Kitap tanıtımı
Gerçek Hayat'ın 1035. sayısında mektuplar, seyahatler, şehir ve mimari konularını inceleyen kitapların tanıtımları yer almaktadır.
Tarık Velioğlu, Halk İçre Bir Âyine, Ketebe Yayınları
Her ne kadar yerini elektronik postalara bırakıp kendisi bir nostalji gibi kalsa da mektup, uzun asırlar boyunca en mühim iletişim aracı olmuştur. Tarihimizde ise yalnızca iki dostun kaleme almasıyla sınırlı değildir mektup. Tasavvufta irşad ve tebliğ vasıtası olarak bile kullanılmıştır. Nasıl ki sözün girdiği her biçim -bilhassa şiir gibi- sûfîlerin elinde hakikatleri anlatmak için birer vesile olmuşsa, mektuplar da öyle olmuştur işte. İlk dönemlerden itibaren âriflerin dostlarına, devlet büyüklerine, ihvanlarına, dervişlerine yazdıkları bu satırlar, marifetullah ile irfan ve hakikate ilişkin meselelerin açıklanmasının zeminini teşkil eder.
Eser Peygamber Efendimiz (a.s.v.)’den günümüze dek tarih boyunca yaşamış Allah dostlarının, İslam büyüklerinin mektuplarından oluşan bir güldeste sunuyor okuyucuya. Bu mektûbâtlar mektûbâtını okurken kendinizi, her biri ayrı ayrı renklerle ve farklı farklı güzelliklerle tezyin olan, her birinden ayrı birer rayihanın hissedildiği çiçeklerle dolu bir gül bahçesine girmiş gibi hissedeceksiniz.
Ebû Abdullah Muhammed İbn Battûta Tancî, İbn Battûta Seyahatnamesi, Yapı Kredi Yayınları
14. yüzyılın meşhur seyyahlarından olan İbn Battûta Fas’ın Tanca şehrinde dünyaya geldi. Bu şehirden çıktığından itibaren 28 yıl boyunca yaptığı seyahatlerde Mısır, Arap Yarımadası, Irak, İran, Anadolu, İstanbul, Orta Asya, Hindistan, Çin hatta Endülüs’e kadar gitti. Kaleme aldığı eserinde devlet ve toplum yapıları, inanç ve âdetleri, tabii özelliklerini en güzel bir biçimde satırlarına yansıttı. Osmanlı Devleti’nden bahseden ilk eserlerden birisi olma hususiyetini de taşıyan seyahatname yedi asır evvelini tasvir bakımından oldukça başarılıdır.
Turgut Cansever, İslâm’da Şehir ve Mimari, Yeni baskısı yakında Ketebe Yayınlarında
Şehir ve mimari üzerine derinlikli düşünceleriyle tanınan Turgut Cansever’in İslam mimarisi ve şehirciliği konusundaki görüşlerinin, ilk defa derli toplu bir şekilde ortaya çıktığı kitap “bilge mimar”dan istifade yolunu açıyor. Osmanlı şehrini, İslam mimarisinin temel meselelerini, mimarlık mirasının korunma yollarını, İslam şehrinin belirleyici özelliklerini ve İslam mimarisi ve şehrinin gelecekte hangi esaslardan hareketle kurulabileceğini felsefî ve tasavvufî bir temelde, çağdaş ve geleneksel ustalardan yararlanarak tartışan Cansever, yalnızca şehir planlamacıları ve mimarların değil, genel okuyucunun da ilgiyle takip ettiği bir fikir adamı olarak derinlikli yorumlar yapıyor.
- Kısa Tanıtım
- Hocazâde Ahmed Hilmi, Ziyaret-i Evliya, Hacegan Yayınları
- Ahmet Hamdi Tanpınar, Beş Şehir, Dergâh Yayınları
- Semavi Eyice, Tarih Boyunca İstanbul, Etkileşim Yayınları