Trafiğin içindeki yeşil martı
"Bakmak ve görmek arasındaki ince çizgi bir insanın hayatını ne kadar değiştirebilir?”
Şimdi okuyacaklarınız, bu soruya cevap vermek açısından oldukça güçlü bir hikaye içeriyor. Bugün, Martı’yla kısa bir yolculuk yapıp CEO’su Oğuz Alper Öktem’den bahsedeceğiz. Öktem’in Türkiye’yi de ortak ettiği elektrikli scooter serüveni bir Amerika Birleşik Devletleri ziyaretiyle başladı. Öktem, iş ziyareti için gittiği ABD’de belli süreler için kiralanabilen, kullanması basit ve ödemesi kolay, fiyat-performans dengesi ve sunduğu rahatlık açısından oldukça başarılı bir ürünle karşılaşır. Evet, tahmin etmek zor değil. Elektrikli scooter.
Oğuz Alper Öktem, karşılaştığı elektrikli scooterı yalnızca ulaşım için kullanmadı. Sağlayabileceği faydaları, Türkiye’de olsa neleri değiştirebileceğini detaylıca düşündü. Bununla da kalmayarak bir örneğini satın alıp ülkesine götürdü. Yani bugün, aldığı milyon dolarlık yatırımlarla Türkiye’nin alanında en güçlü markasına dönüşen şirket, yalnızca bakmakla yetinmeyip görmeyi de başaran biri sayesinde yükseldi desek, yanılmış olmayız.
ABD’de görüp beğendiği scooterın Türkiye’de nasıl bir sonuç vereceği de Oğuz Alper Öktem için ciddi bir merak ve hatta umut kaynağıydı. Çocukluğunun geçtiği Bostancı’yı ‘pilot bölge’ olarak belirledi. Yakın arkadaşının yaşadığı Erenköy’e gidip gelirken elektrikli scooter kullanmaya başladı. Fotoğraf yavaş yavaş netleşiyordu. Oğuz Alper Öktem, yaklaşık 3 kilometrelik Bostancı- Erenköy güzergahını elektrikli scooterıyla kat ederek hem zaman kazandığını hem de çok daha az para harcadığını fark etti. Bu fark ediş, bir girişim için gerekli sayılabilecek en önemli iki sorunun çözülmesi anlamına geliyordu. Yani elektrikli scooter zaman ve para konusunda kolaylık sağlıyordu ve bu, kolları sıvamak için oldukça yeterli bir motivasyon kaynağıydı.
Oğuz Alper Öktem, Martı için gerekli planlamaları yapmaya başladıktan hemen sonra ailesi ve yakın çevresiyle birlikte harekete geçti. Fikir çok güzeldi ancak uygulanabilmesi için mutlaka çok çalışmak gerekiyordu. Yatırımlar, doğru ekip ve doğru süreç yönetimi için günlerce süren büyük çalışmalar gerçekleştirildi. Yani bakılan ve görülen bir şey, ilerici bir adım, cesur bir atılım ve çok çalışma bir araya gelmişti. Sonuç tabi ki iyi oldu. Martı bugün “mikromobilite” alanında lider bir konuma gelmeyi başardı. 2018’de kurulan, 2019’da ilk kez kullanıma sunulan ve kısa sürede 212, Wamda Capital gibi büyük şirketlerden büyük yatırımlar almayı başaran Martı, büyük bütçeli yeni yatırımlar elde etmeye de devam ediyor.
Oğuz Alper Öktem, Martı’yla elde ettiği başarıları başka alanlara taşımak konusunda da gayet kararlı bir tutum sergiliyor. Elektrikli otomobil sektörünün de aralarında bulunduğu çok sayıda yeni alan için saha araştırmaları yapan ve hatta yatırımlara da başlayan Martı, gerçek bir yatırımcının hangi yolları izlemesi gerektiği konusunda da dersler sunmaya devam ediyor. Atılan ilk adımın ilerlenmek istenen yolu yarıladığını unutmamak şart. Cesaret, kararlılık ve tabii ki sıkı çalışmanın insana sunabilecekleri sınırsızken bir yerden başlamanın şimdi, tam zamanı…