AP: PKK’dan başka herkese dokunulur
Avrupa Parlamentosu, İspanya'nın Katalonya bölgesinin eski başkanı, AP milletvekili Carles Puigdemont ve iki milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırdı. Katalonya’nın bağımsızlığı için referandum yapmakla suçlanan 3 vekilin dokunulmazlığını bir çırpıda kaldıran AP, HDP’ye olan desteğinden ise taviz vermiyor.
İspanya’nın özerk Katalonya bölgesinde 2014 ve 2017 yılları arasında 2 kez bağımsızlık referandumu yapılmıştı. Önce Katalonya özerk hükümet başkanı Artur Mas'ın öncülüğünde 2014'te bağımsızlık yanlısı halk oylaması yapılmış, 2017’de Mas’tan görevi devralan Carles Puigdemont'un liderliğinde ise bağımsızlık referandumu gerçekleşmişti.
Referandumları geçersiz sayan İspanya Senatosu, Katalonya özerk yönetimine darbe yapmış ve tüm yetkileri merkezi hükümete devretmişti. ‘Ayrılıkçı’ damgası yiyen Katalonya hükümet başkanı Puigdemont ve 6 eski Katalan siyasetçi, hapse girmemek için ülkeden kaçmak zorunda kalmıştı. 2017'den bu yana Belçika'da yaşayan Puigdemont ve arkadaşları, 2019’da Avrupa Parlamentosuna seçilerek siyasi dokunulmazlık kazanmıştı.
‘Katalonya iç sorun, HDP uluslararası mesele’
- Katalan liderlerin 2 yıllık demokrasi rüyası, geçtiğimiz hafta sona erdi. İspanya'da hakkında arama ve tutuklama emri bulunan Puigdemont ile Katalonya eski Sağlık Bakanı Tori Comin ve eski Eğitim Bakanı Clara Ponsati'nin dokunulmazlıkları, AP’de yapılan oylamayla kaldırıldı. AP’ye karşı zafer kazanan İspanya Dışişleri Bakanı Gonzalez Laya, karar sonrası “Avrupa Parlamentosu, 'Katalonya sorunu İspanya'da çözülmelidir' mesajı veren bir karar almıştır" diyerek üyesi olduğu Avrupa Birliği’ne ‘iç işlerimize karışma’ mesajı gönderdi.
Hiçbir terör eylemine katılmamasına rağmen dokunulmazlıkları kaldırılan 3 isim, akıllara AP’de gövde gösterisi yapan HDP ve PKK’lıları getirdi. Birçok Avrupa Parlamentosu üyesi, 2016'da TBMM'de çoğu HDP'li 138 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından AB'nin ve AB ülkelerinin Türkiye'ye sert tepki göstermesini talep etmişti.
Demirtaş için ayağa kalktılar
Parlamentodaki oturumlarda konuşmalar yapan özellikle sol, sosyalist ve Yeşiller gruplarından milletvekilleri, "Kürt muhalefetinin susturulduğunu" iddia etmiş, Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasını istemişti. Bu yılın ocak ayında ise AP, başta Selahattin Demirtaş olmak üzere Türkiye'deki 'siyasi tutuklu' olarak adlandırdığı teröristlerin tamamının serbest bırakılması için çağrı yapmıştı.
Son haftalarda yaşanan fezleke tartışmalarında da AP’nin tavrı değişmedi. HDP’li 59 vekil hakkında tamamı terör suçundan verilen 955 fezlekede terör örgütü ve HDP’nin yanında yer aldı. Dokunulmazlıklarını kaldırdığı Katalan liderler için “İspanya’nın iç meselesi” diyen AP, söz konusu Türkiye olduğunda her konuya “AP’nin dış meselesi” gözüyle bakarak çifte standartta yeni bir çığır açtı.