Atama krizine sebep olan ihmal

HABER MASASI
Abone Ol

Twitter geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdürlüğüne atanan Nalan Apa’nın sosyal medya hesaplarından yaptığı skandal paylaşımları konuşuyor. 17- 25 Aralık sonrası başlayan ve özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra en küçük şirketler bile ‘background check’ yani sosyal medya dâhil geçmiş araştırması yaparken, bürokrasinin bunu ihmal etmesi istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulan ve Türkiye turizminin önemli kurumlarından olan Türkiye Turizm, Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdürlüğüne atanan Nalan Apa isimli Kültür Bakanlığı çalışanı, sosyal medyada büyük tepkiye sebep oldu. Nalan Apa’nın sosyal medyada tepki çekmesinin nedeni ise daha önce yaptığı paylaşımlardı. Nalan Apa’nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu için, 2013 yılında, “Mevlüt Çavuşoğu’nun CNN INT’de dinlerken şiştim. Yalancı, yüzsüz, şerefsiz!” şeklindeki ifadeleri ve Apa’nın Gezi kalkışması sırasında attığı destekleyici mesajları ile beraber LGBTİ paylaşımları muhafazakar çevreleri ayağa kaldırmaya yetti. Kartvizit mahiyetli hakaret ve fiyasko dolu tweet’lerin ortaya çıkmasıyla birlikte Nalan Apa, apar topar Twitter hesabını kapattı. Apa, Instagram’daki paylaşımlarının da ortaya çıkmaması için hesabını gizliye aldı. Tepkilere direnemeyen Bakanlık, harekete geçerek Nalan Apa’nın geçmişte attığı tweetler’den dolayı istifasını aldı. Apa, istifa dilekçesinde, “...görevden kişisel nedenlerle affımı istediğimi Yönetim Kuruluna bildirmiş bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

İHMALLER ZİNCİRİ

17-25 Aralık’ta yaşanan yargı darbesi girişimi ve 15 Temmuz’daki silahlı darbe girişimi sonrası, ülkedeki çoğu şirket işe alımlarında personellerin geçmiş profillerine dikkat etti. En küçük şirketten en büyük şirkete kadar personel adayının sosyal medya geçmişi titizlikle incelenir hâle geldi. Buna rağmen son zamanlarda bürokraside Nalan Apa vakalarının ardı arkası kesilmedi. Birçok bakanlıkta aralarında FETÖ’cülükten yargılanırken dosyası kapatılan, milletin değerlerine kötü sözler sarf eden bir takım kişilerin atamaları kamuoyunda zaman zaman dikkat çekiyor. Çoğunda ise tüm tepkilere rağmen geri adım da atılmıyor.

Fettah Tamince

APA’NIN İSTİFASI SONRASI TAMİNCE ATANDI

Nalan Apa’nın Genel Müdürlükten istifası sonrası benzer bir atama daha geldi. Kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim olan Fettah Tamince ajansın yönetim kurulu üyeliğine atandı. Turizm alanında faaliyet gösteren Fettah Tamince’nin hakkında FETÖ’den üç soruşturma açılmış ve takipsizlikle sonuçlanmıştı. Tamince ayrıca Konya’daki FETÖ davasında yargılanmıştı. Peki, şimdi herkes soruyor. Bunlar bir ihmal mi, vak’ayı âdiyeden işler mi? Sosyal medyada bu kişiler deşifre edilmese ne olacak? Sosyal medya hesaplarını temizlemiş başka hangi isimler deşifre olmadan kamuda çeşitli makamları işgal ediyor?

150 MİLYON DOLAR BÜTÇE

Türk turizmin tanıtımı ve yatırımlarda kullanılmak üzere geçtiğimiz Temmuz ayında Meclis’ten geçen bir kanun ile özel fon oluşturulmuştu. Otel, motel, tatil köyleri, pansiyonlar, restoranlar, turistik yat, tekne ve gemiler, seyahat acenteleri, özel hava yolu şirketleri ve özel şirketlerce işletilen havalimanları Turizm Ajansı’na “Turizm payı” ödeyecek. Alınacak bu paylar milyarlarca liralık alternatif bir turizm bütçesi oluşturacak. Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 2019 yılı için 150 milyon dolarlık bir fon beklediklerini açıklamıştı.