5 maddede Meksika ile Guetamala arasındaki köprüde neler oluyor?
Ülkelerindeki şiddet ve yoksulluktan kaçan binlerce göçmen Orta Amerika'dan ABD'ye ulaşma ümidiyle yola çıkmış ancak Meksika ile Guetamala arasındaki köprüde sıkışıp kaldı.
Orta Amerika'dan ABD'ye ulaşma ümidiyle yola çıkan binlerce göçmenin oluşturduğu konvoy, Meksika'nın Guatemala sınırına dayandı.
Suchiate Nehri üzerinde Meksika ile Guatemala'yı birbirine bağlayan köprüde ve sınır kapısında toplanan, geceyi burada uyuyarak geçiren 3 binden fazla göçmenin ülkeye girişine izin verilmedi.
- SuchIate Nehri üzerinden geçen köprüde bebeğiyle mahsur kalanlardan 28 yaşındaki Marta Ornelas Cazares, “Şiddetten kaçıyoruz, buraya geliyoruz, bize vurmaya başlıyorlar” diyor.
- Arbedede iki çocuğunu kaybettiğini söyleyen genç kadın, “Ne olduğunu anlamıyorum, barışçıl bir şekilde geçeceğimizi sanmıştım, birden taşlar atılmaya başlandı, sonra göz yaşartıcı gaz” diye anlattı.
- 48 yaşındaki Marina Alvarado, “Bir şey yemedik, askerler az önce su yolladı. Burada tutsak kaldık hayvan gibi. Lütfen kapıyı açın” diye çağrıda bulundu.
- 30 yaşındaki Adolfo Rodriguez ise Honduras’taki yoksulluk ve şiddetten kaçtığını, iş bulup daha iyi bir hayat kurmak istediğini söyleyerek “Belki Trump’ın yüreği yumuşar geçmemize izin verir” dedi.
1. Sınırda ne oldu?
Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşma ümidiyle yola çıkan binlerce göçmenin oluşturduğu konvoy, Meksika’nın Guatemala sınırına dayandı.
Bazı göçmenlerin tel örgüleri aşarak tarafsız bölgeye geçtiği ve Meksika güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştığı bildirildi.
Polis müdahale etti
Polis, taş atan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Honduraslı göçmenlerden bazıları da sallarla Meksika tarafına geçmek için Suchiate Nehri’ne atladı. Meksikalı yetkililer, aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların bulunduğu göçmenlerden, geçerli belgeleri taşıyanların kurallara uygun biçimde ülkeye girişine izin verileceğini bildirdi.
- Bazı mülteciler “Açız” diye bağırırken üç çocuk annesi Alba Luz Giron Ramirez, “Gece oldu. Bırakın girelim” diye çağrıda bulundu.
- Honduras’ın San Pedro Sulo kentinden geldiğini belirterek suç çetelerinin erkek kardeşini öldürdüğünü, kendisini de tehdit ettiğini aktardı.
2. Göçmenlere ne olacak?
Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez, Guatemala mevkidaşıyla konuştuğunu ve göçmenlere yardım etmek için ülkesinin sivil savunma gücünü bölgeye göndermek için izin istediğini söyledi.
- Hernandez: "Geri dönmek isteyen herkes için araç ve uçak tesis edeceğiz, kadınlar, çocuklar, yaş lılar ve hasta bizim için öncelikli olacak."
İki lider, durumu görüşmek üzere Cumartesi günü toplanacaklar.
Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, sınırdaki kaosun "eşi görülmemiş" olduğunu ve göçmenlerin bazılarının güvenlik güçlerine saldırdığını söyledi.
Uluslararası Af Örgütü'nden Erika Guevara-Rosas bir açıklamada şunları söyledi: “Bu aileler, şiddetten zarar görmüş kimseler olduğundan geri gönderilmemeleri gerekiyor ve saygınlığı hak ediyorlar.”
3. Trump neden tehdit etti?
ABD Başkanı, Orta Amerika’dan gelen mülteci konvoyunu işaret ederek Cumhuriyetçi seçmen tabanını hareketlendirmeye çalışıyor ve bunu ABD’ye yönelik tehditlerden biri olarak gösteriyor.
ABD Başkanı Donald Trump, hafta içinde ülkesinin güney sınırlarındaki yasa dışı göçlere işaret ederek, “Eğer Meksika bu akını durduramazsa ordumuzu devreye sokacağım ve güney sınırlarımızı kapatacağım” açıklamasını yapmıştı.
4. Neden göç ediyorlar?
Guatemala, El Salvador ve Honduras nüfusunun yaklaşık % 10'u kötü ekonomi, şiddet ve işsizlik nedeniyle ülkesinden kaçtı.
- Bölge, dünyadaki en yüksek cinayet oranlarından birine sahip.
BM'e göre, 2015 yılında Honduras'taki bin kişiden 63'ü cinayete kurban gidiyor, El Salvador'da bu sayı 108'e kadar çıkıyor.
Honduras'ta muhalif bir siyasetçi olan Jari Dixon, Pazartesi günü, göçmenlerin amacı "Amerikan rüyasını" değil, "Honduras kabusundan kaçmak" olduğunu söyledi.
Salı günü yaptığı açıklamada Honduras'ın Dışişleri bakanlığı, vatandaşlarını "açıkça siyasi olan ve yönetilebilirlik, istikrar ve huzuru bozmaya çalışan bir hareket tarafından kullanılmasına izin verilmemesi" çağrısında bulundu.
5. Yetkililer ne diyor?
Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, büyük bir göçmen grubunun “düzensiz biçimde Meksika topraklarına girmeye çalıştığını, federal polis birimlerine saldırdığını ve bazılarını yaraladığını” söyledi. Nieto, Meksika’nın topraklarına bu şekilde girilmesine izin vermeyeceğini vurguladı.