Tabiatın gizemi yıldırım fotoğrafçılığı

METİN KARAKUZU
Abone Ol

Yıldırım fotoğrafı çekmeye karar verdiğinizde öncelikle güvenli bir yerde olduğunuzdan emin olmanız ve sizi tehlikeden koruyabilecek bir yerde durmanız gerekir. Bilhassa ağaçlardan uzak durmalı, yağmura karşı hem kendinizi hem de telefonunuzu en azından bir şemsiye ile korumalısınız.

Bulutlar ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalması olarak ifade edilen yıldırım, biraz ürkütücü ama çokça etkileyici tabiat olaylarından biridir. Korktuğumuz ancak izlemekten de kendimizi alamadığımız yıldırımları fotoğrafla ölümsüz hale getirmek artık cep telefonlarımızla daha kolay hale geldi. Saniyeden çok kısa bir sürede gerçekleşen bu doğa olayının fotoğrafını çekmek için bilmeniz gereken bazı ipuçları var.

Ortam seçiminizi iyi yapın

Bilhassa ağaçlardan uzak durmalı, yağmura karşı hem kendinizi hem de telefonunuzu en azından bir şemsiye ile korumalısınız.

Yıldırım fotoğrafı çekmeye karar verdiğinizde öncelikle güvenli bir yerde olduğunuzdan emin olmanız ve sizi tehlikeden koruyabilecek bir yerde durmanız gerekir. Bilhassa ağaçlardan uzak durmalı, yağmura karşı hem kendinizi hem de telefonunuzu en azından bir şemsiye ile korumalısınız. Güvenli bir yer bulduktan sonra bir süre gözlem yapmanız iyi olacaktır. Zira yıldırımlar genellikle gökyüzünde rastgele bir şekilde oluşur ancak bazı yerlerde daha sık görülür. Yıldırımın genelde ne tarafa düştüğünü ve ne kadar süreyle gerçekleştiğini tespit ettikten sonra bilhassa bulutların ya da yapıların üzerinde ve arkasında meydana gelen yıldırımlar daha etkileyici gözükeceği için kadrajı buna göre ayarlayabilirsiniz.

Telefonu sabitleyin

Yıldırım fotoğrafı hem gece hem de gündüz çekilebilir ancak karanlıkta çekilenler genelde daha etkileyici bir sonuç verir. Çekimi gece yapacaksak ilk işimiz telefonu sabitlemek olmalı. Telefonun sabit olması çok önemli çünkü gece çekimlerinin en büyük düşmanı titreşimdir. Işık zaten az olduğu için ufak bir titremede fotoğrafta netlik sorunu da ortaya çıkacaktır. Bu sebeple elde çekim yapmak tatmin edici sonuçlar vermez.

Telefonu sabitlemek için tripod kullanabileceğiniz gibi karton bardağı keserek bir telefon sabitleyicisi de yapabilirsiniz. Hiçbiri yoksa da telefonu yaslayabileceğiniz bir yer bulmalısınız.

Ayarları gözden geçirin

Telefon kameralarındaki HDR (yüksek dinamik aralık) modu yüksek kontrastlı durumlarda harika çekimler elde etmenize yardımcı olur. Bunu da fotoğraflarınıza daha fazla ışıklı alan ve gölge ayrıntısı getirmek amacıyla farklı pozlamalarda arka arkaya birkaç fotoğraf çekip harmanlayarak yapar. Dolayısıyla HDR’nin açık konumda olması önemli bir avantaj sağlayacağından kamera ayarlarından HDR’yi aktif hale getirmeyi unutmayın.

Bu tarz çekimlerde flaşı otomatikte bırakmak yerine kapalı konuma getirin. Zira flaş, yıldırımları yakalamak için uygun olmadığı gibi yıldırımları sönük gösterebilir veya fotoğrafınızı bozabilir.

Zira flaş, yıldırımları yakalamak için uygun olmadığı gibi yıldırımları sönük gösterebilir veya fotoğrafınızı bozabilir.

Temassız çekim yapın

Telefonu sabitleyip ayarları gözden geçirdikten sonra telefon ekranında elle netleme yapmamız gerekiyor. Aksi halde otomatik netleme ile istediğimiz yerler net çıkmayabilir.

Mesafe çok uzaksa telefonunuzun optik yakınlaştırma özelliğini de kullanabilirsiniz. Yıldırım düşme ihtimali olan yere odaklandıktan sonra netlemeyi kilitleyin ve pozlamayı kısın. Zira şimşek etkisiyle meydana gelecek olan fazla ışık fotoğrafın parlak çıkmasına sebep olabilir. Bu aşamadan sonra ise geriye deklanşöre basmak kalıyor. Ancak gündüz çekiminden farklı olarak deklanşöre basıp fotoğraf çekmek yerine zaman ayarlı (2 sn, 5 sn vb.) çekim yapmak daha avantajlıdır. Böylece telefona dokunurken meydana gelebilecek titreşimin de önüne geçmiş oluruz. Bunun yanında telefon kulaklığı ya da sesli komutla da fotoğraf çekebilirsiniz.

Seri çekim modunu kullanın

Tek bir fotoğrafla kritik anı yakalamak çoğu zaman mümkün olmaz. Zaten yıldırım anlık bir olay olduğu için ne zaman gerçekleşeceğini kestirmek pek de mümkün değil. Bunun yerine bolca fotoğraf çekip içlerinden en uygun ve en net olanı seçip diğerlerini elemek gerekir.

iPhone marka cep telefonlarının eski modellerinde canlı (live) modunu aktif hale getirip deklanşöre basılı tuttuğunuzda, yeni modellerinde ise deklanşörü sola doğru çektiğinizde birden fazla fotoğraf çektiğini görebilirsiniz. Parmağınızı deklanşörden kaldırdığınızda ise çekim durur.

Çektiğiniz fotoğraflara galerinizdeki seri çekimler bölümünden ulaşabilirsiniz.

Farklı marka cep telefonlarında da fotoğraf modundayken deklanşör tuşunu aşağıya kaydırıp basılı tuttuğunuzda ya ses tuşuna bastığınızda seri fotoğraf çekebilirsiniz.

Yıldırımı yakaladığınız fotoğrafı bulduktan sonra beğenmediğiniz gereksiz fotoğraflarıysa tek seferde toplu bir şekilde silebilirsiniz. Bu anlamda seri çekim ideal bir çözüm ve iyi bir kurtarıcıdır.

Çektiğiniz fotoğraflara galerinizdeki seri çekimler bölümünden ulaşabilirsiniz.

Tek çekim modu

Seri çekime alternatif olarak bu modda 10 saniyeye kadar video çekebilir ve video içerisinden yıldırımı yakalayan en iyi fotoğrafı seçebilirsiniz.

Ultra ağır çekim modu

Bazı telefonlarda ultra ağır çekim özelliğini kullanarak da yıldırım anını kolayca yakalayabilirsiniz. Bunun için ultra ağır çekim modunu açtıktan sonra “Hareket algılanınca kaydet” seçeneğini aktif etmeniz gerekiyor. Böylece yıldırımla beraber kayıt da başlayacaktır.

Manuel ya da Pro mod

Yıldırım fotoğrafı çekmek için manuel ayarları da kullanabilirsiniz. Bu modda diyafram değeri, ISO ve perde hızı gibi birçok ayarı elle yapabilirsiniz. Öncelikle ISO’yu otomatikte bırakarak çekim yapmayı deneyin. Fotoğraftaki kumlanma durumuna göre sonraki çekimlerde mümkün mertebe ISO’yu en düşükte (100 ya da 50) tutmaya çalışın. Enstantane yani perde hızını ayarlarken de yine ışık ihtiyacınıza göre perde hızınızı düşük tutarak (1 ya da 2 saniye) birkaç deneme çekimi yapabilirsiniz. Eğer şimşek sebebiyle fotoğraf çok parlak çıkarsa perde hızını artırabilirsiniz. (1/4, 1/10 vb.) Bunun yanında uzun pozlama yaparak da yıldırımları yakalayabilirsiniz. 30 saniye veya daha uzun pozlama süreleri, şimşeklerin daha belirgin görünmesini sağlayacaktır.

Son olarak Lightroom, Snapseed gibi bazı fotoğraf düzenleme uygulamalarını kullanarak gerekli ışık, kontrast, parlaklık gibi ayarları yapmayı da ihmal etmeyin.