2016 yılı seçimlerden, ayrılıklara, göçlerden, savaşlara kadar uzanan önemli ve etkili bir yıl oldu. Petrol fiyatlarından, altının seyrine, ABD'den Çin ve Avrupa'ya uzanan küresel ekonomi nasıl etkilendi işte özeti.
0. Petrol fiyatları %50’den fazla artış gösterdi
Grafik : Varil başına brent petrol Kaynak : Thomson Reuters
2016 başlarında tedarik fazlalığı endişelerinin yoğun olarak yaşandığı bir dönemdi. Bu baskıyla brent ham petrol fiyatı 13 yıl sonra ilk kez varil başına 30 doların altına düştü. Yıl içinde stoklardaki azalış hisse senetleri ve yılların artan beklentileri üzerine OPEC'in üretimi sınırlaması nedeniyle petrol fiyatları tekrardan yükseldi. Böylece Brent petro 17 ayın en yüksek fiyatı olan 57 doların üzerine çıkmış oldu. Fiyat yıl boyunca %54 artış gösterdi.
0. ABD’deki faiz oranı artışı altının değerini düşürdü
Grafik : Ons Başına altın fiyatı Kaynak : Thomson Reuters
Sıkıntılı zamanlarda güvenli bir sığınak olarak görülen altın, küresel siyasetteki çalkantılı bir yılın ardından artış gösterdi. Yatırımcılar faiz ödeyen nakit ve diğer varlıklardan çok az veya hiç kazanç sağlayamayınca bunun yerine altın gibi yatırımlara yöneldi. Donald Trump'ın zafer kazandığı ve hükümet harcamalarının ve faiz oranlarının ABD'de değişikliğe gitmesinin ardından altın bir miktar düşüşe geçti. ABD doları ve tahvil getirileri 2016 yılının son günlerinde arttığı için yıl boyunca yüksek seyir gösteren altın düşüşe geçmeye başladı.
0. Trump’ın zaferi Dow Jones Borsası’nı yükseltti
Grafik: Dow Jones sanayi endeksi Kaynak : Thomson Reuters
ABD hisse senedi endeksi 2016 yılında yükselişe geçerek 20.000 seviyelerine ulaştı. Başkan seçilen Donald Trump, Altında potansiyel bir korumacılık dalgası sonrası Wall Street'in yapmış olduğu büyük altyapı harcamalarının maliyetini en azından kısa vadede artıracağının umudu oldu. Seçimlerden bu yana, yükselen faiz oranları ve Trump'un düzenlemeleri ile sıkıntıları çözeceği güveni sonrası oluşan havada borsa için iyi bir yükseliş sağladı.
0. Çin ekonomisi yavaşlamaya devam etti
Grafik : Çin GSYİH yüzdesel değişim Kaynak : OECD *hesaplanmış **tahmini
Çin'in ekonomik yavaşlamasının boyutları hakkında yıl boyunca yaşanan endişeler küresel piyasalarda şok etkisine neden oldu. Ekonomistler, yılın tamamı için GSYİH büyümesinin %7'nin altına inmesini ve gelecek yıl daha da düşmesini bekliyor. On yıl önce yaşanan %14'lük genişlemeyle karşılaştırıldığında belirgin bir fark dikkati geçiyor. Büyüme yavaşlarken yükselen emlak fiyatları ve yüksek banka kredileri ile birlikte hükümet harcamaları Çin'in yol açtığı borç batağını ortaya çıkarmaya başladı.
0. EURO bölgesinde enflasyon hedeflerin dışına çıkarak yükseldi
Grafik : Euro bölgesi yıllık enflasyonu Kaynak : Eurostat
Avrupa Merkez Bankası, döviz bloğundaki büyümeyi destekleme ve inatla düşük enflasyonu sağlamak için önleyici tedbirler aldı. Düşük faiz oranları ve geniş bir elektronik para programına rağmen, enflasyon %0.2'nin altında olan hedefe uymadı. Çekirdek enflasyon yaz aylarından bu yana %0.8'e kadar yükselmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi, enflasyonun başarısız olması durumunda merkez bankasının desteğini artırmaya hazır olduğunu belirtti.