Karisine kitap sualleri Yavuz Bahadıroğlu

HABER MASASI
Abone Ol

Yavuz Bahadıroğlu, roman, çocuk kitapları, hikâye, araştırma, oyunlar, film yapılmış senaryolar ve fikrî eserler olmak üzere yüzlerce çalışmaya imza attı. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konularda binlerce konferans verdi, çeşitli kurum ve kuruluşlardan ödüller aldı, iki kitabı Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı.

Asıl ismi Niyazi Birinci olan Yavuz Bahadıroğlu 1945 doğumlu ve Rizelidir. 1971’de İstanbul’da gazeteciliğe başladı. Yeni Asya - Yeni Nesil gazetesinde muhabirlik, araştırma-inceleme, röportaj ve fıkra yazarlığı yaptı. Gazete, dergi ve şirket yöneticisi olarak çalıştı. Gazeteciliğini muhabir ve röportajcı olarak sürdürürken, çocuklara yönelik eserler üretti. Yüzlerce çocuk romanı ve hikâyesi yayımlandı. Aynı dönemde Yeni Asya - Yeni Nesil gazetesinde Yavuz Bahadıroğlu, Şeref Baysal ve Veysel Akpınar isimleriyle köşe yazıları yazdı. Asıl çıkışını Yavuz Bahadıroğlu ismiyle yazdığı romanlarla yaptı. İlk romanı Sunguroğlu ve ardından yazdığı ‘Buhara Yanıyor’ romanı ülkenin en çok satan romanlarından oldu. Genelde Osmanlı İmparatorluğu’nun çeşitli dönemlerini ele alan otuzu aşkın romanı vardır. En bilinen kitaplarından biri ‘Biz Osmanlıyız’dır. Yavuz Bahadıroğlu, roman, çocuk kitapları, hikâye, araştırma, oyunlar, film yapılmış senaryolar ve fikrî eserler olmak üzere yüzlerce çalışmaya imza attı. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konularda binlerce konferans verdi, çeşitli kurum ve kuruluşlardan ödüller aldı, iki kitabı Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı. Hâlen ulusal bir radyoda günlük yorumlar yapıyor ve Yeni Akit gazetesinde köşe yazarlığını sürdürüyor. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Yakın zamanda ruh, gönül ve zihin dünyanızda müspet tesir icra eden bir kitap adı lütfeder misiniz?

Bediüzzaman’ın “Uhuvvet Risalesi” isimli eseri…

Sizde bu tesiri var eden âmil nedir?

Kardeşliğe, dostluğa, fedakârlığa büyük ihtiyaç hissetmem.

“Bu eseri mutlaka okumalısınız” diyerek etrafınıza tavsiye ediyor musunuz?

Hem de nasıl, yanı sıra bir tane daha tavsiye edecek olsam, aynı müellifin “İhlâs Risalesi” olur, çok ihtiyacımız var.

Sizin için mânâlı kitapların ferdi okuma dışında cemiyet halinde okunmasını faydalı buluyor musunuz?

Evet, bu denenmiş ve sonuç alınmıştır. Bir de şu var: Aynı eser etrafındaki birlik cemiyet hayatında kardeşliği geliştirir. Ayrıca da tartışma adabını öğretir.

Kendi kimliğinizi bir kitap ya da müellifle adlandırıyor musunuz?

Hayır. Herkes farklı boyuttadır.

Kitap okurken eserde tercih edilen dil sizin tercihinizi etkiliyor mu?

Edebi metinlerde evet, ama araştırmalarda pek etkilemez.

Kitap alırken kitabın isim, kapak, kâğıt gibi şekli size tesir ediyor mu?

Elbette. Ama onlardan önce yazar ve yayınevinin ismine bakarım.

Kitabı neşreden yayınevi sizin için mühim mi?

Çok.