2 yıllık Adalet bölümü mezunları Hukuk bölümünü tercih edebilir mi?
ÖSYM dün DGS sınav sonuçlarını açıkladı. Sınav sonuçları ÖSYM sonuç sayfası üzerinden sorgulanabilecek. Adaylar sonuçlarına uygun olan bölümlere yerleşebilecek. Son yılların en popüler mesleklerinden biri olan Avukatlık, DGS’ye giren öğrencilerin tercih listesinde de ilk sıralarda yer alıyor. Adalet ön lisans bölümünden mezun olan adaylar, ÖSYM’nin DGS kılavuzunda belirttiği gibi Hukuk bölümünü tercih edebilecekler. Hukuk bölümüyle ilgili detaylı bilgileri ve geçiş yapabilmek için hangi bölümden mezun olmanız gerektiği bilgisine yazımızda ulaşabilirsiniz.
DGS ile geçiş yapıp Hukuk bölümünü kazandıktan sonra, 2 yıl okunan Meslek Yüksekokulu bölümü ile ortak olan dersler saydırılabiliyor. Bunun için derslerin geçilen üniversitedeki müfredat ile uyum sağlaması şartı aranıyor. Sadece meslek yüksekokulları değil açıköğretim fakültesinin Adalet bölümü öğrencileri de mezuniyetten sonra DGS sınaına girip, Hukuk Fakültelerine geçiş yapabiliyor.
Tüm bunlara ek olarak bu bölümü tercih eden kişilerin bölüm hakkında fikrinin olması gerekiyor. Bölüme geçiş yapma süreci tamamlandıktan sonra sabır ve yeteneğe oldukça ihtiyaç duyacak olan adayların tüm bunları karar verirken göz önünde bulundurması, sağlıklı bir tercih için önemli faktörlerden biri. Ezber ve hızlı öğrenmeye çok ihtiyaç duyulan Hukuk Fakültesi’nde, vize ve finaller için diğer bölümlere göre daha çok çalışılması gerekebiliyor. Mezun olduktan sonraki süreçte ise ‘Avukatlık’ ünvanına sahip olabilmek için bir süre çalışılması gerekiyor.
Hukuk okumak isteyen DGS adaylarının aşağıdaki 2 yıllık bölümlerden birini tamamlamış olması gerekiyor:
1) Adalet / Adalet (AÖF)
2) Adalet Meslek Eğitimi (AÖF)
3) Adalet Meslek Yüksekokulu
Avukat kimdir?
Avukatlık en basit tanımıyla, yargı huzurunda gerçek ve tüzel kişiliklerin haklarıyla ilgili savunma yapan, hukuk ve yasalarla alakalı işlerde kılavuzluk görevi üstlenmeye verilen mesleğin unvanıdır. Avukat ise bu mesleği icra eden kişidir.
Avukatlık mesleğinin görev tanımları nelerdir?
• Davaları takip eder, bu davalara ait işlemleri devam ettirir ve sonuçlandırır,
• Hukuk davalarında yargının talep etmesiyle hukuki olarak fikrini sunar,
• Beraberinde çalıştığı kurumların yararını gözetip, çıkacak hukuki problemlere karşı önlem almak, anlaşma ve sözleşmeleri bu koşullara bağlı kalarak düzenler,
• Beraberinde çalıştıkları kurum ile herhangi bir üçüncü kişi arasında çıkan hukuki problemleri inceleyip hukuki mütalaa bildirir,
• Hukuki süreçlere (karar tashihi, itiraz, temyiz, vb.) ilişkin iş ve işlemleri yürütür