15 Temmuz Şehitler Köprüsü açılmadan önce çok ilginç bir dayanıklılık testi yapılmış

FERHAT AYDIN
Abone Ol

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü’nde, hizmete açılmadan 15 gün önce yapılan dayanıklılık testi sizi de çok şaşırtacak. Test sonucunda ''yıkılma yükünün aşılmamasını sağlayan hiçbir kontrol sistemi mevcut değildir'' notu düşülmüş...

Yapılan bu testler köprünün statik yük altındaki tepkilerini ölçmek için inşaat sırasında yapılmış testlerdir.

0. Test için kamyonlara köprüye doğru ilerleyin komutu verilmiş
Karayollarının izlediği yöntem şöyle gelişti; 15 Ekim 1973 gecesi Kabataş vapur kuyruğunda bekleyen yaklaşık 140 kamyon deneylerde kullanılmak üzere köprü üzerine getirildi ve iki buçuk şerit halinde köprü tan boyca bu kamyonlarla dolduruldu. Yaklaşık 1 saat süren beklemeden sonra 1. ölçümler tamamlandı. Sonra köprünün beylerbeyi tarafındaki yarısı kamyonlardan boşaltıldı. Geriye Ortaköy tarafı kaldı. Burada da aynı ölçümler tekrar edildi. Bu işlemler yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Sonrasında açılışa kadar bir daha kamyon geçişine izin verilmedi.

Bu iki ayrı yükleme konumları için tabliyenin çeşitli yerlerine yerleştirilen gerilme rozetleri ile maksimum şekil değiştirmeler ve maksimum çelik gerilmeleri ölçüldü. Ölçüler sonucunda her iki tarafın rakamları kaydedildi.
0. Sonuç: Yıkılma yükünün aşılmamasını sağlayan hiçbir kontrol sistemi mevcut değildir
Sonuç: Güvenli trafik yükü olan 2650 tona erişebilmek için, ortalama ağırlığı 20 ton, ortalama boyu 10 metre olan kamyonların tampon tampona bir buçuk şeridi doldurması yeterlidir. Boğaziçi köprüsü 6 şeritlidir ve tüm şeritler değil, sadece 3 şerit tampon tampona bu kamyonlar ile yüklenirse (322 kamyon), toplam 6440 ton eder ki, bu yük altında köprü yıkılabilir.

Köprünün hem güvenli yük olan 2650 tonu, hem de yıkılma yükü olan 6440 tonu aşmamasını sağlayacak, hiçbir kontrol sistemi mevcut değildir.

Yani 20 tonluk kamyonların tampon tampona sadece bir buçuk şeridi doldurması halinde, güvenli yükleme sınırının aşılacağı ve üç şeridin bu şekilde yüklenmesi halinde kırılma ve kopmalar olabilir. Tabii bu sonuçlar ilk deney zamanlarında alınan bir sonuçtur. Sonrasında düzenli olarak geliştirme ve güçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Zaten köprü şuanda kamyon trafiğine tamamen kapalıdır.




Kaynak: İnşaat Mühendisleri Odası Yayınları, ekşi sözlük.