İşte bugün sizler için Kore Savaşı’nda neler olduğunu kısaca aktarmaya çalışacağız.
0. Savaş öncesi gerilimler başladı
İkinci dünya savaşı sonrası 1945 yılında yapılan antlaşma neticesinde Kore ikiye ayrıldı. Bir bölümü Rusya’nın etkisinde Kuzey Kore olarak yönetilirken, diğer bölüm Güney Kore adıyla Batı ülkelerinin etkisinde bir hükümetle yönetilmeye başlandı.
0. Kuzey Kore’nin Güney’e saldırmasıyla “iç savaş” başladı
Rusya etkisindeki Kuzey Kore belirlenen sınırı aşarak Güney’i işgal etmeye başladı. Birleşmiş Milletler(BM) Güney Kore’ye askeri yardım yapma kararı aldı. Güney Kore’nin işgali neticesinde içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin askerleri savaşın olduğu bölgeye gönderildi.
0. Türk askerinin yardımseverliği günümüzde bile Güney Kore vatandaşlarının hatıralarında vardır.
Güney Kore’ye giden Türk Tugayı, savaşa katılan birlikler içerisinde öksüz ve yetim kalan Koreli çocuklar için okul yaptıran tek birliktir. Savaş sırasında 21.000’in üzerinde asker gönderen Türkiye tam 966 şehit verdi.
0. O dönemde bir Türk subayının yetim bir Koreliyle hikayesi Güney Kore ile aramızdaki güçlü bağları kanıtlar nitelikte
O dönemde Astsubay rütbeli Süleyman Dilbirliği Güney Kore’ye gönderilir. Astsubay ormanda bulduğu kimsesiz Koreli küçük kızı birliğin kampına götürür. O kıza Ayla adını veren Astsubay ayla’ya Türkçe de öğretir. 15 ay sonra Türkiye’ye dönmesi gereken Dilbirliği, yanında Ayla’yı götürmek ister ama bir türlü götüremeyince onu yetimhaneye bırakır ve tam 60 yıl haber alamaz. 60 yıl sonra tekrar buluşan bu ikilinin hayatı belgesele konu olur.
0. Kore savaşı sonucunda sınırlar değişmedi ama geride birçok insanlık dramı bıraktı.
Savaş boyunca 3 milyon insan hayatını kaybetti. Birçok çocuk yetim ve öksüz kaldı. Sovyet bloğunun dağılmasıyla beraber yalnızlaşan Kuzey Kore ile ABD arasındaki çatışmalar sürekli devam etti.
0. Savaş sonucunda Kuzey Kore silahlanmaya daha çok önem vermeye başladı.
Özellikle nükleer programlarını arttıran Kuzey Kore, uzun menzilli füze çalışmalarına da devam etti. Günümüzdeki gerilimlerin ana kaynağı olan Kore Savaşı’nın bir daha yaşanmamasını umuyor artan gerginliğin azalmasını umut ediyoruz.