Gölcük, Bingöl, Van ve daha birçok ilimizde meydana gelen depremlerin acılarını unutmak çok da mümkün değil. Tarihimizin en acı olaylarından birisi olan ve bundan tam 123 yıl önce meydana gelen Büyük İstanbul Depremi hakkında bazı bilgileri sizler için derledik.
0. 10 Temmuz 1894’te İstanbul’da yaşayanlar bazı garipliklerle karşılaştılar
O gün İstanbul sakinleri deniz kıyısına indiklerinde garip bir durumla karşılaştılar. Havanın açık olmasına ve şiddetli bir rüzgarın olmamasına rağmen denizde büyük dalgaların olduğunu fark ettiler. Bunun yanında denize girenler suyun normalde çok daha fazla sıcak olduğunu gördüklerinde şaşırdılar. Saat 12’yi 24 geçmeden birkaç saniye öncesinde İstanbullular “arabalar geçiyormuş gibi yerin altından şiddetli sesler” duymaya başladılar. Sonrasında ise olan oldu.
0. 17-18 saniyede tüm İstanbul yerle bir oldu
7.0 büyüklüğündeki Zelzele öncelikle 4.5 saniye sürdü. Sonrasında ikinci sarsıntı daha da şiddetlenerek 9 saniye devam etti. En son sarsıntı ise 5 saniye sürdü. Depremi yaşayanların raporladığına göre “zelzele sırasında yerin dalgalı bir deniz gibi olduğu” belirtilir. Bu betimleme depremin ne kadar korkunç olduğunu gözler önüne seriyor. Toplamda 17-18 saniye süren bu deprem sonucunda ise bilanço çok ağır oldu.
0. 1300’den fazla kişi hayatını kaybetti
Geneli ahşaptan olan İstanbul’daki evlerin birçoğu zarar gördü. Depremin neden olduğu dev dalgalar sahildeki kayık ve tekneleri parçaladı. Kapalıçarşı, Bit Pazarı, Mısır Çarşısı gibi İstanbul’un ikonik mekanları ağır hasar gördü. Camilerin minareleri yıkıldı. Keşke gelen sadece mala olsaydı. Deprem sonucunda hayatını kaybeden insanların sayısı da bir hayli fazlaydı. Deprem sonrasında 1300’den fazla insan hayatını kaybetti. On binlerce insan evsiz kaldı.
0. Abdülhamid duruma bizzat el koydu
Dönemin padişahi Sultan 2. Abdülhamid, zarara uğrayan ve ihtiyacı olan halka yardım etti. Yaralıları belediye hastanesinde tedavi altına aldırdı. Sokakta kalanlar için barakalar kuruldu ve dev fırınlarda binlerce ekmek yapılarak halka dağıtıldı. Zararların en kısa sürede karşılanması çabucak harekete geçti.