Masallar hazînedir
Büyüklerin kolaya kaçıp çocukların eline tablet veya telefon sıkıştırması belki günü kurtarır fakat çocuğun geleceği açısından hiç de iyi bir karar değildir. Masal anlatmaktan kaçınmak için mazeret uydurmaya gerek yok.
Küçükken büyükannemin bana anlattığı sihirli masallar sayesinde geniş bir hayal dünyasına sahip oldum, çocuk kitapları yazacak kıvama geldim. Bu özellikleri bahşeden diğer unsur ise babamın büyük kütüphanesi oldu. Bugünlere gelişimi bu iki şeye borçluyum.
Kardeşlerim içerisinde en haşarı bendim ve bundan da gayet mutluluk duyuyordum. Etrafımda kırılmadık dökülmedik nesne bırakmıyordum. Yaptığım yaramazlıklar yüzünden muhakkak bir yerlerimi kırıp incitiyor, uzun süreler evde kalmaya mahkûm oluyordum. Bu da büyükannem ile harika saatler geçirmeme vesile oluyordu. Hayatımın en bereketli, en kıymetli vakitlerini onunla geçirdiğimi söyleyebilirim. Çünkü bir kere kırıklar içerisindeydim, ayağa kalkacak hâlim yoktu. Büyükannemin bana duyduğu sevgi ve şefkat ise eşsizdi. Annem ile babam işte, kardeşlerim de okulda iken koca evde bir başımıza kaldığımız zaman beni avutmak için türlü usullere başvurur, sihir ve hayalle dolu ilginç masallar uydururdu. Bugün çocuk kitapları yazabiliyorsam onun sayesindedir.
Aileme ve çocuklarıma baktığımda her birinin okumaya, yazmaya ve güzel sanatlara düşkünlüğü aslında büyükannemin eseri. Onunla geçirdiğimiz bereketli saatlerin neticesi. Eşimle evimizde büyük bir kütüphane kurduk. Kütüphanemizi sürekli yeni kitaplarla besledik. Masal kitapları sayesinde çocuklarım büyülü bir dünyanın eşiğinden içeriye adım attılar. Masallar sayesinde başka kitaplar okumayı da sevdiler.
Anne babaların çoğu farkında değil. Oysa çocuğun ilk altı yılı çok önemli. Çocuk, kendini bu yaşlarda fark ediyor, inançlarını bu yaşlarda kavrıyor, ahlakını ve kültürel kimliğini bu yaşlarda ediniyor. Anne baba çocuğunu aslında bu yaşlarda kazanıyor. Çocukla geçirilen vakitler ileriki yaşlarda tesirini gösteriyor. Uykudan önce çocuklara anlatılan masalların bu manada önemi büyük.
Masalların faydası ne mi?
- Uykudan önce çocuklara anlatılan masallar hafızada kalıcı yer edinir ve çocuk hafızasının gelişimine olumlu katkıda bulunur. Ayrıca çocuk uyusa bile bu masalların tesirinde kalır. Kalıcılığı daha bir pekişir.
- Masalların en büyük faydalarından biri de büyüklerin çocuk ile ilişkisini sağlamlaştırmasıdır. Özellikle cep telefonları ve sosyal medya ortamlarının yıprattığı aile içi ilişkiler masallar yoluyla rehabilite edilebilir.
- Masal anlatımı, aile büyüklerinin çocuğu dikkate aldığının bir göstergesidir. Kendisinin önemsendiğini fark eden çocuğun kendine güveni ve aileye bağlılık hissiyatı gelişir. Bu da gelecekte karakter sahibi, toplum nezdinde saygın bir bireyin ortaya çıkmasını sağlar. Masallar ile büyüyen çocuk okulda ve işinde başarılı olur.
- Masal anlatıcısıyla çocuk arasında karakterlere ve hikâyeye ilişkin yapılan tartışmalar çocuğun iletişim kurma ve kendini ifade etme yeteneğini geliştirir. İnsanlarla kolay iletişime geçmesine yardımcı olur.
- Masallar yoluyla çocuğu aynı zamanda bilgilendirmek mümkündür. Tarihî, dinî, sosyal ve ilmî pek çok mevzu masal tarikiyle çocuğa aktarılabilir.
- Masal kahramanları sosyal becerilerin gelişmesinde öncü karakter rolü oynayabilir.
- Masallar çocukta hayal dünyasını ve kreatif zekâyı doğrudan etkiler. Mevcut imkanlara göre imkansız veya zor gibi gözüken pek çok keşif ve icadı ancak hayal gücü geniş kimseler gerçeğe dönüştürebilir.
Daha sayılamayacak pek çok faydası bulunan masal anlatımı yerine büyüklerin kolaya kaçıp çocukların eline tablet veya telefon sıkıştırması belki günü kurtarır fakat çocuğun geleceği açısından hiç de iyi bir karar olamaz. Masal anlatmaktan kaçınmak için türlü mazerete gerek yok. 5-10 dakika kimse için mazeret olamaz. Günde 10 dakika ile başlayın, göreceksiniz çocuğunuz daha fazlasını kendisi talep edecektir.