141 kez ağırlaştırılmış müebbet ne demek?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki işgali yöneten, sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin yargılandığı davalarda ceza yağdı.

Eylemlere ilişkin, 13'ü firari, 176'sı tutuklu, 35'i tutuksuz 224 sanığın yargılandığı davada, aralarında Akın Öztürk'ün de bulunduğu 18 sanığa 141'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

GZT'nin ulaştığı Ceza Hukukçusu Asiye Demirel 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına ilişkin, tek bir eylem olmasına rağmen birden fazla suçun oluşması göz önünde bulundurularak her bir eylem için ayrı ayrı cezaların verildiğine dikkati çekti.

GZT'nin ulaştığı bir diğer isim Avukat Rıza Saka ise 141 kez ağırlaştırılmış müebbet alan bir suçlunun ömür boyu cezaevinde çıkamayacağını belirtti.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'ndaki işgali yöneten, sözde "yurtta sulh konseyi" üyesinin yargılandığı 224 sanıklı Genelkurmay "çatı" davasında, eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi, eski orgeneral Akın Öztürk'ün de arasında bulunduğu 18 sanığı 141'er kez ağırlaştırılmış müebbete mahkum etti.

Sözde Yurtta Sulh Konseyi üyeleri eski Orgeneral Akın Öztürk, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Genelkurmay Çatı Davasında karar açıklandı: 141 kez ağırlaştırılmış müebbet
Gündem

141 kez ağırlaştırılmış müebbet ne demek?

GZT '141 kez ağırlaştırılmış müebbet ceza ne anlama geliyor?' sorusunu Ceza Hukukçusu Asiye Demirel'e sordu.

GZT'nin ulaştığı Demirel, örgütün bir takım eylemlerle ölüme sebebiyet verdiğine dikkati çekerek, "Bizim içtima (İkilik sistemi) dediğimiz hükümler vardır. Yani tek bir fiille birden fazla suça sebebiyet verebileceğimiz gibi. Tek bir fiille birden fazla mağduriyete de sebebiyet verebilirsiniz." dedi.

Ceza Hukukçusu Asiye Demirel

"Her eylem farklı bir suçtur"

"Fakat bazı suçlarda yasa bunu engeller." diyen Demirel, bazı suçların içtimayı ortadan kaldırdığına işaret ederek, "Her bir eylemi ayrı bir suç olarak değerlendirir. Örnek veriyorum elinizde silahla bir meydana çıkarsınız 10 kişiye birden ateş edersiniz, kime gelip geleceği umurunuzda olmaz 10 kişi ölür. Bu eylem sonucunda öldürdüğü 10 kişi, 10 ayrı suç işlemiş gibi yargılanmasına neden olur. Alacağı her bir ceza her bir suça teşkil edeceğinden ayrı cezalar olarak değerlendirilir." şeklinde konuştu.

"Birden fazla suç var"

Dosyayı incelemediğinin altını çizen Asiye Demirel şöyle konuştu:

"Dolayısıyla burada verilmiş cezalar müebbet hapis cezası ise; örneğin ölüm varsa 3 ayrı müebbet cezası çıkar. Fakat bunun infazları farklı bir durumdur. İnfaza gidildiği zaman cezası müebbet denebilir, yani ömür boyu ceza olarak adlandırırız biz bunu. İnfaz süreci farklılık gösterebilir. İçeride sürekli bir hapis cezası söz konusudur.

Duruşmaya katılmak için kampüse gelen bazı şehit yakınları ve gaziler, içeriye alınmadı.

Fakat burada bir terör suçu olduğundan, cezalardaha ağırlaştırılmış şekilde infaz edilir. Koşullu salıverilme süreleri çok çok farklı ve çok daha ağırlaştırılmış olur.

Her bir eyleme ayrı ceza

Bizim 141 defa ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı denmesindeki mantık bu. Birden fazla suçun olması nedeniyle her bir eylem için ayrı olarak yargılanır ve her eylem için ayrı bir ceza verilir. Tek bir dosya vardır ama şahsın o dosya içinde sorumlu olduğu 20 tane farklı eylem olabilir. Bu eylem 20 ayrı suça sebebiyet verdiğinden 20 ayrı suç ortaya çıkmış olur."

Hapisten çıkmaları mümkün mü?

GZT'nin ulaştığı bir diğer isim ise Avukat Rıza Saka oldu. 'Ağırlaştırılmış müebbet alan birinin cezaevinden çıkma ihtimali' sorusunu yönelttiğimiz Saka, müebbet cezada cezaevinde 36 yıl yatılmasının gerektiğinin altını çizerek ağırlaştırılmış müebbette bunun mümkün olmadığını söyledi.

Avukat Rıza Saka

Saka, "Ağırlaştırılmış müebbet alan kişinin ömür boyu cezaevinden çıkması mümkün değildir. Bu kişiler aftan ya da şartlı tahliyeden de yararlanamaz." ifadelerini kullandı.

Bu cezayı alanların genel bir af halindeki durumuna da değinen Saka, "Genel bir af çıkarsa ve bu statüdeki hükümlüler dahil edilmesi halinde çıkmaları anca mümkün olabilir. Fakat genel hatlarıyla ağırlaştırılmış müebbet ceza alan bir kişinin cezaevinden çıkması mümkün değildir."

Ne olmuştu?

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlere ilişkin, 13'ü firari, 176'sı tutuklu, 35'i tutuksuz 224 sanığın yargılandığı davada, aralarında Akın Öztürk'ün de bulunduğu 18 sanığa 141'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Mahkeme, sanıklardan 128'ini 1'er kez ve 141'er kez arasında ağırlaştırılmış müebbet, 23'ünü müebbet, 3 sanığı 20 yıl, 24 sanığı da 15 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırdı. Fetullah Gülen'in de bulunduğu 13 firari sanığın dosyası ayrılırken, 33 sanığın ise beraatine karar verildi.

18 sanığa 141 kez ağırlaştırılmış müebbet

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, sanıkların son sözlerinin ardından kararı açıkladı. Mahkeme heyeti, sözde 'yurtta sulh konseyi' üyesi sanıklar, darbenin askeri kanadının bir numarası Akın Öztürk, dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a, darbe girişiminin başına geçmesini teklif ettiği iddia edilen Mehmet Dişli, darbe bildirisinde imzası olan Mehmet Partigöç ve Genelkurmay'ı basan ekibin başındaki Fırat Alakuş ile Ahmet Özçetin, Ali Osman Gürcan, Bilal Akyüz, Cemil Turan, Erhan Caha, Hakan Evrim, Kubilay Selçuk, Ömer Faruk Harmancık, Murat Koçyiğit, Mustafa Barış Avıalan, Orhan Yıkılkan, Sinan Süer, Muhsin Kutsi Barış, Osman Kılıç, Muzaffer Düzenli ve Gökhan Şahin Sönmezateş'i tüm suçlardan sorumlu tuttu.

Hangi suçlardan ceza aldılar

Bu sanıklardan 18'ine, 'Anayasayı ihlal', 'Cumhurbaşkanına suikast girişimi', 'kasten öldürmek', 'kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'hürriyeti tahdit' suçlarından 141'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 540'ar yıl hapis cezası verildi.

2 sanık ise yargılandıkları başka davalardan bazı suçlar yönünden aldıkları cezalar yönünden bu dava kapsamında ceza almadı.

Cumhurbaşkanı eski Başyaveri Ali Yazıcı jandarmalar arasında mahkemeye girerken görülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski başyaverine de müebbet

Mahkeme, Hulusi Akar'ın emir subayı Levent Türkan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri kurmay albay Ali Yazıcı'ya, 'Anayasal düzeni ihlal' suçundan bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

FETÖ'nün sosyal medya yöneticisi yakalandı
Gündem