Tepkiler sonrası ÖSYM’den gecikmeli geri adım ama özür yok

HABER MASASI
Abone Ol

FETÖ’nün, devletin kılcal damarlarına sızdığı ve her alanda kendini ön plana çıkarmaya çalıştığı dönemlerin sinsiliklerinden biriydi bu. Dolambaçlı mesajlarla devletin kendi tekellerinde olduğu imajı oluşturmaya çalışırlar, sapkın ideolojilerini meşrulaştırmak için fırsat kollarlardı. Geçtiğimiz hafta yapılan YKS sınavında sorulan bir soru, FETÖ gibi LGBT sapkınlarının da benzer yöntemleri kullanmaya başladığını gösterdi. ÖSYM’nin hazırladığı YKS sınavında eşcinsel sapkınlığı savunan şarkıcı Mabel Matiz’le ilgili sorulan soru, bütün hafta medyanın da gündemindeydi.

O Soruyu Kim Hazırladı?

ÖSYM'nin YKS'de Mabel Matiz'i konu edindiği soruları

Eşcinsellerin ‘pride’ adını vererek insanlık şerefini lekelediği haftaya denk gelen sınavda sorulan soru için tepkiler peş peşe geldi. Gençliği ifsat etme çabalarının son halkası, duyarlı her kesim tarafından kınandı. Ve ‘hassas olduğumuz’ her konu gibi ortaya çıkışından daha da hızlı bir şekilde unutuldu.

Ölü taklidi yaparak her duyarlılığımızı bertaraf edebileceğini bilenler, konu hakkında açıklama yapma gereği bile duymadı. Yıllarca FETÖ’nün üssü olan ÖSYM yönetimi halkın tepkisine rağmen ne istifa etti, ne de Mabel Matiz sorusununun nedeni açıklama gereği duydu. Eşcinsellerin kendini meşrulaştırmaya çalıştığı bir zamana denk gelen bir imtihanda, eşcinsel sapkınlığı destekleyen bir şarkıcıyla ilgili bir sorunun kimler tarafından sokuşturulduğuna açıklık getirmedi.

Ne Kadar Da Masum: Arzular ve Gerçeklik Arasındaki Çatışma

Tartışmalarla geçen haftanın sonunda ise elimizde İstanbul Sözleşmesi, ÖSYM tarafından iltifat edilmiş bir sapkınlık, bu sapkınlığa itiraz edenlerle dalga geçen bir ÖSYM ve aşağıdaki YKS sorusu kaldı.

Merak edenler ve ‘bunda büyütülecek ne var’ diyenler için soruyu ve cevabını buraya bırakıyoruz:

  • Maya, Sezen Aksu’nun 1991’de çıkardığı Gülümse’den sonra, Türk pop müziğinin en iddialı ve ses getiren albümlerinden biri. Dinleyiciyle önceden buluşan “Öyle Kolaysa” ve “Ya Bu İşler Ne” şarkılarıyla beğeni toplamışken bunlara eklenen “Fırtınadayım”, “Çukur” gibi şarkılarla bu albüm bir başyapıta dönüşüyor. Böylece Maya ile Mabel Matiz, tek atımlık kurşunu olduğu iddialarını da boşa çıkarıyor. Birçok ünlü sanatçının sevilen şarkılarını yorumlayarak daha önceki çalışmasında da cesaretini ortaya koyan Matiz, Maya ile geleneğe değmekten korkmayan modern bir anlatım yakaladı. Tasavvufun mistik havası, halk şiirinin coşkun sesi, synth-pop ile birleşen Arap popunun ritimleri ayrı ayrı ve bir bütün olarak duyuluyor albümde. Gözünün gördüğüyle gönlünün bildiği bir olmayan âşıkların acısını söylerken Matiz, Şeyh Galip’ten Neşet Ertaş'a uzanan bir köprü kuruyor. Böylece toplumsal normlara ve hayatı çerçeveleyen ezici gerçeklere rağmen yüreğinin sesini dinleyenlerin çıkmazını anlatıyor. Değmekten, esinlenmekten, beslenmekten korkmuyor.

Soru: Bu parçada altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: Arzuları ve gerçeklik arasındaki çatışmanın ortasında sıkışıp kalanlar.