 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var. 9733 yaralımız 3 bin 471 yıkılan binamız var."

Oktay, sahada toplam 9 bin 698 arama kurtarma personelinin bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 6 ilde 11 trafo merkezinde elektrik verilemediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depreme ilişkin çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanlığına geçti. AFAD Koordinasyon Merkezinde basın mensuplarına açılama yapan Erdoğan, "Son bir asırda yaşadığımız 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık." dedi. Deprem sonrası devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu söyleyen Erdoğan, " Can kaybının nereye yükseleceğini bilmiyoruz" diye konuştu.

Deprem sonrası artçı sarsıntılar da sürüyor. Şu ana kadar 3 tanesi 6'nın üzerinde olan 100'den fazla sarsıntı kaydedildi. Vatandaşlar hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyarılıyor.

Yıkılan binaların enkazı altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları ise tüm hızıyla devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu AFAD Koordinasyon Merkezi'nde çalışmaları takip ediyor.

  • Okullar tatil edildi
  • Depremin vurduğu 10 ilde eğitime de ara verildi. Okullar; Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da 2 hafta; Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'te ise 1 hafta tatil edildi.

Üç asker şehit

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem bölgesinde 3 askerin de şehit olduğunu duyurdu. Akar, "Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirlemeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da tüm ekiplerin teyakkuzda olduğunu belirterek dördüncü seviye alarm verildiğini söyledi.

"Trafiğe çıkmayın"

Deprem bölgesine gidecek araçlara da trafiğe çıkmamaları için çağrı yapıldı. Ayrıca, iletişimdeki yoğunluk nedeniyle deprem bölgesi dışında cep telefonlarının kullanılmaması istendi.

Operatörler kapasite artırdı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Kahramanmaraş'taki deprem nedeniyle tüm GSM operatörlerinin kapasite artırarak kapanan telefon hatlarının açıldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem dolayısıyla bölge halkının mağdur olmaması için tüm GSM operatörlerinin kapasite arttırarak kapanan telefon hatlarının açılacağı ve internet hizmeti sağlayacağı kaydedildi.

Açıklamada, "Tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatları açılmıştır" bilgisi paylaşıldı.

Kahramanmaraş'ta deprem sonrası yangın çıktı
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası Kahramanmaraş'ta bir bölgede büyük bir yangın çıktı.

Kahramanmaraş Pazarcık'ta 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı birçok kentte hissedildi. Çok sayıda kentte evler yıkıldı. Depremin ardından çok sayıda şiddetli artçı sarsıntı gerçekleşti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bölgede acil durum ilan edildi.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası Kahramanmaraş'ta bir bölgede büyük bir yangın çıktı.

Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedilen deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binalardan çıkarak dışarıda bekledi.










AFAD'dan deprem sonrası cep telefonlarıyla iletişime dair uyarı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, "Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayati önemdedir. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının" bilgisi paylaşıldı.

  • GÜNCEL DETAYLAR
  • -İtalya, Türkiye depreminin ardından olası tsunami dalgaları için alarm verdi
  • -AFAD: "Yolları, bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekipleri ve acil yardım araçları için boş bırakın"
  • -Ulaştırma-Altyapı Bakanlığı operatörlere talimat verdi. Ücretsiz konuşma ve internet yüklendi. Borç nedeniyle kapalı olan mobil, internet ve sabit hatlar görüşmeye açıldı. Ankesörlü telefonlardan ücretsiz iletişim yapılabilecek
  • -Elon Musk: "Türk hükümeti onay verir vermez, SpaceX şirketimiz Starlink uydularımızı Türkiye'ye gönderebilir."
  • -Suriye'de ilk belirlemelere göre depremde en az 100 kişi öldü, yüzlerce yaralı var
  • -Reuters, ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre depremin sarsıntı haritasını paylaştı
  • Reuters, ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre depremin sarsıntı haritasını paylaştı
  • -Kahramanmaraş'tan sonra bir deprem de #Marmara'da meydana geldi. Balıkesir'de 4.1 büyüklüğünde deprem oldu.
  • -Hatay’da 4.6 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi
  • -Gaziantep Valisi Gül: Deprem sonrası kent genelinde 531 göçük söz konusu
  • -ABD Başkanı Biden, deprem sonrası kurtarma çalışmalarına yardımı değerlendirmeleri için talimat verdi
  • -Türk Hava Yolları, depremin ardından yardım ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde transferi için ek seferler hazırlandığını bildirdi
  • -Deprem Mısır, Lübnan, Suriye ve Irak’ta güçlü şekilde hissedildi
  • -Kandilli Rasathanesi'nden Doç. Dr Doğan Kalafat: Artçı depremler uzun süre devam edecek. Zamana bağlı olarak sıklıkları ve büyüklükleri azalacaktır. Ancak bu uzun sürecek. Yaklaşık 1 yıl. Birkaç ay yoğun. Zaman içerisinde azalarak devam edecek."

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: "BOTAŞ, bölgede ham petrol akışını tedbiren durdurmuş durumda. Bu, tamamen tedbiren alınan bir karar."

250 milyon lira acil durum ödeneği

AFAD, afet bölgesindeki illere şu ana kadar toplam 250 milyon lira acil durum ödeneği gönderildiğini bildirdi.