Emperyalizm biter, gönüllü kölelik bitmez

HABER MASASI
Abone Ol

Nisan ayında katıldıkları bir televizyon programında ‘korona aşısını Afrikalılar üzerinde deneyebiliriz’ diyen iki Fransız doktora neredeyse tüm dünyadan tepki gelmişti. Fakat o günden beri köprünün altından çok sular aktı. Bugün İngiltere, geliştirdiği aşının deneylerini Uganda’da yapmaya hazırlanıyor. Çinli iki şirket ise aşının son fazını Suudi Arabistan ve BAE’deki ‘göçmen işçiler’ üzerinde deneyecek. Daha önce de çipli aşıların Bangladeş’te denenmesine karar verilmiş, ülke de bundan duyduğu büyük sevinci dile getirmişti. Şimdi ise emperyalist ülkelerin aşı deneyeceği 3 ülke, kobay olmak için can atıyor.

İngiltere'deki Imperial College London (Londra İmparatorluk Koleji), geliştirdiğini iddia ettiği korona aşısı için Afrikalıları kobay olarak kullanacağını açıkladı.

Aşının hayvanlar ve kısıtlı sayıda insan üzerinde denenen ilk fazlarını İngiltere’de yapan üniversite, yeni klinik denemeleri Uganda'da yapacak.

Fakat İngiltere’nin bu operasyonu, taraflar için zorunlu ya da gönülsüz bir operasyon değil. Uganda Virüs Araştırma Enstitüsü Direktörü Pontiano Kaleebu, İngiltere'de geliştirilmekte olan aşının klinik deneylerinin ülkelerinde başlaması için gereken protokolün hazırlandığını duyurdu. Ülkesinin İngiltere’nin kobayı olmak için “gönüllü” olduğunu gizlemeyen Kaleebu, "Testler, aralık ayı itibarıyla başlayacak, odak noktası aşının güvenliği ve bağışıklık sağlayıcılığı olacak" ifadesini kullandı.

Afrika'nın Haklarını Savunanlara Hakaret

Netanyahu ve Trump’ın imdadına Arap Siyonistler yetişti
Gerçek Hayat

Aşıların Afrika ülkelerinde denenmesine itiraz eden vicdanlı insanları da “yersiz konuşmakla” suçlayan Kaleebu, aşının önce Uganda'da denenmesinin faydalı olacağına ve halkın klinik denemelere “gönüllü” katılacağına inanıyor. Bu konudaki anlamsız ısrarını ise “ülkedeki antibiyotikleri bile yabancılar üretiyor” sözleriyle savunarak zaten herkesin kobay olduğunu hatırlatıyor.

Ruslar Kenya'da, Çinliler Arap Yarımadasında Deniyor

Kenya Sağlık Bakanı, aşı konusunda Rusya ile birlikte çalışacaklarını duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde korona aşısını bulduğunu açıklayan Rusya ise, kobay ülkeler listesine Kenya’yı da aldı. Kenya Sağlık Bakanı, aşı konusunda Rusya ile birlikte çalışacaklarını duyurdu.

Çinli ilaç şirketi CanSino, geliştirdiği korona aşısının üçüncü fazını Suudi Arabistan'da deneyeceğini açıkladı.

Aşı çalışmalarına devam eden bir diğer ülke olan Çin’in kobayları ise Arap yarımadasında. Çinli ilaç şirketi CanSino, geliştirdiği korona aşısının üçüncü fazını Suudi Arabistan'da deneyeceğini açıkladı. Üçüncü faz, aşının binlerce insan üzerinde denenmesi anlamına geliyor. Yine Çinli bir şirket olan Sinopharm da, aşı geliştirme çalışmalarının üçüncü fazını Birleşik Arap Emirlikleri’nde denemeye başlayacağını açıklamıştı. Suudi Arabistan ve BAE’deki milyonlarca yabancı işçinin, ilaç ve aşı çalışmalarında kobay olarak kullanıldıkları biliniyor.