Dipsiz hazinemsin

HALİME KİRAZLI
Abone Ol

Keşke teknolojik bazı kolaylıkları hayatımıza geçirebilsek. Mesela Ctrl+z bilgisayar kombinasyonunu... Keşke bir şekilde onunla yaptığımız büyük hataları geri alma şansına sahip olsak, yanlışlar hiç olmamış gibi hayatımıza devam edebilsek. Bu elbette bir temenni. Ne o kombinasyon hayatımıza girecek ne de biz hatalarımızı telâfi edebileceğiz. O zaman niye mi böyle söyledik, dipsiz gölün dibini gördük de ondan.

Fıkra olsa gülüp geçeceğimiz ama gerçekten yaşanan olay Gümüşhane’de gerçekleşti. Merkeze bağlı Dumanlı köyünde yer alan Taşköprü Yaylası’nda bulunan, ‘Dipsiz Göl’ dibinde altın bulunduğu iddiası ile boşaltıldı. İsmi verilmeyen bir kişi gölün altında hazine olduğu gerekçesiyle kazı çalışması yapılması için başvuru yaptı. Ne tuhaftır ki, gölün suyunun tahliye edilmesi kararı çıktı.

Daha sonra yasal izinle gölde kazı çalışmaları başladı. Altın olduğu iddia edilen bölgede süren 5 günlük çalışma sonrası hiçbir şey bulunamadı.

Çıkarılan iznin dayandığı iddiaya mı, gölün kurutulduğuna mı, hazineye dair herhangi bir şeyin bulunamamasına mı üzülelim bilemedik. Tabi en önemlisi ise kurutulan gölle doğal sistemin bozulması ve geriye alınamayacak olması. Tüm Türkiye, bu skandal gelişmeye tepki gösterdi. Hurafeye inananlar kadar yasal izinle bu tabiî güzelliği bozanların hangi akla hizmet böyle bir karar aldığı tartışıldı.

Yaklaşık 12 bin yıldır var olduğu bilinen gölde aranan hazinenin Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki 4 büyük lejyonundan bir olan 15’inci Apollinaris’e ait olduğu söyleniyor.

Gümüşhane Valiliği'nden yeni yapılan açıklamaya göre ise Dipsiz Göl'ün rehabilitasyonu için çalışma yapılacak.

“KEŞKE YAŞANMASAYDI”

Göl kuruduktan sonra seveni de çok oldu hâliyle. Yerelinden geneline kadar herkes harekete geçti. Suyu olmayan göl ve çevresi SİT alanı ilan edildi. İhmali olanlar görevden alındı. Belki bu acı tecrübe ile başka tabiî güzelliklere karşı daha hassas oluruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu kazılar nasıl yapılıyor, nasıl bu izinler veriliyor? Böyle bir define kazısı izni nasıl verilir? Yetkili valilik bu konuda hassas olmalı. Bir daha da kimseye böyle bir yetki, böyle bir kazı izni verilmesin” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin göl ve çevresindeki çalışmaları sürdürdüğünü aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilk etapta bölgede bilimsel çalışmaların yapılacağını, ardından da göl ve çevresinin bozulan yapısının eski doğal hâline kavuşturulması için gerekli tüm adımları atacaklarını vurguladı.

Kurum, olaya ilişkin şu açıklamaları yaptı “Göl ve çevresi Doğal Sit Alanı ilan edilecek. Ayrıca Dipsiz Göl olarak anılan bölge ile doğusunda bulunan korunan alan da birleştirilerek ekolojik koridor oluşturulacak. Ekiplerimiz şu anda bölgede çalışmalarını sürdürüyor. En kısa sürede doğal haline kavuşturacağımız Dipsiz Göl, kuracağımız ekolojik koridorun en önemli parçası haline gelecek. Hedefimiz, gölü eski haline kavuşturarak gelecek nesillere aktarmak.”

Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Mehmet Emin Birpınar "Keşke bunlar yaşanmasaydı. Bu izinler verilirken izlemelerin de iyi yapılması gerekiyordu. Buradaki süreci takip etmek izlemeyi de sürdüreceğimizi ifade etmek istiyorum. Mutlaka ÇED raporu isteyeceğiz. Bu bölgeyi Doğal Sit Alanına çevireceğiz. Buranın restorasyonunu ve tekrar gölü geri kazanacağız. Buranın bundan sonra izlemesini ve takip edilmesini Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla buradaki Valimiz aracılığı ile biz bu işi yapacağız" diye konuştu.