172 gün sonra Dünya'ya dönüş

HABER MASASI
Abone Ol

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 172 gün görev yapan astronotlar dünyaya geri döndü.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) 172 gün görev yapan astronotlar dünyaya geri döndü. NASA'dan Jeff Williams ile Rus kozmonotlar Alexey Ovchinin ve Oleg Skripochka'yı taşıyan Soyuz uzay aracı Kazakistan'a bu sabah yerel saatle 07.13'te başarıyla indi.

Uzay İstasyonu'ndaki misyonu tamamlanan Expedition 48 ekibi üyelerinin iniş sonrasında sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

NASA'dan yapılan açıklamaya göre; astronotlar görev süreleri içinde biyoloji, bio-teknoloji, fizik ve yer bilimi dallarında yapılan yüzlerce deneye önemli katkılar sağladı.

UUİ'ye komuta eden Jeff Williams, dönüşü öncesinde görevi Rus Kozmonot Anatoly Ivanishin'e devretti.

İstasyonda Ivanishin'le birlikte NASA'dan Astronot Kate Rubins ve Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı'ndan Astronot Takuya Onishi kaldı. İki hafta sonra bu ekibe üç astronot daha katılacak.

Uluslararası Uzay İstasyonu Nedir? Nerededir?

Uluslararası Uzay İstasyonu alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır.

İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

UUİ, deneyler için uzay ortamı ve düşük yer çekimi ortamı sağlayan bir laboratuvar merkezidir. Mürettebatın biyoloji, fizyoloji, fizik, kimya, astronomi, meteoroloji ve daha birçok dalda deneyler yapmasına olanak verir.

İstasyon ayrıca Ay ve Mars görevlerinde kullanılması planlanan ekipman ve sistemlerin, kullanım öncesi uzayda test edilmeleri için çok uygun bir ortam sağlar.

Uluslararası Uzay İstasyonu programı, beş katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuş ortak bir projedir, bu kuruluşlar ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'dır.

İstasyonun mülkiyet ve kullanım hakları hükümetler arası antlaşmalar ve sözleşmelerle belirlenmiştir.

İstasyon, Rus Yörünge Bölümü ve Amerika Birleşik Devletleri Yörünge Bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.


Kaynak: Euronews