😴🛌 Karantinada uyku düzensizliğine dikkat: Bağışıklık direncini düşürüyor
Türkiye ve dünyada koronavirüsle mücadele devam ediyor. Salgının yayılmasına engel olmak için evde kaldığımız bu süreçte bir çok kişi uyuyamamaktan yakınıyor.Gece uykuları gündüze karışmış durumda.Ancak koronavirüsün henüz aşı ve ilacı mevcut değilken tek kalkanımız olan bağışıklık sistemini güçlü tutmanın en önemli etkenlerinden biri kaliteli uykudur. 'Uyku bozukluklarına karşı evde ne yapmak gerekiyor?' diye GZT uzmana sordu.
Evde kalma süreci ile birlikte çevrenizde sizlerde sıklıkla uyku sorunu yaşayanları görüyorsunuzdur. Elektronörofizyolog Adnan Beştaş, "Genellikle psikolojik sorunu olan ve koronavirüsü aşırı derece kafaya takanlarda uyku düzensizliği görülüyor." dedi. Beştaş, uyku düzensizliğinin bağışıklık sistemi direncini düşürürken koronavirüse daha erken yakalanmaya yol açacağını belirtti.
Kaliteli uyku için uyku saati belli olmalı
Kişinin uyuduğu zaman bütün evrelere girmesine kaliteli uyku diyoruz. Kaliteli uyku için kişilerin kesinlikle uyku saatini belli olması gerekiyor. Akşam 21.00 ile 22.00 saatleri arasında salınımı artmaya başlayan melatonin, 02.00 ile 04.00 saatleri arasında en üst seviyeye ulaşarak zirve yapar. 05.00 ile 07.00 saatleri arasında tekrar azalır ve bu saat aralığından sonra bazal ya da farklı bir ifadeyle alt sınıra doğru çekilir. Oda ısının uykuya etkisi kesinlikle var. Oda ısısı 15-18 derece olması gerekiyor. Yastığın rahat yatağın ortopedik olmasını tavsiye ediyoruz.
- Melatonin nedir?
- Beyindeki epifiz bezinden gece uyku saatlerinde karanlık salgılanan melatonin, kişiyi çeşitli hastalıklara karşı korumakla birlikte kansere karşı da kalkan görevi gören bir hormondur. Melatonin triptofan isimli bir maddeden elde edilir.
Karanlık fazın başlangıcında veya sonundaki ışık kısa süreli de olsa yeterli şiddette olduğu takdirde melatonin salınımını baskılar. Melatonin üretimi doğrudan gecenin uzunluğu ile ilgilidir. Gece ne kadar uzarsa melatonin hormonunun üretimi de o denli uzar. Nitekim gecelerin uzun olduğu kış mevsimi günlerinde daha fazla üretilen melatonin, günlerin uzadığı yaz günlerinde ise azalır.
Uyku düzensizliği bağışıklığın düşmesine neden olur
Şuan içinde olduğumuz durum psikolojik olarak çoğu kişide uyku düzensizliği meydana getiriyor.Uyku düzensizliği koronavirüsün erken bulaşmasına neden olabilir. Uyku düzensizliği yaşayan biri vücudu hep yorgun olur. Bu bağışıklık direncinin düşmesine neden olabilir.
Uyku apnesine yakalanma ihtimali yükselir
Uyku düzensizliği ilerde farklı hastalıklara neden olabilir.Özellikle ve en önemli hastalık dediğimiz uyku apnesine yakalanma ihtimali yükselir. Uyku apneside özellikle hipertansiyona neden olabiliyor ve aşırı kilo alımına neden oluyor. Obezite grubuna girebiliyor ve hastada farklı hastalıklar meydana gelebilir.
Uyku düzensizliği hastalık dışında kişinin hayatını her konuda etkiler. İş hayatından tutun sosyal hayatına kadar etki eder.
Uyku düzensizliği olduğu nasıl anlaşılır?
Hasta genellikle ben sabaha kadar yatakta uyanığım diyor hiç uyumuyorum diyor ve bu bayadır sürüyor diyor.Böyle diyen hastalar genellikle uyku düzensizliği yaşayan hastalardır.Rem dediğimiz dinlendirici evreye girmedikleri için hasta kendini uyanık hissediyor.
Düzensiz uyuyanlarda görülecek hastalıklar
Düzensiz uyku uyuyanlar kardiyovasküler hastalıklar (inme, kalp krizi gibi kalp ve damar hastalıkları) en az iki kat artmaktadır.
Evde kalınan süreçte uyku düzensizliğine karşı ne yapmalı?
Evde kalınan süreçte uyku bozukluğu yaşamamak için bol bol kitap okuyup, zaman geçirecek aktivite yapmaları gerekiyor.Koronavirüsle ilgili haberleri çok sık takip etmemeleri gerekiyor.
🛌Yatağa girip uykusu gelmeyene öneri
Yatağa girip uyuyamıyorum diyenler yatağa girdiği zaman telefon tablet gibi ışık verici aletler yerine kitap gazete gibi gözü yoran şeylerle uğraşırsa uykuya geçişleri kolaylaşacaktır.Örneğin saat 00.00'da yatağa girdi yarım saat kitap okusun uyumaya çalışsın bunu sık sık tekrar ettikten sonra uyuduklarını fark edeceklerdir.