Yeni yıl kararları neden işe yaramaz?

BEYHAN BUDAK
Abone Ol

Her yeni yılla beraber, fiziksel anlamda bir değişiklik olmasa da geride bıraktığımız yılın bizde yarattığı hayal kırıklıklarından kurtulmak, daha iyi ve kaliteli bir yaşam için kararlar almak ve hatalarımızı tekrarlamamak istiyoruz. Şu anda hissettiklerinin neredeyse aynısını, muhtemelen geçen yılın sonunda da hissetmiştin ve kararlar almıştın. Ancak bugün geldiğin noktada, pek de ilerleme kaydedemediğini fark etmek üzücü olsa gerek.

Peki, hata sende mi yoksa kullanılan teknikte mi?

Birçok insan ağır diyetlerden sonra, eskisinden de daha sağlıksız beslenme düzenine geçiyor.

Kararlarımızı uygulamaya koyarken yaşadığımız sorunların altında, genelde büyük kararlar ve keskin harekete geçişler oluyor. Kilo vermek için birden büyük diyetlere başlamak, senin için uygun olmayan ağırlıkta kitaplardan çok fazla okuyarak okuma alışkanlığı kazanmaya çalışmak, aniden çok yoğun bir spor programına başlamak, bambaşka bir insana dönüşmek için büyük kararlar vermek, genelde uzun vadeli ve kalıcı olmuyor.

Küçük değişikliklerle yola çık!

İnsanın sahip olduğu alışkanlıklar, o insanın kaç yıldır hayatındaysa aslında o kadar güçlü oluyor. Ve güçlü alışkanlıklara birden saldırmak, aynı ölçüde geri tepki alacaktır. Örneğin yeme alışkanlıklarını birden değiştirmeye çalışmak, kısa bir süre içerisinde eski haline dönmek için ciddi bir baskı oluşturacaktır. Bu sebepledir ki birçok insan ağır diyetlerden sonra, eskisinden de daha sağlıksız beslenme düzenine geçiyor.

Büyük kararlar işe yaramıyorsa doğru olan yöntem nedir?

Olabildiğince küçük değişikliklerle yola çıkmak en doğrusu. İlk olarak değiştirmek istediğimiz konuyu olabildiğince spesifik bir hale getirmeliyiz. Neyi, neden değiştirmek istiyorsun? Bu soruları kendine sorup, sakin bir zamanda konu üzerinde detaylı düşünmeni ve hatta bulduğun cevapları bir yere yazmanı öneririm. Bu, sonraki zamanlarda motivasyonun düştüğünde sana iyi bir tetikleyici olabilir.

Bir diğer önemli konu ise aynı anda birden fazla hedefe koşmamak gerekiyor.

Kendini geliştirmek mi istiyorsun günlük bir sayfayla başla!

Beslenmeni düzenlemek mi istiyorsun? Sadece belli bir saatten sonra yemek yememeyle başla! Spor mu yapmak istiyorsun? Günlük başlangıç noktan beş dakika olsun. Hedeflerine ulaşmanda en önemli kriter, günlük ne kadar büyük bir adım attığın değil; o adımı ne kadar istikrarlı attığındır. Sadece günde bir sayfa kitap okuyarak, yılda ortalama iki kitap bitirmiş olabilirsin. Bunlar gözüne küçük gelmesin, zamanı gelince bu adımları büyütmek senin elinde. Ama yavaş yavaş gitmek çok önemli...

Kolay ve sayılı hedef önemli!

Bir diğer önemli konu ise aynı anda birden fazla hedefe koşmamak gerekiyor. İnsan zihni birçok görevle aynı anda uğraştığı zaman, ciddi bir performans kaybı yaşıyor. Bu nedenle bir konu üzerinden çalışırken başka bir alışkanlığa da odaklanmak, her ikisinde de başarısızlığa sebep olabilir. Birinde istikrarı yakaladıktan sonra, bir diğerine geçmeni öneririm.

Kendine iyi davran, görüşmek üzere.