Türkiye'nin ikinci kez ev sahipliğini yapacağı D-8 Zirvesi, gelişen Müslüman ülkelerden oluşuyor. 9'uncusu düzenlenecek olan zirve ile Türkiye güçlü bir vizyon getirmeyi hedefliyor.
İslam Konferansı Örgütü üyesi 8 ülkenin katılımıyla, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan öncülüğünde 1996 ilk toplantısı yapılan D-8, 15 Haziran 1997 ’de İstanbul’da yapılan Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi ile resmen kuruldu.
1. Türkiye’nin merkez olduğu D-8 örgütü bünyesinde İran, Pakistan, Mısır, Nijerya, Bangladeş, Endonezya ve Malezya yer alıyor.
2. Üye ülkelerin büyük bir nüfus gücü var. 8 üyenin toplam nüfusu 1.1 milyar.
3. Örgüt, üyeler arasında teknolojik ve ekonomik alanlarda işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor.
4. Bu kapsamda çevre, bankacılık, sağlık, sanayi ve turizm gibi sektörler konusunda ittifak kurulması hedefleniyor.
8 ülkenin her birine belli sektörlerde görevler verildi.
Bangladeş: Kırsal kalkınma
Endonezya: Fakirlikle mücadele ve insan kaynaklarının geliştirilmesi
İran: İletişim/enformasyon ve teknoloji
Malezya: Finans-bankacılık-özelleştirme
Mısır: Ticaret
Nijerya: Enerji
Pakistan: Tarım
Türkiye: Sanayi, çevre, sağlık
5. Siyasi bir misyonu yok. Avrupa Birliği gibi gümrük birliği ya da serbest ticaret bölgesi kurulması da planlamıyor.
6. Örgütün en önemli başarısı Tercihli Ticaret Anlaşması.
Tercihli Ticaret Anlaşması, ilk olarak 2006’da gündeme geldi ve tüm üyelerce imzalar atıldı. İki yıl sonra Yüksek Düzeyli Ticaret Uzmanları Toplantısı’nda Bangladeş ve Mısır dışında tüm üyeler tarafından anlaşmanın eki olan Menşe Kuralları Protokolü imzalandı.
2016 yılından itibaren de Türkiye dahil Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan tarafından yürürlüğe girdi.
7. Anlaşmanın yürürlükte olduğu 2016’tan itibaren vergilerin düşürülmesi öngörülüyor.
Anlaşma ile önümüzdeki dönemde gümrük vergisi oranı yüzde 10'un üstünde olan ürünlerin yüzde 8'e, yüzde 25'in üzerindeki vergilerinin yüzde 25'e, yüzde 15-25 arasındaki vergilerin yüzde 15'e ve yüzde 10-15 arasındaki vergilerin yüzde 10 seviyesine aşamalı olarak indirilecek.
8. 8 ülkenin toplam ihracat hacmi 700 milyar dolar, toplam ticaret hacmi ise 120 milyar dolar. D-8 toplamda 3,7 trilyon dolarlık ekonomik güce sahip.
9. Farklı kıtalarda yer alan bu ülkeler zamanla kendi arasında problemler yaşasa da örgüt varlığını 20 yıldır devam ettiriyor.
10. Birleşmiş Milletler, 2014 yılında örgüte “Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatına Genel Kurul'da Gözlemci Statüsü” verdi.
11. Örgüt şu ana kadar 8 zirve, 37 komisyon toplantısı ve 16 konsey toplantısı gerçekleştirdi.
12. Türkiye’nin ikinci kez ev sahipliği yaptığı D-8 Zirvesi dokuzuncu kez toplandı.
D-8 Zirvesi sonrası Dolmabahçe'de basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "İran'da D-8 Üniversitesi kurulacak. Milli para ile ticaret için takas odası kurulması planlandı. D-8'in D-20'ye çıkarılması da düşünülebilir"dedi.
D-8'in daha görünür olması gerektiğini söyleyen Erdoğan, 8 üğğlkenin her türlü istihbarat paylaşımı yapması gerektiğini belirtti.