Uzun bisiklet turları için hangi bisiklet çeşidi tercih edilmelidir?

HABER MASASI
Abone Ol

Çoğu bisiklet kullanıcısı ilk olarak günlük bisiklet turları ile turculuk hayatına adım atar ve bir süre sonra bu yetmemeye başlar. Yeni yerler keşfetme ve daha uzun yollar kat etme isteği bizleri hayatımızda bir adım daha öteye taşır. Ama bu yeni serüven için, “Hangi bisikleti tercih etmeliyiz?” sorusu kafamızı oldukça fazla karıştırır. Bu yazımızda sizlere detaylı şekilde bu konuyu anlatacağım. Haydi başlayalım.

İlk olarak sizlere bisiklet çeşitlerinden bahsedeyim: Katlanır bisiklet, mtb (dağ bisikleti), yol bisikleti, gravel bisiklet, tur bisikleti vb. çeşitleri hemen hemen her yerde görmeniz mümkün. Hatta bu bisikletlerden birine sahip bile olabilirsiniz. Bisiklet çeşitlerini az çok öğrendikten sonra bu bisikletler ile uzun bisiklet turları yapabilirsiniz. Burada karar vermeniz gereken şey, bu turun ne kadar konforlu ve ne kadar hızlı olmasını istediğimiz. Şimdi bisikletlerin genel olarak kullanım amaçlarını ve hangi bisikleti nerede tercih etmemiz gerektiğini öğrenelim.

Yeni yerler keşfetme ve daha uzun yollar kat etme isteği bizleri hayatımızda bir adım daha öteye taşır.

Katlanır Bisiklet

Genel olarak şehir hayatında toplu taşımaya kolayca entegre olmak ve bir yerden diğer yere hızlıca gitmemizi sağlamak amacıyla üretilmiştir. 6,7,8,21 vites seçenekleri ile satışa çıkan bu bisikletlerle uzun tur yapılabilir. Dünyada örneği olduğu gibi ülkemizde de birçok kişi bu bisiklet çeşidi ile uzun turlar yapmış ve elde etmiş oldukları deneyimleri sosyal medya hesaplarında paylaşmıştır. Hatta ben de bu bisiklet çeşidi ile uzun turlar yapmaya başladım. Katlanır bisikletler ile genellikle heybe turculuğu yapılmakta ve kullanılacak ekipmanların hafif olmasına dikkat edilmektedir. Bunun nedeni ise katlanır bisikletlerin 120 kg ağırlık sınırı bulunmasıdır. Katlanır bisikletlerle minibüs dâhil her türlü toplu taşıma aracını kullanabilirsiniz.

Yol Bisikleti

Genellikle bir yerden diğer yere asfalt yollardan hızlı şekilde yol kat etmek için kullanılır. Kadro ve lastik yapısından dolayı arazi, patika, gibi yollarda kullanılması uygun değildir. 11,14,16,18,20,22 vites seçenekleri ile satışı bulunmaktadır. Bu bisiklet çeşidinde konfor diğer bisikletlere göre daha az olup amaç hızlı şekilde uzun kilometreler kat etmektir. Yol bisikletleri heybe turculuğuna pek uygun olmamakla birlikte bikepacking turculuğuna daha yatkındır. Kullanılacak ekipmanların seçiminde hafiflik ve işlevsellik ön planda tutulmaktadır.

MTB (Dağ Bisikleti)

Dağ, bayır, patika ve arazi sürüşlerini seviyorsanız ve genellikle bu özellikte yollarda sürüş yapmayı düşünüyorsanız tercih edeceğiniz bisiklet bu olmalıdır. 12,27,30 vites seçenekleri ile satışta olan bu bisikletlerde dikkat edilmesi gereken aynakol ve rublenin dişli sayılarıdır. Ruble dişli sayıları büyük, aynakol dişli sayıları küçük olduğu sürece uzun turlarda yüklü şekilde tırmanış yaparken daha az zorlanırsınız. Bu bisiklet çeşidi ile bikepacking ve heybe turculuğu yapılmakta olup konfor hıza göre bir tık daha ön plandadır.

Gravel Bisiklet

Ben hem hafif arazide hem de asfalt yolda uzun turlar yapmak istiyorum diyorsanız tercih edeceğiniz bisiklet çeşidi kesinlikle budur. 16,20,22 vites seçenekleri ile satışta olan gravel bisikletler ile yol bisikletine nazaran hem hızlı hem de bir nebze olsun konforlu sürüşler yapabilirsiniz. Gravel bisikletler heybe turculuğu ve bikepacking turculuğu için uygun olup tur yapacak kişilerin tercihine göre donatılmaktadır. Bu bisiklet çeşidinde kullanılacak ekipmanların ağırlıkları ön planda tutulmalıdır. Aksi halde hızlı gitmek pek mümkün değildir.

Tur Bisikleti

Dünya da en çok tercih edilen bisiklet çeşididir.

Bisiklet turculuğunun vazgeçilmezidir. Birçok vites sayısı ve dişli oranları ile satışta bulunur. Heybe turculuğu başta olmak üzere bikepacking turculuğu da yapılmaktadır. Konfor ön planda olan bu bisikletlerde hız ikinci plandadır. Benim de uzun turlarımda ilk tercih ettiğim bisikletimdir. Hemen hemen birçok yere beraber gider ve muhteşem deneyimler yaşarız. Dünya da en çok tercih edilen bisiklet çeşididir.

Sizlere bu yazımda bisiklet çeşitlerinin özelliklerini anlatmaya çalıştım. Tur yapacak sizler ihtiyaçlarınıza ve gideceğiniz yolun çeşidine göre bisiklet ve ekipman seçiminizi yapın. Doğru seçimler yaptığınız sürece yolcuklarınızda minimum sorun, maksimum keyif alacağınızdan emin olabilirsiniz. Tekerinize taş değmesin!

Yazan: Sabri Yurdakul (Velespitli Seyyah)