Uzun bisiklet turlarında beslenme

HABER MASASI
Abone Ol

Uzun bisiklet turuna çıkacak hemen hemen herkesin aklına “Turda neler yemeliyim ya da neler yememeliyim, nelere dikkat etmeliyim, ne kadar su tüketmeliyim?” vb. sorular gelir ve bu konular hakkında araştırmalar yapılır. Her okunan makalede ya da yapılan araştırmada farklı sonuçlara ulaşarak kafamız iyice karışır ve beslenme konusu bizim için işin içinden çıkılmaz hâle gelir. Sizlere tavsiyem, temel detaylara dikkat ederek kendinize özel bir beslenme programı oluşturmanız olacaktır. Çünkü her besini herkes sevmeyebilir ve bu sebeple alternatif besinlere yönelmek gerekebilir.

Uzun bisiklet turlarında yakıtımız gıdadır ve bu sebeple doğru zamanda doğru gıdayı yememiz ve ya içmemiz sürüş performansımızı ve keyfimizi artıracaktır. Temel olarak acıkmadan önce yemek yenmemeli, susamadan önce de su içilmemelidir. Turlarda kesinlikle öğün atlamamalı ve az miktarda su tüketilmemelidir. Ayrıca uzun bisiklet turuna çıktık diye de istediğimiz her şeyi yiyebiliriz anlamını da çıkartmamalıyız. İsterseniz örnek olarak bir günlük beslenme nasıl olmalı, bundan bahsedelim.

Kahvaltı

Günlük hayatta kahvaltı nasıl önemliyse uzun bisiklet turlarında da bir o kadar önemlidir. Kahvaltı yapılmadan yani yakıtımızı almadan sürüşe başlamamalıyız. Eğer kahvaltı yapmadan sürüşe başlarsak kısa süre sonunda gücümüzün tükendiğini, baş dönmelerimizin başladığını ve keyif almadığımızı hissederiz. Kahvaltıda aşırıya kaçmadan protein destekli beslenmek vücudumuza iyi gelecektir. Bu sebeple yumurtayı haşlanmış olarak ya da tavada pişirerek yemeliyiz. Ayrıca yumurtanın yanında domates, salatalık, peynir, zeytin, esmer ekmek, çay ya da meyve suyu ile kahvaltımızı zenginleştirebiliriz. Alternatif ve hızlı bir kahvaltı yapmak isterseniz de yulaf ve sütü karıştırabilir ve bu karışımın içerisine taze ya da kuru meyveler (muz, elma, ceviz, badem, fındık) atarak öğünü zenginleştirebilirsiniz.

Ara Öğün

Sürüş yaptığımız her yol düz ve kolay olmayabilir. Bu sebeple enerjimizi dengelemek için ara öğünlere başvurmamız gerekecektir. Buradaki ara öğünde kuru meyve ya da taze meyveler (elma, muz, fındık fıstık, ceviz, kuru kayısı) vb. tüketebiliriz. Ayrıca sürüş esnasında su tüketimine de dikkat etmeliyiz.

Öğle Yemeği

Öğle yemeği zamanında eğer bir yerleşim yerinden geçiyorsak fast food dışında protein odaklı (et, tavuk, balık, fasulye, nohut, mercimek) vb. gıdaları lokantalarda tüketebiliriz. Ancak böyle bir imkânımız yoksa konserve yiyeceklere yönelmemiz gerekecektir.

Barbunya ya da fasulye pilaki tüketilmesini tavsiye ederim. Yanında bulgur pilavı ya da makarna/ton balığı karıştırılarak öğün zenginleştirilebilir. İmkânınız varsa yemeğin yanına salata da hazırlayabilirsiniz.

Ara Öğün

Öğle yemeği ile akşam yemeği arasındaki boşlukta ara öğün yapmak bize performans olarak iyi gelecektir. Burada size tavsiyem, kuru meyve ya da taze meyveler (elma, muz, fındık fıstık, ceviz, kuru kayısı) gibi gıdaları tüketebilirsiniz. İmkanınız varsa kahve veya çay demleyebilir ya da maden suyu içerek molanızı keyifli hale getirebilirsiniz.

Akşam Yemeği Kalacağınız yer şehir içerisinde ise yemek ihtiyacınızı lokantalarda et, balık, tavuk ya da nohut, fasulye, mercimek gibi protein içeren besinlerle karşılayabilirsiniz. Eğer doğada kamp kuracaksanız size tavsiyem kolay kolay bozulmayan konserve yiyecekler (fasulye veya barbunya pilaki) olacaktır.

Yanına makarna veya bulgur pilavı pişirip içerisine de ton balığı karıştırıp tüketebilirsiniz. Konserve öncesi imkânınız varsa çorba pişirerek rahat bir sindirim ve rahat bir uyku sağlayabilirsiniz.

Buradaki örnek öğünlerden de anlaşılacağı üzere uzun turlarda protein ve karbonhidratı dengeli şekilde tüketmeliyiz. Aşırı tuz ve şekerden uzak durarak bol bol su içmeliyiz. Molalarımızda taze meyve ve kuru meyveler tüketerek enerjimizi dengelemeliyiz. Fast food ürünlerden mümkün olduğunca kaçınarak sağlıklı beslenmeye özen gösterdiğimizde uzun turlarda alacağımız keyfi maksimuma çıkartabiliriz.

Sabri Yurdakul-Bisikletli Gezgin, Doğa Fotoğrafçısı @velespitli_seyyah