Mısır Somali’ye asker gönderiyor
1 Ocak 2024’de Etiyopya ile Somaliland arasında ortak mutabakat imzalanması, Etiyopya ile Somali arasındaki ilişkileri gerginleştirdi. İmzalanan mutabakata göre Etiyopya, Somaliland’ın bağımsızlığını tanıma karşılığında 50 yıllığına Somaliland’ın denize açılan limanını kullanabilecek ve aynı zamanda bir askeri üs inşa edecek.
Ayrılıkçı Somaliland yönetiminin Etiyopya tarafından bir devlet olarak tanınması, Mogadişu’da adeta bir deprem tesiri gösterdi. Somali, Etiyopya’nın bu girişimini egemenlik haklarını zedelediği gerekçesi ile karşı çıktı ve komşu Etiyopya’yı, eş Şebab terör örgütünü desteklemekle suçladı. Etiyopya ise bu suçlamaları kabul etmeyerek tam aksine eş Şebab’a karşı mücadele veren Afrika Birliğinin Somali’deki barış gücü ATMIS’e destek verdiğini söyledi. Fakat Etiyopya’nın, Somali’de Afrika Birliği tarafından yeni oluşturulan görev gücü AUSSOM’a pek sıcak bakmadığı ortada. Somali tarafı da yeni barış gücüne Etiyopya’nın katılması konusundaki isteksiz tavrını saklamıyor.
Somali yeni görev gücünde oluşan bu boşluğu Mısır ile gidermek istiyor. Mısır ile Somali arasında yapılan askeri anlaşmaya göre Mısır, Somali’ye asker gönderecek. Mısır’ın bölgeye asker göndermesine ise Büyük Rönesans Barajı konusundaki uzlaşmazlık nedeniyle Etiyopya karşı çıkıyor. İki ülke arasındaki gerginlik sebebiyle Mısır ordusunu kendisine karşı bir tehdit olarak görüyor.
Sudan’da uzlaşma yine sağlanamadı
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Korgeneral Abdülfettah el Burhan ile isyancı Hızlı Destek Güçleri lideri Hemedti olarak bilinen Muhammed Hamdan Dagola arasında yine uzlaşma sağlanamadı. ABD, Suudi Arabistan ve Mısır’ın Sudan’daki iç savaşı sona erdirmek için arabuluculuk yaptığı barış girişimleri sonuçsuz kaldı.
Ömer el Beşir döneminde bir Cancevid lideri olarak ortaya çıkan Hemedti, Darfur’daki katliamlardan da sorumlu tutulan karanlık biri. Beşir’in devrilmesinden sonra Burhan liderliğindeki geçici hükümete katılan Hemedti, daha sonra Burhan ile anlaşmazlık yaşaması nedeniyle hükümetten ayrılmış ve Sudan hükümet güçlerine karşı isyan başlatmıştı. Daha önce de BAE ve Suudi Arabistan’ın desteğiyle Yemen’de savaştığı bilinen ve bir savaş lorduna dönüşen Hemedti’nin, insan kanı akıtmayı bırakıp, silahını ne zaman toprağa gömeceği ise tam bir merak konusu.
Burkina Faso’daki katliam kimin işine yarıyor?
Burkina Faso’nun kuzeyindeki Barsalogho şehrinde el Kide bağlantılı silahlı bir grup tarafından düzenlenen saldırıda 200’den fazla sivil hayatını kaybetti. Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Toure, bölgeye asker gönderildiğini açıklamasına rağmen niçin saldırıdan daha önce bölgeye asker sevkedilmediği tartışma konusu oldu.
İbrahim Toure yönetime geldikten sonra Fransız ve ABD askeri kuvvetlerinin ülkeden çekilmesini istemiş ve Rusya ile ittifak kurup paralı askerlerden oluşan Wagner grubunu ülkeye davet etmişti. Wagner grubunun son zamanlarda Afrika’da başarısız operasyonlara imza atıp ciddi kayıplar verdiği biliniyor.
Mali’den sonra Burkina Faso’da da başarısız operasyonların bölgedeki isyancı hareketleri cesaretlendirdiği yorumları yapılırken, çiftçilik ve hayvancılık ile geçinen sıradan sivilleri topluca katletmenin kimin işine yaradığı ise tam bir muamma.
Namibya fil, zebra ve su aygırlarını itlaf kararı aldı
Namibya son 50 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Namibya çölünde yaşayan aslan, zürafa, zebra gibi hayvanlar susuzluk nedeniyle zor günler geçiriyor. Namibya hükümeti ekosistemi dengelemek için aralarında fil, zebra, su aygırının da olduğu 700 hayvanı itlaf etme kararı aldı. İtlaf edilecek hayvanların etleri avlanma alanlarına dağıtılacak ve hayvanların su ihtiyaçlarını gidermek için de mobil su kaynakları kurulacak. Namibya hükümetinin bu kararı çevrecilerin tepkisini çekerken, hükümet yaban hayatının korunması ve bitki örtüsünün zarar görmemesi için bu hayvanların itlaf edilmesinin zorunlu olduğunu söylüyor.
ABD, Afrika’yı yine kızdırdı
2024’de ilk kez Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin güney batı bölgesinde görülen ve 6 ayda 450 kişinin hayatını kaybettiği Maymun Çiçeği virüsü, komşu ülkeler Kenya, Burundi, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti’nde de görülmeye başlandı. Dünya Sağlık Örgütü, MPOX adıyla bilinen Maymun çiçeği virüsünün yeni bir varyant olduğunu açıklayarak, hastalığı küresel acil sağlık durumu olarak belirtti.
MPOX, Orta Afrika ile bazı Batı Afrika ülkelerinde görülen endemik bir hastalık olarak biliniyor. Daha çok maymun, fare ve sincaplardan bulaşıyor. Afrika’nın bazı bölgelerinde maymunun bir gıda ürünü olarak görülmesi hastalığın insanlara geçmesini kolaylaştırıyor.
Maymun çiçeği virüsüne karşı ABD ve Çin’in imal ettiği iki çeşit aşı kullanılıyor. Çin aşısının yeni varyanta karşı etkili olmadığı, ABD menşeli aşının ise daha etkili olduğu söyleniyor. 70 farklı ülkeye MPOX aşısı göndermesine rağmen ABD’nin Afrika ülkelerine ancak Eylül ayı başlarında aşı göndereceğini söylemesi ortalığı karıştırdı. Washington yönetiminin varyantın görünmediği ülkelere öncelik vermesi, Afrika devletlerinin tepkisine neden oldu.
Uganda’yı Güney Sudan’a bağlayan köprü, aşırı yağışlardan çöktü
Nil nehri üzerindeki Uganda ve Güney Sudan’ı birbirine bağlayan Atepi köprüsü, aşırı yağışlar nedeniyle çöktü. Atepi köprüsü, bölge insanları için hayati bir önem taşımaktaydı. Köprünün çökmesinden sonra öğrenciler okula gidemezken, bölgedeki ulaşım tamamen durdu. Güvenli bir ulaşım sağlayan Atepi köprüsünü daha çok tarımla uğraşan çiftçiler, öğrenciler ve askeri görevliler kullanıyordu.
Abone olmak için: www.birlikte.com.tr/gercek-hay...