7 maddede ABD'nin elektronik cihaz yasağının perde arkası

HABER MASASI
Abone Ol

Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu ülkelerine uyguladığı elektronik cihaz yasağının perde arkasında neler var?

Donald Trump hükümeti, birkaç gün önce aldığı kararla Türkiye başta olmak üzere toplamda sekiz Orta Doğu ülkesine yeni bir yasak getirerek skandala imza attı. Yeni sistem, ABD'ye yapılan doğrudan uçuşlarda yolcuların akıllı telefon, tablet ya da benzer elektronik cihazları kabine sokmasını yasaklıyor.
ABD'ye seyahat edecek olan yolcular uçağa telefonla binemeyecek
ABD yetkilileri yaptıkları açıklamalarda güvenlik riski konusunun arkasına sığınsa da aslında bu yasağın perde arkasında siyasi ve ekonomik ambargo yatıyor.
ABD'nin elektronik cihaz yasağının asıl sebebi: Siyasi ve ekonomik ambargo!
Peki ama bu yasak ve ambargo ile ilgili bilinmesi gerekenler neler?
7. Ambargo hangi ülkeleri kapsıyor?
Amerika Birleşik Devletleri'nin getirdiği bu yasak toplamda sekiz farklı ülkedeki 10 havalimanını kapsıyor. Bunlar arasında İstanbul Atatürk Havalimanı, Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri), Abu Dabi, Amman (Ürdün), Cidde, Riyad (Suudi Arabistan), Kahire (Mısır), Doha (Katar), Kuveyt ve Kazablanka (Fas) yer alıyor. Yani Orta Doğu'nun havalimanlarının birçoğu sözde güvenlik riski sebebiyle engellenmiş oluyor.

Ülkemizde İstanbul Atatürk Havalimanı çıkışlı ve ABD varışlı tüm seferler bu yasak kapsamına giriyor.
6. Aktarmalı uçuşlar yasaktan etkileniyor mu?
Avrupa aktarmalı hiçbir uçuşta bu tür bir kısıtlama söz konusu değil. Yani Orta Doğu'dan Avrupa ülkelerine giden ve akabinde ABD'ye ulaşan yolcular bu engeli aşmış oluyor. Örneğin Fransa'ya doğrudan uçan ve akabinde ABD'ye geçecek olan yolcular bu kısıtlamadan sorumlu değil.

Eğer söz konusu güvenlik riski olsaydı, Avrupa'dan yapılan uçuşlar için de bu tarz bir önlem gerekmez miydi?
5. En çok etkilenecek olan havayolu şirketleri hangileri?
Getirilen bu kısıtlama konum, yolcu kapasitesi ve diğer birçok kritere göre en çok Türk Hava Yolları'nı etkileyecek. Ancak bunun yanı sıra Qatar, Emirates ve Etihad Havayolları da yasaktan olumsuz etkilenecek.

Doğrudan ABD'ye uçuş gerçekleştiren bu havayolu şirketleri, kararın açıklanmasından hemen sonra birtakım açıklamalar yaparak yolcularını uyardı.
4. Hangi ürünler uçak kabinlerine alınmayacak?
Akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar, fotoğraf makinesi, kamera, elektronik kitap okuyucu ve müzik çalar gibi tüm cihazlar bu yasak kapsamına giriyor. Yani elektronik herhangi bir ürünle uçağa biniş izni yok.
3. Yasaklanan ürünler gerçekten riskli mi?
Tüm elektronik cihazlar birer batarya barındırıyor ve günümüzde kullanılan lityum iyon bataryalar patlamaya gayet müsait. Üstelik özel düzeneklerle birlikte elektronik ürünlerin uçaklara zarar verebilmesi de söz konusu. Fakat doğrudan uçuşlar için tehdit oluşturan bu husus esasında aktarmalı uçuşlar için de geçerli. Hatta doğrudan bagaja alınan elektronik cihazlar da tehlike oluşturuyor.
2. Bu yasak belli bir süre için mi geçerli?
Amerika Birleşik Devletleri, geçiş yaptığı bu yeni sistem için herhangi bir süre sınırlaması vermiyor. Yani bundan böyle Orta Doğu ülkelerinden doğrudan uçuşlarda yolcuların elektronik cihazlara özellikle dikkat etmesi gerekiyor.
1. Perde arkası: Yükselen yıldız Türkiye'yi engellemek
Uygulanan bu siyasi ve ekonomik ambargoda asıl amaç başta Türkiye olmak üzere birçok farklı Orta Doğu ülkesini engelleyerek yüksek kazanç elde eden havayolu şirketlerinin önünü kesmek.

Kurgulanan senaryoda, beş yılda %328'lik büyümeyle günlük yolcu sayısını 132.335'e çıkaran Atatürk Havalimanı'nı devre dışı bırakmak ve uçuşları Avrupa'ya kaydırmak yatıyor.